Høydepunkt fra 2013: Samfunnsnyttig hageblogging

2013 var et spennende og aktivt år og i januar har jeg tenkt å dryppe inn noen ulike høydepunkt. Jeg starter med humla, og den får være først ut fordi jeg synes det er fint å vise at selv om hage og Moseplassen mest av alt er hygge og kos, så kan hygge og kos også ha en samfunnsnytte!

Hager, balkonger og parker er ikke bare der for vår nytelse, de kan bidra til artsmangfold. Og artsmangfold er langt viktigere enn de fleste forstår. La oss ta humler og bier. Mange ser på de som irriterende og litt skumle skapninger mens de i realiteten er uhyre viktige for vår eksistens. For det er humlene og biene som sørger for at vi får bestøvning på svært mange av våre frukt og grønnsaksplanter. Uten de, ingen mat! Dessverre er bestandene av humler og bier i sterk tilbakegang, men vi kan hjelpe, og det er ikke vanskelig.

Jeg har vært oppmerksom på biene og humlenes utfordringer i en par år, men det var først i fjor jeg følte at jeg hadde overskudd nok til å sette meg skikkelig inn i det og lage godt stoff om det. Det resulterte i mange bloggposter om temaet, at jeg skrev om det spaltene mine i Norsk hagetidend og Norske hjem, ble intervjuet på radio.

Men jeg tror det som gjorde størst forskjell var en stor og uhyre populær bloggkampanje. Svært mange ble med og spredde kunnskap om humla, 120 av disse registrerte seg i denne oversikten! Og jeg fikk mengder med tilbakemeldinger. Både fra de som allerede var humlefans, men også fra folk som tidligere var skeptiske som når de forsto hvor nyttig (og ufarlig) humlen var endret standpunkt til å ha den som en kjær hagevenn.

humle-spir

bård-vegard-solhjell-anneHumlefokuset mitt skjedde i sammarbeide med Miljøverndepartementet og Norsk hagetidens kampanje Summende hager og resulterte i at jeg bla fikk møte daværende miljøvernminister Bård Vegard Solhjell. Og så ble jeg kjent med masse spennende fagpersoner som velvillig stilte opp og hjalp meg med fakta.

Og ja, humlene (og biene) et minst like viktig tema i 2014, så jeg kommer til å fortsette å blogge om den lille hagevennen. Håper det inspirerer enda flere til å plante humlemagneter i hagen, tilrettelegge for boligbygging og droppe unødvendig sprøytning!

Lyst til å lære mer om hvorfor humlene er viktige, og hvordan DU kan hjelpe de? Besøk nøkkelsiden, der finner du lenker videre til alt du trenger.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

  1. Husker at eg leste om humla hos deg i fjor og ble faktisk ganske så bevisst-ikkje ei eneste humle har etter det blitt smæshet i vinduet hos oss :) Selv har me «bare» en stor terrasse, men som tydeligvis bugner av «riktigte» humleblomster hver sommer og eg husker at eg frydet meg ekstra av summingene i fjor-Takket været din informasjon :) Har gitt ungene klar beskjed om at kommer det humler inn skal de følges ut igjen :) Mange bekker små…osv

    Takk for en super herlig blogg :)

    Klem Vibbedille :)

    • Herlig å høre Vibbedille! Nettopp slike kommentarer som dette gjør det morsomt å skrive om humla! Jeg liker godt å få hage og balkongeiere til å oppdage gleder og opplevelser i det de allerede har i hagen :)

  2. En svært humlevennlig plante jeg ikke fant i lista di er hjortetrøst! Høyt elsket av humle, sommerfugler og blomsterfluer her i hagen.

    • Så fint å høre at den er populær hos deg Ingrid. Jeg kjøpte hjortetrøst i høst sjøl, så den blir nok blogget om til sommeren :)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her