Julenek i kransform! Koseligeste hagepynten – slik lager du den:

For en par uker siden så satt jeg og tenkte på julenek (eller kornnek som jeg er vant til å kalle de). Hva kunne jeg gjøre for å oppgradere de, gi de et nytt utseende? Og plutselig slo det meg: Krans! Havre er godt egnet som kransmateriale med sine mange aks på stilk, og vips så hadde jeg kombinert pynt og nytte. Kransen er relativt enkel å binde, og du kan leke deg både med størrelser og former, og pynte den opp med naturmaterialer, julekuler, bånd ol.

Havrekrans, kornkrans eller julenekskrans. Kall det hva du vil, koselig er den uansett 🙂

Slik binder du kransen:
kornnek-hjerte

En havrekrans lages på akkurat samme måte som en krans med vintergrønt. (Dersom du foretrekker video så kan se en video som demonstrerer vintergrønn krans her).

diy-kornnek-krans 1

Du trenger:
– Ett julenek (selges på hagesentere mm).
– Tynn ståltråd for å binde med
– En krans å binde på. Du kan kjøpe en halmkrans, eller du kan lage din egen enkle krans av stiv ståltråd eller grener. Jeg har brukt stiv ståltråd, da får jeg en slankere krans enn om du starter på en tykk halmkrans. Stiv/tykk ståltråd kan du dessuten gi akkurat den fasongen du vil, for eksempel et hjerte. Ståltråd får du rimelig på byggvarebutikker, jeg har brukt gammel hesjestreng fra barndomsgården om noen skulle lure.

diy-kornnek-krans 2

Begynn med å lage små buketter av juleneket hvor toppen på aksene kommer like høyt. Det enklest å binde kransen om materialene ligger klar så du slipper å legge den fra deg hele tiden. Aller enklest er det om du binder hver bukett sammen med tynn ståltråd, men det går greit å bare legge bukettene utover bordet uten å binde sammen også. Det er enklere å få pent resultat med mange små buketter, størrelsen på bukett må dog tilpasses størrelsen på kransen.

diy-kornnek-krans 3

Legg en og en bukett med havre på kransen og surr en par ganger rundt med ståltråden mellom hver bukett. Pass på at du bygger den like tykk hele veien rundt, og at den er pen også fra siden. Skal den henge fritt så må den også være pen på «baksiden», dersom du binder på ståltråd så er det enkelt å lage pen bakside også.

diy-kornnek-krans 4

Mengden korn pr bukett og hvor du binder buketten fast avgjør hvor tykk krans du får. På bildet kan du se at jeg binder buketten fast litt opp på kornet, det er for å få en tynn og tett krans.

Legg all havren i samme retning på en rund krans, binder du et hjerte så er det penest å binde ovenfra og ned på hver halvdel.

diy-kornnek-krans 5

Det aller vanskligeste med hele kransen er å få en pen avslutning, men med litt fikling så får du det til! Løft det første kornet til side og surr på korte buketter til det er jevnt og pent.

Nå er kransen ferdig. Se over den, er den jevn hele veien rundt? Om ikke så tar du bare saksen og friserer vekk litt av kornet slik at den blir like tykk over det hele.

Lag usynlig oppheng med ståltråden eller synlig oppheng med sløyfe eller hamptau, og sett gjerne på en stor fin rød sløyfe eller annen pynt.
– Ferdig!

Les mer:
– Du finner mange andre dekorasjoner du kan lage via stikkordet «Slik lager du dekorasjoner»
Delta i dekorasjonsutfordringen med dine egne prosjekter
Les mer om fuglemating, inkludert annen hjemmelaget fuglemat her.

Bannertest1

 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

17 KOMMENTARER

 1. Mye fint på bloggen.
  Det som ikke var til å skaffe var fuglemateren med lys. Jeg synes den så veldig fin ut.
  Forhandleren fortalte min lokal leverandør at treverket var for dårlig så den var trukket fra markedet.

  • hm. Jeg bemerket også i bloggposten at sokkelen var i mykt trevirke, interessant at de har trukket den! Skal sende Nelson en epost i morgen jeg, takk for tipset!

  • Jeg har eposta med salgsleder for Nelson (som altså er produsent/forhandler). Materen er ikke trukket fra markedet, men det er ikke så mange som har tatt den inn så den kan være litt vanskelig å få fatt i.

 2. Utrolig fin – så koselig, rett og slett! Og ikke jålete! Og tenk så hyggelig for fuglene! Den minner meg om gammeldags jul, samtidig som den jo er en nyskapning! Den fikk jeg lyst til å lage og ha på døren(ev annet sted, hvis fuglene ikke liker å komme til døren hvor det gjerne er litt folksomt..!)

  Hilsen Annette

  • så koselig at du likte graden av pynt på den! Det ble til i en fei mens solen gikk ned, men det er jo virkelig mulig å gjøre det meste på en sånn.
   Jeg ville nok ikke hengt den på sjølve døra, den søpler nemmelig endel.

 3. hei der, utrolig lenge siden jeg har vært med på noe her inne. får deg ikke til å henge på blogglista mi ;(
  vel, har lagt til to bidrag og fant et par nye bloggere for emg her inne nå, likte spesielt godt fru pedersens have!!!!!

  lykke til imorgen, får desverre ikke sett tv men heier på deg 😉

 4. hei der, utrolig lenge siden jeg har vært med på noe her inne. får deg ikke til å henge på blogglista mi ;(
  vel, har lagt til to bidrag og fant et par nye bloggere for emg her inne nå, likte spesielt godt fru pedersens have!!!!!

  lykke til imorgen, får desverre ikke sett tv men heier på deg 😉

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her