Wildlife garden er en svensk bedrift som lager fuglematere hvor både utseende og fungsjon er avgjørende for design. Fuglematerene utformes i sammarbeid med ornitologer, og det syns! Her er lagt stor vekt på god hygiene, det vil si at de utformet slik at fuglene i liten grad kan skite i maten, og de oppbevarer maten tørt frem til den porsjoneres ut.
Materene er i hovedsak formet slik at det primært er de minste fuglene som får spist av de. Det er en fordel om du vil unngå skjære (som jeg ikke tror får til å spise av noen av disse), men betyr også at dompapen og ekorna sliter med å spise av enkelte av de. (Faktisk ville nok mine ekorn ha gnagd trematerene i fillebiter i forsøk på å komme til maten, så skal jeg ha noen av disse så må det være de i metall).
Wildlife garden har seks ulike grunnmodeller, som igjen har ulike fargevalg, så det er nokså mange muligheter. De leveres i pene esker og er supre som gaver 🙂
Fire utvalgte:
Ps, bildene nedenfor er ikke tatt av meg 😉
Gigantmater:
Dette er fuglemateren for alle som ønsker seg en stor fuglemater og har bortoverregn! Ja, jeg snakker nå til dere vestlendinger som har etterspurt akkurat det. Materen er i metall og plast, plasthylseret kan tas ut og dermed er hele saken uhyre enkel å holde ren. Denne tror jeg både ekorn og dompap kan spise av, men skjæra sliter nok. Står på ønskelista mi for jul, så kanskje dere får se mer av denne fremover.
Les om den hos Wildlife garden
Rommer 6 liter frø. Monteres på stang (stang følger ikke med). Koster ca 495 kr
Kombimatare:
Denne kan brukes til meiseboller, epler eller nøtter. Den har en innvendig nettinghylse som brukes om du serverer nøtter, og kan fjernes for å servere andre store ting. Perfekt om du plages med at fugler og ekorn stikker av med meisebollene dine! Du kan i tillegg variere hva slags bøyler du setter på materen, så kan du styre hvor store fugler som får til å spise av den. I metall.
Les om den hos Wildlife garden
Rommer ca 1,2 liter. Henges opp. Koster ca 195 kr
Foderlada (forlåve)
En komplett fuglemater for de minste fuglene. Har fire innvendige rom: To for frø med en «hylle» å spise fra, + en for meisebolle med grov netting og en for nøtter med fin netting, begge disse sitter fuglene på små sittepinner. Jeg foretrekker å ha flere matere så blir det mindre krangling mellom fuglene, men om du gjerne vil ha en mater som gjør alt og attpåtill holder skjæra unna så er denne godt utformet.
Les mer om den hos Wildlife garden
Rommer fem liter. Bygget i tre. For montering på stang (stang medfølger ikke). Koster ca 695 kr.
Multiholk:
Som navnet indikerer, denne har to fungsjoner. Ved å fjerne en plate og stenge ett hull så kan den brukes enten som fuglemater eller som fuglekasse (overnatting). Jeg synes ikke det er noen videre god ide å si at man først skal bruke det for mat og så til bolig ettersom jeg synes man skal fortsette å mate også utover våren når det jo er høysesong på boligen, men jaja, det er jo fint å ha muligheten 😉
Det finnes mange ulike utrykk på multiholken, både funkis og rustikk romantikk – les mer på Wildlife garden.
Rommer to liter frø. Er i tre for montering på stang (følger ikke med) eller på vegg. Koster ca 420 kr.
.
Her kan du kjøpe fuglematerene:
Wildlife garden har god distrubusjon og du finner en butikkoversikt på deres nettside. Av norske nettbutikker så anbefaler jeg spesielt I Gros hage og Solfang som begge har et godt utvalg og sender pr post. (Prisene er hentet hos I Gros hage)
Disclamer: Siden noen sikkert lurer, bloggposten er ikke sponset på noe vis (jeg sier alltid i fra når noe er sponset, men jeg skjønner om det ikke er innlysende for alle). Jeg har noen her nå på lån for å skrive om de og ta de med til God morgen Norge (ja, jeg skal altså snakke om fuglemating på mandag). Bilder i blogginnlegget er hentet på Wildlife gardens nettside, med unntak av det første som jeg har tatt selv.
Les mer om fuglemating på nøkkelsiden! Les om andre fuglematere på stikkordet fuglemater
Min mann fikk 3 fuglematere fra Wildlifegarden i gave, en rød låve og to multihus. Han sagde til gamle hesjestaur som ble plassert i hageparasollføtter. Så ble fuglebrettene plassert på toppen. Vi har bare hatt de i drift et par uker og det tok litt tid før fuglene kom. Nå er det yrende liv her, men foreløpig bare Pilfink og Kjøttmeis. Vi synes at det er noe herk med låsepinnen, ellers er vi fornøyd.
Tenker de passer perfekt inn på tunet hos deg! og ja, hehe, de låsepinnene kan jeg tenke meg er fiklete, har jo ikke disse i bruk i hagen sjøl, men har banna litt inne…
[…] senere i dag så er bildet på plass! – To hvite tårn, og to hus i tre fra Wildlife garden. Les om de her. – Vindusmater, hengende mater med tre og plast og liten i rød metall fra Nordic garden – […]