Middagsblomst, fargefest både i hagen og på tallerkenen

Jeg jobbet  som ekstrahjelp på det lokale handelsgarneriet fra jeg var 12 til jeg var 20. Alle årene i produksjon og bak disk ganske god kjenneskap til de plantene vi solgte etterhvert, bla sommerblomstene. Morsomt nok så er det faktisk motesvingninger på planter, og en av de jeg husker fra den tid og som jeg ikke kan huske å ha sett i butikk siden da er dagens blomst: Middagsblomst.

Middagsblomst, Dorotheanthus bellidiformis, er en skikkelig gledesspreder med enkle åpne blomster i sterke farger. Det er en lav plante, kun åtte cm høy, som etterhvert brer seg utover med grener. Dette gjør den godt egnet som bunndekker i et bed eller i en krukke hvor den kan legge seg ut over kanten.

middagsblomster

Den trives best i løs jord, ikke leirjord altså. Jeg ser det er ulike erfaringer på vannmengde. Noen hevder den vil stå tørt, andre mener den ikke skal tørke ut. Jeg heller mot å tro at den helst vil ha meget godt drenert jord, som vannes jevnlig slik at plantene aldri blir hverken direkte våte eller tørre på føttene. Mine står iallefall slik og stortrives. (De står i pallekarmene i kjøkkenhagen). Jeg var så heldig å komme over mine på et plantemarked, men de er visst veldig greie å så, du finner feks frø hos Impecta. Middagsblomst er ettårig, bør nok forkultiveres inne, men kan sås direkte ut om du har godt vær og tolmodighet til å vente på blomstringen.

middagsblomst-hvit

Og ja, dette er en av kjøkkenhagens mange spiselige blomster 🙂 Om det er derfor den heter middagsblomst, eller om det henspiller på at den kun åpner seg midt på dagen (når det er sol) veit jeg ikke. Men uansett, kronbladene er altså spiselige. De smaker absolutt ingen ting og er ytterst dekorative så dette er en av de vi bruker som pønt, ikke for smaksopplevelse 😉

middagsblomst-rosa

Viktigeste jobben dens er dog å pønte opp ute i hagen, og det gjør den da virkelig med fynd og klem, eller hva?

middagsblomst-korall

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

17 KOMMENTARER

  • haha, vel, det hender jo rett som det er at planter har andre meninger enn de skal i følge papiret, men akkurat denne er nok ikke egnet til å ha i skyggen nei 😉

 1. Her har de pleid å ha de til salgs på det lokale hagesenteret om våren. Jeg har flere ganger sådd de selv, og som du skriver, de er veldig lette å frøformere. Ikke alltid de kommer til sin rett her i Bergen, siden de åpner seg kun i sol. Men veldig fine er de!

 2. Hei !

  Ja, de er fantastisk fine ! kom over noen veldig fine eksemplarer i hagen til en slektning i sommer !
  Har satt de på lista over hva jeg ønsker meg i den nye hagen vår 🙂

  Hilsen Hanne !

 3. Hei! Den var en favoritt i hagen hos mine foreldre på 60- og 70- tallet;-)! Jeg hadde den også i min første hage på 80- tallet men da var jorda for skrinn og tørr. Nå fikk jeg lyst til å prøve den igjen!!

 4. Eg hugsar og desse frå 60-70 talet i mors blomsterbed. Men ho kalla dei for «dag og natt», så for meg heiter planten det 😉

 5. Har aldri tenkt på middagsblomster som mat men i år tenkte jeg skal så den som jeg nesten har glemt. Resultat er et fyrverkeri av farger, mye på grunn av en fin sommer med mye sol. Når den er etablert i bedet har jeg intrykk av at den tåler en del tørke.

 6. Husker middagsblomstene fra et stort fint bed på Voss like nedenfor jernbanestasjonen sommeren 64. Da hadde jeg sommerjobb på Fleisher. Elsket å se på dem når det var sol.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her