Hvordan og hvorfor tyve tomater!

Tomater kan om de får vokse fritt bli til noen enorme greier med grener og blader i alle rettninger. For å begrense plantene litt slik at de orker å lage modne tomater ikke bare masse kart og bladverk så er det vanlig å fjerne sideskudd (med mindre du har busktomater eller ampeltomater, de tyves ikke). Du må også etterhvert toppe plantene så de ikke vokser til himmels, og det kan være lurt å fjerne noe av bladmassen slik at sola kommer til tomatene.

Tyving av tomater gjør du gjennom hele sesongen, her sjekker jeg plantene minst hver annen uke.
Her er en liten video som viser tomat-tyving:

Når det gjelder topping og tynning av bladverk så er målet å få en balansert plante, slik at det ikke blir mer blader enn nødvendig, og ikke flere kart enn den greier å drive frem. Det er lurt å toppe plantene på starten av høsten slik at den ikke fortsetter å vokse oppover og lage nye kart, men heller bruker futten på å få frem siste fruktene. Et knippe lesere har delt sine erfaringer i kommentarfeltet, det kan være nyttig å lese!

Jeg viser hvordan både toppe og tynne tomatplantene her!

Beskjær tomatplanten, det gir flere og bedre tomater!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

15 KOMMENTARER

 1. Jeg topper mine tomatplanter når jeg kan telle 7 blomsterranker. Da når de omtrent taket i drivhuset. Klipper av de fleste bladene men lar det være igjen noen i toppen. Klipper de ca 5 cm ut fra stammen, dette gjør jeg for å ha noe å henge tomatklasene over når de begynner å bli tunge. Kniper tyver ca 1 gang i uka. Morsomt når det spirer og gror 🙂

  • Tja, det er vel mengden sol og varme som avgjør, og en balansert mengde frukt slik at de ikke bruker all futt på blomst og blad og kartlaging.

 2. Toppingen skjer nå hvis siste innhøsting ønskes gjort etter 6-7 uker. En normalt kraftig plante toppes 2-3 blad over siste klase. Hvis planten er overvegetativ (har veldig store blader) så er det nok med 1 blad over siste klase. Uansett bør man i tillegg til å knipe «tyver» (sideskudd) balansere plantens bladmasse hele sesongen. 14 – 18 fullvoksne blader er som regel det beste – men dette er sortsavhengig. Planten må aldri bli overvegetativ (for mye bladmasse i forhold til fruktmengde) eller overgenerativ (for lite bladmasse i forhold til fruktmengde). Mine 40 planter er nå ca 4 meter lange. Den nedre havdelen av plantene som er avbladet og fedighøstet ligger vannrett på dyrkingsposene – den produktive delen (ca 2 meter) vokser oppreist og har fortsatt blader.

 3. oioi! For et fantastisk svar Bengt! Tusen hjertlig takk!
  Jeg var på ferie når det kom inn og må ha oversett det, men dette satt jeg stor pris på.

 4. Hei. Jeg har slitt med at mine også modnes veldig sent, ofte ikke før jeg tar inn klassene i oktober og henger dem i kjøkkenvinduet. Var hos en privat drivende gartner i dag og da spurte jeg han hvorfor dette skjer og om det var fordi jeg ikke har drivhus. Han sier da at når man ikke har drivhus så må man toppe planten etter tredde klasse, har man drivhus kan man strekke seg til fem klaser. Da vil tomatene modnes i slutten av august. Flott tips! Hilsen Ingrid

 5. Har en prøve på terrassen.har aldri hatt tomatplanter før, men dette frister til gjentakelse. Knep toppen etter 4 blomsterstand,tar alle tyver og stusser bladene til det halve. Bruker spesialgjødning » Bio Bact Tomat» til hver vanning. Veldig fornøyd.

 6. Hei! Mange nyttige tips og råd for hvordan man dyrker og steller plantene her! Vi har 3 tomatplanter på terrassen i år, for første gang. Disse er grønne og friske (virker som de trives), og vi har ca 20 grønne tomater på de. Mitt spørsmål er hva vi gjør når høst og kulde kommer. Tar vi plantene inn da, og hvordan stelles de i tilfelle gjennom vinteren? Vi har de i en kasse, og etter hva jeg leser skjønner jeg at de kanskje bør plantes om i større krukker. Takknemlig for råd videre.
  Mvh Anne

  • Hei 🙂 det vanlige er å ha tomater som ettårige, så la de dø ut og så nye i mars-april til neste år.

  • Cherrytomater er ikke noe anderledes enn ikke-cherry, det er bare en betegnelse for tomatstørrelse og form. Så dersom det er en ranketomat ja, er det en busktomat nei.

 7. Hei!
  Jeg har kjøpt 1frøpose med Cherrytomater fra Europris i år for å prøve meg på tomater for første gang. Det står at det er kirsebærtomat fra blossom. Jeg har kastet embalasjen og lurer fælt på om disse skal tyves eller ikke? Har ikke prøvd med på dette tidligere så håper jeg kan få svar. Har fått mange planter som jeg har pottet om, men ser de krever STORE potter…. Så da blir det nok ompotting igjen da…..

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her