Har du mer urter enn du får brukt opp? Da er urtesalt tingen. Urtene har godt av å bli brukt, da skyter de nye friske skudd.
Urtesalt (kryddersalt) er rett og slett salt og krydderurter blandet sammen. Det er enkelt å lage, og du kan bruke det som smakssetter i varm mat, blande inn i kald mat som feks dipper eller strø over maten.
Du kan bruke alt av krydderurter, samt smaksrike grønnsaker. Du finner noen eksempel nedenfor fremgangsmåten.
Slik blander du urter og salt til urtesalt:
- Plukk urter. Dersom de er våte etter regn så må de tørkes med tørkepapir
- Fjern harde stilker og rusk og kast dette
- Finhakk urtene, gjerne med matmaskin/foodprosessor.
- Du kan gjerne bruke grønnsaker, feks løk og pepperrot. Disse finhakkes også.
- Bland inn salt. Jeg bruker grovsalt som jeg kjører sammen med urtene i matmaskinen. Du kan også bruke vanlig salt, og flaksalt. Se nederst for litt om hvorfor jeg foretrekker grovsalt.
- Hakk til blandingen er glatt.
- Hell miksen ut på en stekeplate, bruk bakepapir under.
- Nå skal du tørke urtene. Dette gjør du i stekovn, som stårpå 50 grader med varmluft. Sett stekovnsdøren på gløtt slik at lufta blir skiftet ut. La det stå til det er helt knusk tørt, kan ta alt fra en par timer til en natt. Det er bedre at det står to timer for lenge enn en halv time for kort.
- Urtesaltet har lett for å klumpe seg i prosessen. Når det er helt tørt så kan du knuse det lett ved å bruke baksiden på en sleiv, eller kjøre det litt i matmaskinen for en veldig fin tekstur.
- Hell urtesaltet på glass med lokk og sett mørkt.
Angående salt:
Du kan bruke helt vanlig grovsalt. Dette får du kjøpt i alle matbutikker og koster omtrent ingen ting, og når du kjører det i matmaskinen så får du et urtesalt med en variert kornstruktur. Har du ikke matmaskin eller morter så bør du heller bruke vanlig finsalt. Du kan naturligvis og bruke maldonsalt og annet flaksalt, men jeg synes det er bortkastet/dårlig økonomi ettersom prosessen med å lage urtesalt ødelegger flakstrukturen og urtene uansett tar over smaksprofilen.
Oppskrifter nedenfor bildet
Eksempel på hva du kan ha i urtesaltet:
– Omtrent alt av urter, inkludert: Rosmarin, timian, oregano, salvie, kruspersille, bladpersille, gressløk, sitronverbena, sitrontimian, løpstikke, koreander, osv.
– Paprika, chilli
– Løk, både rød, gul og hvitløk, samt luftløk og pipeløk og alle mulig andre.
– Seleri (både rot, stilk og blad)
– Pepperrot
– Sitronskall
– Rucola
Du kan sette sammen urtesaltet etter hva du har i kjøkkenhagen og leke frem egne kombinasjoner, eller følge oppskriftene du finner i disse lenkene:
* Camilla Plums urtesalt
* Gunda på Alt godts sitt urtesalt
* Lenes urtesalt
Sjøl tar jeg bare noen never av litt av hvert, noe som gir litt ulikt produkt hver gang. Passer godt for meg og blir alltid bra, med unntak av den gangen jeg plukket med meg en stor andel mynte, myntesalt ble veeeldig rart, men det er nå mest smak og behag 😉
Pst: Det finnes mange urter som er flerårige og kan overvintre i norske hager. Les om disse her.
Hei Anne.
Det så så godt ut at det må jeg prøve å få lagd. Jeg har også en del mynte i urtekassa mi, og jeg tenker at det hadde gjort seg bedre med sukker enn salt 😉 Tror du jeg kan bruke samme fremgangsmåte med mynte og sukker, eller smelter sukkeret til knekk?
Hilsen Linda
Jepp, det høres riktig ut(:
Hei Linda 🙂
Myntesukker var en god ide! Det skal jeg jammen prøve i kveld om jeg bare får fatt i noe sukker… Hehe, vi har altså tre slag brunt sukker og melis, samt div sirruper, men vanlig sukker var det tomt for gitt.
Jeg har laget rosesukker før, men husker i farta ikke hvordan jeg egentlig tørket det, trolig lot jeg det lufttørke. Men, om man har ovnen på 50 grader så kan jeg ikke forstå at det smelter sukkeret, for smeltetemp for sukker er på hele 160 grader.
Takk for raskt svar 😀
Da blir det (forhåpentligvis) myntesukker i huset iløpet av helgen.
God helg! B)
Hei. Digget sidene dine i Hagetidend som kom l dag! Så innholdsrikt, fresht, lærerikt og leken!, -Herlig 🙂 Enda en grunn til å glede seg til hver gang det kommer:)
Takk Ingrid, det var hyggelig å høre 🙂
Hei Linda 🙂
Myntesukker var en god ide! Det skal jeg jammen prøve i kveld om jeg bare får fatt i noe sukker… Hehe, vi har altså tre slag brunt sukker og melis, samt div sirruper, men vanlig sukker var det tomt for gitt.
Jeg har laget rosesukker før, men husker i farta ikke hvordan jeg egentlig tørket det, trolig lot jeg det lufttørke. Men, om man har ovnen på 50 grader så kan jeg ikke forstå at det smelter sukkeret, for smeltetemp for sukker er på hele 160 grader.
Tusen takk for god ide til hva man kan bruke krydderurter til. Nå har du inspirert meg til å lage urtesalt! Blir i godt humør av å lese bloggen din! Takk!
Jeg har en god del tørkede urter fra hagen, deriblant tørkede oreganoblomster.
Kan jeg bruke disse urtene istedet for ferske?
Hei! Holder urtesalt seg godt? Kan jeg lage det nå og gi bort til jul?
Ja, urtesalt holder veldig godt, bare pass på at det er helt tørt før du pakker det.
Hei, Hvordan tror du det er og «tørke» urtene i ovnen på 50 g som du skrev, da uten salt. Men blande det med medoni salt?
Ellers et lite tips til glass man kan ha det i. om man skal gi i gaver. 😉
http://www.clasohlson.com/no/Glasskrukke-med-lokk/Pr342024001
Søte små med lokk 😉
Hilsen
Christoffer
Hei, Hvordan tror du det er og «tørke» urtene i ovnen på 50 g som du skrev, da uten salt. Men blande det med medoni salt?
Ellers et lite tips til glass man kan ha det i. om man skal gi i gaver. 😉
http://www.clasohlson.com/no/G…
Søte små med lokk 😉
Hilsen
Christoffer
Det med urtesalt var noe nytt! Det skal jeg jammen prøve til sommeren. Har sitronmelisse som vokser som ugress. Men du skriver 50 grader med varmluft, men hvis jeg ikke har varmluftsovn, hvor mange grader da?
50 grader da også 🙂 Husk å sette døra på gløtt sånn at det slipper litt luft og fuktighet ut.
[…] ramsløk: * Ramsløkpure (ramsløkpesto) * Sei innpakket i ramsløk * Ramsløksalt (se eventuelt min egen oppskrift på urtesalt) * Ramsløksuppe * Finsnittet i salat * Generelt som erstatning for hvitløk og til en viss grad […]
[…] er første gang jeg har laget urtesalt, men ifølge bloggen Moseplassen kan man lage urtesalt med en rekke ulike smaker, følgende […]
Eg lager og urtesalt, blander forskjellige urter ofte halvdelen med løpestikke, og den andre halvdelen mange forskjellige urter. Lager og chili og paprika krydder. Knuser det i ei mjølsikt med morte stamperen. Vet ikke om den heite det, den som er oppi morta, som eg stamper med.
Takk for fin artikkel om urter og urtesalt
Hvilket blandeforhold har du mellom grovsalt og urter?
Om du klikker på oppskriftslenkene så får du blandeforhold der 🙂
(jeg tar det helt på øyemål selv så jeg husker ikke)
Moderne ovner pauser varmluften hvis man setter døren på gløtt :-E
Tenker at jeg kjører varmluft og lufter hver time for eksempel?
Hei kan jeg bruke kantareller som smak til saltet?
Hei kan jeg bruke blomstene på urtene også når jeg lager urtesalt ?