Hjortetrøst, storhjortetrøst og flekkhjortetrøst

Begynner hagen din å se litt trist ut?
Det er da helt unødvendig! Det er sååå mange flotte stauder som blomstrer nå på sensommer/høst, og dagens staude er altså en av disse. Jeg lot meg imponere over den i alle hagene vi besøkte i forrige uke, og den skal så absolutt inn i hagen her etterhvert også for høye stauder er gull!

Hjortetrøst, storhjortetrøst, og flekkhjortetrøst er nokså like, den store forskjellen går mest på høyden og litt forskjell på blomsterfarge.  Fakta er hentet fra Langelands bok «Stauder i norske hager».

paafugloyesommerfugl– Hjortetrøst,  Eupatorium cannabinum. Blir 70-130 cm høy og blomstrer med gammelrosa blomster i juli-september, herdig H5-H7

– Storhjortetrøst, Eupatorium purpureum. Blir 150-250 og blomstrer med purpurrosa blomster i august-september. Herdig H6-H7. På grunn av høyden og det relativt tette veksten så er storhjortetrøst genial som staudehekk, feks der du ønsker en hekk, men er plaget med at hekken ødlegges av snøbrøyting ol.

– FlekkhjortetrøstEupatorium maculatum. Blir ca 100-200 cm høy og blomstrer med purpurrosa blomster i august-oktober, herdig H5. Har mørkere stilker og blomster enn de andre. Navnsorten ‘Atropurpureum’ er populær med vinrøde blomster og ekstra mørke stilker.  Det er nok denne jeg kommer til å ta inn i hagen vil jeg tro.
Oppdatert: Det ble flekkhjortetrøst på meg, se den her.

Alle tre liker seg best i sol eller litt skygge, flekkhjortetrøsten vil gjerne ha litt fuktig jord, de to andre trives best på vanlig hagejord. Insektsmagnet er de alle sammen, både humler og sommerfugler flokket seg om de 🙂

Langeland advarer om at storhjortetrøst kan bli litt overivrig og spre seg lett og anbefaler derfor ikke sette den i et blanda bed, noen av dere lesere som har erfaring med det? Eller som har en spennende navnsort eller noe annet å tilføre på de jeg nevner? Bruk kommentarfeltet! 🙂

hjortetrost-bed

Bildene er tatt i Hagen i Hune. Jeg veit ikke hvilken av hjortetrøstene jeg har fotografert, men sommerfuglen er en dagpåfugløyesommerfugl.

Flere høstblomstrende stauder finner du på stikkordet Høstblomstrende.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

13 KOMMENTARER

 1. Heldigvis har eg fått denne stauden i hagen. Den er så fersk ( planta den i fjord) at den blomstra ikkje i år. Synest det er fint med noko som ruvar i bedet og eit pluss at den blomstra om hausten. Trur blomstrane står ganske lenge på også.
  Men her i svingen har eg heldigvis ein god del som blomstra om hausten også :))
  God helg fortsatt!

  • Jo, den kan nok ligne litt på oktoberberkgknapp i det første bildet, men det er en helt annen plante med et helt annet voksesett. Oktoberbergknappen og andre høstsedum er også gull, nesten et must!

 2. Det er riktig at den sprer seg litt vel villig, men den er så flott og så spesiel. at jeg tåler å måtte dra opp nye skudd. Syns den lyser godt opp på denne tiden.

 3. Hei,

  Helt enig, en utrolig flott plante! Og den blir så høy, mannshøy, faktisk!(Er nok storhjortetrøst jeg har). Som en stor busk, kanskje 10-15 stilker, utrolig staselig, og gjør mye av seg – virkelig et blikkfang! Og den krever absolutt ingenting, den bare vokser opp i løpet av sommeren på de karrigste steder(hos meg midt i et felt med busker..) med flotte store blomsterskjermer i en nydelig varm farge nå på ettersommerene og høsten! (står i alle fall ut september!)

  Og den selvsår seg også, dukker opp et par her ekstra her og der hver sommer, og det er bare hyggelig, kan jo bare flytte den dit du ønsker deg den- Men tar jo et par år på å bli ordentlig store. Klipper dem ned om våren(også flott om vinteren med rim og snø på..), så vokser den like kjempesvær og flott opp igjen, nesten litt utrolig!

 4. Jeg har hatt en flott storhjortetrøst i mange år, og den har blitt en del større i omfang ettersom åra går, men jeg har ikke gjort noe ekstra for å holde den i sjakk. Tar ikke over bedet, og den hadde absolutt hatt plass til å spre seg mer hvis den ville. Staselig plante. Jeg fikk lyst på en av de mindre også 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her