Kornblomster!

Husker du at jeg i våres blogget om sommerblomster du kan så direkte og som er populære for humler og andre nektarspisende innsekt?

En av de ni blomstene jeg anbefalte var kornblomst, og nå blomstrer de så vakker i hagen, med humlen summende rundt.

Kornblomst, Centaurea cyanus, er en utrolig hyggelig og romantisk deltager i blomsterbedet. Ettårig plante som kan sås direkte ut på våren og som blomstrer en til to måneder sommer- sensommer. Vakker i bed og helt super i bukett, og kronbladene kan sågar brukes som pynt på kaker.

Dette er faktisk en sydeuropeisk markblomst, navnet sitt har kornblomst fått fordi den stortrivdes i kornåkre hvor den naturligvis ble ansett som et ugress. Mye brukt i hager for pryd, og også for urtemedisin og som matdekor (inkludert å farge vodka blå).

Slik sår og steller jeg kornblomstene:
Når frostfaren er over så sår jeg kornblomsten direkte i bed eller krukker. Den trives best i sol og godt drenert jord, og krever lite stell. Kornblomsten er finest når de står mange sammen, og de høye sortene bør ha andre planter eller pinner rundt til å støtte seg opp ettersom de ikke er så flink til å stå oppreist.

Utgangspunktet for kornblomsten var en 60 cm høy blå blomst. Så har gartnerene over noen hundre år jobbet med saken og nå får du kornblomster i ulike farger, former og høyder, som du vel kan se av bildene i posten 🙂

20130817-192219.jpg

20130817-192237.jpg

Kornblomstene har en spennende og unik blomst. Skjønn i bed, og vidunderlig i bukett, om du «tar deg råd» til å klippe inn av de da…. 😉

Har du sådd kornblomster i år?

20130817-192255.jpg

 

 

20130817-192703.jpg

 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

16 KOMMENTARER

 1. Heia !

  Ja, husket hva du sa om Humleblomster i vår. Så jeg sådde kornblomster hos Svigerfar. Nydelige flerfargede. Visste ikke at de fantes i mørkelilla 🙂
  Her hjemme har jeg knallblå som frør seg fra år til år !
  Pleier å plukke med ett par inn på kjøkkenet, så fine farger.

  Hilsen Hanne 🙂

 2. Det har jeg gjort og de skal få fortsette å bo i Eplehagen, men jeg skal krydre kornblomster med ringblomster. Blått og oransje er så flott sammen .

  Nyt sensommerblomstringen !

  Hilsen Anne

 3. Heia !

  Ja, husket hva du sa om Humleblomster i vår. Så jeg sådde kornblomster hos Svigerfar. Nydelige flerfargede. Visste ikke at de fantes i mørkelilla 🙂
  Her hjemme har jeg knallblå som frør seg fra år til år !
  Pleier å plukke med ett par inn på kjøkkenet, så fine farger.

  Hilsen Hanne 🙂

 4. Eg brukar tørka kronblad av djupblå kornblomar til kakepynt, det er ein knallfarge som verkeleg gjer kakene ekstra lekre. Den noko kjedelege gulerotkaka blir brått nydeleg. Det smakar ikkje så mykje for tunga og luktesansen, men det smakar utmerka for auget!

  • Jeg pynter også med blomster, men å bruke tørka kornblomstkronblader har jeg ikke prøvd før, daå må jeg teste det!

 5. I år blev det inte mycket sått av sommarblomster. Lite ringblommor, gurkört osv. Nåja, nästa sommar då ska jag också ha kornblomster och en hel del annat. Saknat dem alla i år. Härliga därute och så fint att plocka in och sätta i glas.
  Vackra bilder du visar!
  Ha det gott!
  /Katarina

 6. Jepp. Har sådd kornblomster i hagen her. Blomstrer fint nå. Det og erteblomster er mine største sommerblomstfavoritter. Heldigvis har jer rikelig av dem akkurat nå. Jeg gir bort, og deler generøst av overfloden. Hadde både kornblomster, erteblomster og små hvite roser i min brudebukett, den gang for 26 år siden 🙂

  • Erteblomstene kom seg aldri ut av såpottene mine gitt… sKulle stå mot gjerdet, som kom opp denne uken,,,, jeje, bedre lykke neste år!

   Høres ut som en nydelig brudebukett 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her