Rødstrupebesøk :)

Rødstrupen, Erithacus rubecula, er en av de mindre fuglene i hagen, men duverden sånn hageglede han sprer! Han kom sammen med trostene for en par dager siden og er jeg heldig så holder han seg her nå gjennom vinteren.

Oslo er nok litt i nordligeste laget å overvintre egentlig, men jeg har ofte en enslig her på vinteren. Veldig koselig fugl å ha besøk av. Den er ikke så vanskelig i kosten, men fordi rødstrupen ikke har så kraftig nebb så kan den ikke spise hele solsikkefrø, og den er heller ikke videre interessert i å akrobatere på dinglende mat. Derfor spiser den ofte av bakken under fuglematen, der finner den åpnede solsikker og løshakkede meiseboller. Men har du fuglebrett så spiser den gjerne fra det, selv forer den og trosten i en isskål. Den er spesielt glad i de hjemmelagede meisebollene, samt solsikkefrøkjerner og brødsmuler. I teorien spiser den også frukt, men det har jeg aldri sett mine gjøre.

Les mer om rødstrupen i denne bloggposten, der er det sågar lenke til den vakre sangen dens. Og trykk her om du vil lese mer om fuglemating.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

8 KOMMENTARER

 1. For meg er rødstrupen et sikkert vårtegn. Derfor har jeg lurt på om den er en trekkfugl. Men i høst var den å se veldig lenge. Nå var det jo også en flott høst vi hadde i år.Så den også på foringsplassen noen ganger, men så ble den borte. Nå skjønner jeg hvorfor; jeg har rett og slett ikke for som passer den. Takk for enda et informativt innlegg.

  • så fint at du hadde glede av det Berit! Som sagt så greier rødstrupen å spise av nedfallet fra de andre så det er ikke sikkert en trenger å spesialtilpasse, men det er jo fristende da for å øke sansynligheten for at foringsplassen foretrekkes 😉

 2. Så fint bilde!
  Jeg forbinder Rødstrupen med boken Den hemmelige hagen, så det er liksom ekstra hyggelig å se den!

  • ja! Det er jo sant, hadde jeg glemt 🙂 Rødstrupen er viktig i England og med i mange barnebøker/rim/tegninger 🙂

 3. Etter at snøen kom her i sør den siste uka har jeg hengt ut meiseboller. De bærer sitt navn med rette, masse meiser kom og var glade for serveringen. Så kjøpte jeg en liten fuglemater som jeg fylte med solsikkefrø. Og da dukket både rødstrupe og trost opp! Jippi! Men som du sa, Anne, de spiser fra det som har falt ned på snøen under. Er det andre godsaker som kan anbefales? Hadde vært koselig å se dompap! 🙂

  • Solsikkefrø og meiseboller er god start. Så kan du henge ut noen nøtter. Du kan gjerne også legge ut brødsmuler eller kornnek for det er noen fuglearter som gjerne hvil ha korn fremfor solsikkefrø. Og så er det epler og annen frukt da, det er ikke alle fugler som vil ha, men noen blir glade og feks trosten blir helt over seg om du har det nærområdet.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her