Se hvordan vi bygget og dyrket kjøkkenhagen:

Kjøkkenhagen sommeren 2013, i artikkelen viser jeg hvordan den ble til

Vi har hvert år dyrket noen matvekster her på Moseplassen, i starten i krukker og etterhvert i pallekarmer. Og i fjor vi endelig fikk anlagt den store kjøkkenhagen vi hadde drømt om. Det hele startet i 2012 når vi la om store deler av hagen, og våren 2013 ble hele kjøkkenhagen bygget opp med opphøyde bed, veggdrivhus, eplehekk og massevis av planter.

2013 i tre skritt:
kjøkkenhagen før, åpen grusslette med bed i ytterkantene

Kjøkkenhagen underveis. Pallekarmer på plass, med veggdrivhus og noen grønnsaker

Kjøkkenhagen på høsten, frodig og flott

.
Les om kjøkkenhagen via stikkordet kjøkkenhage, og de enkelte prosjektene her:
Kjøkkenhagens design
Opphøyde bed med pallekarmer
Eplehekk
Veggdrivhuset

.
anne-kjøkkenhagen

Plantevalg:
I kjøkkenhagen har vi utelukkende spiselige planter. Mengdevis, som grodde og grodde og lagde den skjønneste oase. Godt hjulpet av et fantastisk vær her i Oslo fra midten av sommeren og utover så ble bedene helt overveldende flotte. Kun noen få ting gikk skeis, det meste overrasket oss positivt.

Utvalg av planter krever disiplin. For selv om vi har relativt god plass så er det fortsatt ikke plass til absolutt alt en vil ha. Feks måtte vi sette et tak på 12 slag tomater… Før jeg slipper planter til i kjøkkenhagen så vurderes de etter følgende kriterier:
1. Smak. De må smake godt, eller i det minste interessant!
2. Utseende. Det er mye morsommere å dyrke noe vakkert eller unikt, både for egen matkonsum og for formidling via bloggen og andre medier. Noen planter blir dessuten dyrket fordi de gjør selve kjøkkenhagen vakker, feks de mange spiselige blomstene.
3. Sunnhet. Dersom jeg får nyss i at planten må dilles mye med for å bli bra så får trolig ikke plass i min hage.

Årets store suksess var tomater, og overveldende mengder med urter, salater og bønner og, vel det meste annet. Noe av bladgrønnsakene nektet å sammarbeide, gulrøtter bruker lengre tid enn jeg hadde trodd, og koranderen gikk umiddeltbar over i blomstring. Men at koreander blomstret gjorde jo ikke noe for blomstene var vidunderlig vakre, og spiselige. De mange spiselige blomstene var forøvrig en suksess. De er en viktig del av vår kjøkkenhag. Mest fordi det er vakkert å se på i bed og tallerken, men også fordi de bidrar til å tiltrekke humler som så samtidig tar turen innom tomatblomster og andre som trenger bestøvning.

salat dyrket i kjøkkenhagen

Frodige bed:
Det er ikke så veldig sexy, men jord og næringsstoffene i jorda er veldig viktige for en kjøkkenhage. Mange av matplantene jobber så intensivt at de trenger gode forhold for røttene sine, med passelige mengder vann, næring og luft. Jorda mi kan du lese om her, gjødesel kom jeg dessverre aldri så langt som til å skrive om i fjor.

Å ha næringsrik jord enormt viktig om du dyrker grønnsaker. Det er flere måter å gjøre dette på, vi dyrker tilnærmet økologisk i hele hagen. Det vil si at vi bruker gjødsel og annen jordforbedrer som kommer fra organiske kilder (hønsemøkk, alger osv, ikke kunstgjødsel), at vi bruker jord med kompost, at vi ikke bruker gift, og at vi ønsker dyr, insekt og mikroliv velkommen med den ide om at en levende hage holder seg friskere enn en hvor vi prøver å ha kontroll over alt.

Reddiker dyrket i kjøkkenhagen. Hvit, rosa og lilla

2014:
Og kjøkkenhagen 2014? Jo, selv om 2013 var fantastisk så var det jo ikke alt vi ble helt ferdig med, eller fornøyd med. Veggdrivhuset skal plukkes ned og settes opp på nytt med noen modifikasjoner, bla blir det plastduk denne gangen og ikke fiberduk. Det blir omsider laget en oppbevaringskasse ved vannposten sånn at vannslangene enkelt kan gjemmes vekk, og jeg skal få laget ferdig sitteplater slik jeg hadde tenkt. Det viktigeste i kjøkkenhagen er jo plantene, og der blir det å fortsette i samme spor, med noen utskiftninger naturligvis. En liten snik-utvidelse skal jeg nok også få til, tror nok det havner noen bærbusker i en par av prydbeddene 😉

Kjøkkenhage (inkludert matvekster i krukker eller prydbedene) veit jeg det er mange som har, og enda flere som drømmer om 🙂 Hvordan var 2013 for din kjøkkenhage, og hva er planene for 2014?

Pallekarmer i kjøkkenhagen, med druer voksende på armeringsnett mot vegg

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

17 KOMMENTARER

 1. Min kjøkkenhage er under utvikling og utvides etterhvert. 2013 ble et år preget av kampen mot skadedyr. Vi ble invadert av kålmøll somkom med varmen i mai. Det gikk imidlertid allikevel bra under fiberduken og vi høstet både blomkål, knutekål og kålrot nok til eget behov. Jeg «samler»på løksorter som er flerårig og fjoråret sto i løkens tegn. Det blir spennende å se hva som overlever denne vinteren. I 2014 skal jeg investere i dryppvanningsanlegg i kjøkkenhagen.Kålproduksjon i kasser under en fiberduk, vanskeliggjør tilstrekkelig vanning. Jeg leter på nett etter produsenter og har også satt en rørlegger på saken. Dersom du vet om noe eller har kontakter som kan noe om dryppvanningsanlegg for mindre anlegg, er jeg interessert i tips. I år blir det fokus på squash i en komposthaug.

  • uffda, det var kjipt å høre at du hadde mye skadedyr! Når det gjelder vanningsannlegg så er dere mange som ønsker tips på det, jeg har det i bakhodet at jeg burde skrive om det, men tør ikke love noe.

 2. Jeg skriver bare for å takke deg for enkel men grundig veileding om kjøkkenhage. Dette er helt nytt og uprøvet for meg som bare styrer med blomster og litt bær i hagen. Ser fram til å følge deg her, så kanskje det kan bli mer matauk hos oss også etterhvert.
  Tusen takk Anne. Ha en god uke.
  Mvh Eli.

  • Kjøkkenhage/matvekster er ikke så veldig forskjellig fra blomster, og de gir jo utrolig mye sånn i ekstraopplevelser 🙂 Har du lyst til å dyrke litt mer spiselig så synes jeg absolutt du skal prøve!

   God uke ønskes deg også 🙂

 3. Hei Anne!
  Godt nyttår, og takk for mykje inspirasjon i 2013! Eg har fått mange tips og lært mykje ved å følge med på moseplassen. På biletet over ser det ut som om du har laga espalier ved å bruke armeringsgitter – stilig og smart! Kan du skrive litt om korleis dette har vorte festa? (Har lenge tenkt på noko liknande, men funderer ennå på opphenget). Det bør vel stå litt ut frå veggen?
  Mvh Nina

  • Hei Nina 🙂
   Det er ganske riktig armeringsnett. Det henger på (om jeg husker rett) fire store vinkelhjern som er skrudd fast i veggen. Så har mannen brukt tykk ståltråd og festet armeringsnettet til vinkelhjernet ved å surre gjennom skruehullet. Dermed kommer det skikkelig frem fra veggen, noe som er bra både for veggen og plantene.

 4. Heihei 🙂 takker for en flott blogg 🙂 kjøkkenhagen ble super, og eplehekken sikler vi på big-time her i huset 😉 fra et par små rammer med urter vår første sommer her fikk vi utvidet riktig mye i fjor. Lite drivhus, kasser med tomater og squash, utvidelse til fire store kasser med grønnsakshage. Stort utbytte, særlig salat, spinat, urter av alle slag og enkelte asiatiske grønnkålvekster ble stor suksess. I drivhuset var agurk min store favoritt, ellers også tomater og chili. Aubergine og paprika ble sådd for sent og det ble få modne frukter (sådde 20 mars). Minner meg på at vi må så nå. Herlig at hagesesongen starter allerede 🙂 og når det gjelder årets sådd, du har ikke noen blodbegerfrø å selge/bytte? Epletrehekken skal ned i år – og resten av kjøkkenhagen opparbeides med bed og subbusganger. Gleder meg til å følge kjøkkenhagen andre år på bloggen din 🙂 skal prøve å hageblogge mer selv i år – men merkelig nok brukes all tid i Hagen og jeg stuper til sengs lykkelig, utslitt med jord under neglene 😉 tenker at de første par-tre årene med hardt arbeid vil gi en herlig hage man kan nyte litt mer senere… Men det dukker vel opp ørten prosjekter da også?!?!

 5. Hei, Jeg har selv en liten kjøkkenhage med pallekarmer, men jeg er som en nybegynner å regne. Jeg ble veldig insprert av drivhuset dere laget inntil veggen. Kan du si noe mer om hva som ikke funket siden dere har tenkt å gjøre det om i år?

  • hei! Så fint spørsmål.
   Vi måtte ta det ned fordi det skjedde noe på veggen. Selve fasongen på det var veldig bra, fungerte godt for plantene og for meg som brukte det. Men det fungerte dårlig med bare sånn lett duk, til neste runde skal vi ha tykk plast (byggeplast tenker jeg). Dessuten så slo dørene seg, så vi skal nok ha litt kraftigere materialer på dørene slik at de holder fasongen gjennom sesongen.

 6. Vi anla hagen vår i fjor, så kjøkkenhagen i fjor var et bed med nyplantede bærbusker og epletrær og to baljer med squashplanter. I år skal vi ta i bruk store blomsterkasser som mannen har bygget til kjøkkenhage. Jeg har laget planteplan i dag, så får jeg se de neste månedene hvordan den fungerer. Gleder meg til å gå i gang 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her