DIY: Slik lager du en krans med lav:

Jeg er veldig glad i å binde kranser. De er koselige å lage og de er utrolig hyggelig å ha hengende på veggen eller gi vekk som gaver.

Denne kransen er bundet med lav, men du kan bruke akkurat samme metoden for å binde med mosetuster eller med ulike typer vintergrønt. Og, det er enkelt! Dette må du slettes ikke være veldig handy for å få til, men litt tålmodig må du være om det er første gangen. Denne kransen er laget med lav, det er muligens hakket enklere å binde med vintergrønt (se video hvor jeg binder vintergrønn krans).

Under finner du skrittvis forklaring på hvordan du lager kransen. Håper det kan inspirere noen kransenoviser til å prøve.

Slik binder du kransen:
1. Materialer:
– Du trenger noe å binde på, feks en halmkrans (kan kjøpes på hobbybutikker), eller du kan binde en kvistkrans selv og bruke som base (se her for å lære å binde kvistkrans).
– Du trenger noe å binde med, en tynn ståltråd.
– Du trenger noe å binde, altså noe lav eller mose eller annet. Jeg har for denne kransen brukt reinlav, brødlav og rabbeskjegg (i den rekkefølgen på bildet under).

diy-krans-lav-4

2. Forbered:
Lav må mykes opp først, det gjøres ved at du legger den i vann en par minutter. Skyll vekk eventuell jord, og plukk vekk barnåler og annet uønsket rusk.
Del opp laven i mindre tuster, det gjør selve bindingen raskere.
Dersom du lager kransen med vintergrønne grener så klipp de ned i passende størrelser.

diy-krans-lav-3

3. Binde:
Surr tråden noen ganger rundt kransen slik at den sitter fast, og start så å legge på lav. Det er enklerst å legge på en tust og så surre to ganger rundt, før du legger på neste.
* Pass på at du dekker hele kransen, helt ut til yttersidene.
* Pass på at kransen blir jevn hele veien rundt. Det vil si at du må sørge for at den er like «langhåret» hele veien (like lange lavtuster utenfor bindepunktet) og at du om du bruker ulike typer lav som meg passer på å balansere sånn at det er fin variasjon i hvilken lav du bruker.

diy-krans-lav-2

diy-krans-lav-1

4. Avslutt:
De aller siste tustene er litt vanskelige å få på pent, så det tar litt lengre tid, men bare vær tolmodig så blir det bra. Blir det ikke bra så kan du surre rundt et sløyfebånd 😉

5. Oppheng:
Dersom du vil ha «usynlig» oppheng så binder du en tykkere stålstreng rundt kransen og lar denne danne en hempe. Denne er det da lettest å binde på før du binder på laven.
Eventuelt så kan du surre sløyfebånd eller hamptau rundt kransen etterpå.

Håper du synes det var en grei gjennomgang. Husk du finner flere slike på stikkordet: «slik lager du dekorasjoner». Og for de som lurer, ja, dette er den samme kransen som jeg hadde med på tv forrige uke 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

  1. Hvor er den fin. Jeg har bundet mange kranse, men aldrig en med lav, men det skal jeg da prøve.
    K.H. Anette fra Fru Pedersens have

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her