Gartnerbegrep: Enkle, doble og fylte blomster

Dagens bloggpost er den første i en serie hvor jeg beskriver gartnerbegrep. Jeg forsøker å holde et enkelt språk her på Moseplassen sånn at alle kan henge med, men noen spesialord må til skal det bli flyt i teksten. Men spesialordene må jo på ett eller annet tidspunkt læres, og nå fikk jeg lyst til å bidra til det.

Det er ikke alltid så lett å huske på at ord som er selvfølgelige for meg, kanskje er mystiske begrep for andre. Er det noen ord du synes jeg burde forklare? Kom med tips i kommentarfeltet! Både på ord/begrep du selv ikke forstår, og ord du forstår men husker at du engang i tiden måtte bli forklart.

Først ut i serien er altså enkle, doble og fylte blomster.
Kronblader er de fargede bladene på en blomst og når vi snakker om at en blomst er enkel eller fylt så sier det noe om hvor mange kronblader den har, (eller andre blomsterdeler som er omdannet til noe som ligner på kronblader).

Enkle blomster: I all hovedsak kun en krans med kronblader
Doble blomster: To eller flere rader med kronblader, men du kan fortsatt se pollenknoppen
Fylte blomster: Propp fult av kronblader.

Dette er naturligvis en forenklet forklaring, naturen designer ikke etter Norsk Standard så overgangene mellom enkel, dobbel og fylt er meget flytende 😉

Om en blomst er enkel eller dobbel sier jo noe om utseendet på planten, men det har også en praktisk betydning. Dersom du planlegger å skaffe deg en plante fordi den er en humlemagnet så bør du velge de enkle eller doble blomstene og styre unna de fylte. Dette er fordi masse kronblader gjør det vanskelig for humlene å komme til pollen og nektar.

Noen bildeeksempler:

enkle-doble-blomster-8 enkle-doble-blomster-7

Georgine/ dahlia. Fylt til venstre, enkel til høyre, og en dobbel aller øverst i bloggposten. Georginer er forøvrig veldig gode humleblomster, om du holder deg unna de fylte.

enkle-doble-blomster-5 enkle-doble-blomster-6

Peoner, fylt og enkel.

enkle-doble-blomster-3 enkle-doble-blomster-4

Påskeliljer, fylt og enkel. Det er mao ikke bare blomster med kronbladene sprutende ut rundt enn rund pollenknapp vi bruker fylt og enkel om.

enkle-doble-blomster-1 enkle-doble-blomster-2

Roser. (Forøvrig ‘Rhapsody in Blue’ og en Austin rose, litt usikker på hvilken)

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

12 KOMMENTARER

  1. Dette var nyttig informasjon da jeg har tenkt å slå et slag for våre små bestøvere i sommer! Ønsker meg masse bzzzzz !

  2. Så flott liten serie!

    Tenkte jeg ville legge til en liten ting ang forskjelpå fylte/enkle blomster, hvis ok? I tillegg til at enkle blomster er best for humler, er de ofte også best i forhold til holdbarhet! Særlig i forhold til populære blomster som pioner og roser!(sikkert flere!) Roser og pioner fås jo i utallige både fylte og enkle varianter. En ulempe med fylte blomster er at de ofte råtner mens de er i knopp(særlig ved regnvær), og at de velter når de springer ut(pga tyngde!) og trenger støtte.. Altså, enda en grunn til å velge de ikke helt fylte sortene – de holder seg rett og slett bedre!

  3. Så flott liten serie!

    Tenkte jeg ville legge til en liten ting ang forskjelpå fylte/enkle blomster, hvis ok? I tillegg til at enkle blomster er best for humler, er de ofte også best i forhold til holdbarhet! Særlig i forhold til populære blomster som pioner og roser!(sikkert flere!) Roser og pioner fås jo i utallige både fylte og enkle varianter. En ulempe med fylte blomster er at de ofte råtner mens de er i knopp(særlig ved regnvær), og at de velter når de springer ut(pga tyngde!) og trenger støtte.. Altså, enda en grunn til å velge de ikke helt fylte sortene – de holder seg rett og slett bedre!

  4. En liten ting til: en annen måte å si «doble blomster » på, er jo «halvfylte blomster» – det brukes jo gjerne i forb. med roser: «halvfylte roser»(altså: de som er mellom enkle og fylte!)!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her