Årets vårkrukker er plantet!

I år har jeg frotset i vårplanter!
Det føles veldig godt å ha en slik mengde farger og frodighet like utenfor vinduene, jeg er virkelig heldig som har denne muligheten i år 🙂

Du kan også lage til juksevår. Det behøver ikke være så voldsomt som dette, en liten enkel krukke gir stor glede!
– Her finner du tips til hvilken planter som trosser frost og blomstrer videre
– Alle planter du kjøper må herdes, les om det her

Denne samlingen med krukker er igrunnen den viktigeste plassen i hagen. Krukkene står like utenfor stua og nytes fra sofakroken, og ute fra hagen om jeg er der. De binder ute og inne sammen, og de bringer blomster og humler helt inn i fanget mitt 🙂

vaarkrukker-4

vaarkrukker-5

Jeg har valgt å plante ett og ett slag pr krukke. Jeg liker det utrykket best når jeg har mange krukker, og det gjør det enkelt å bytte ut plantene ettersom de blir avblomstret. Men om jeg hadde satt opp bare en krukke så hadde jeg garantert mikset ulike planter sammen.

I noen av krukkene har jeg brukt mose sammen med plantene. Mosen gir en fin bakgrunn for de spinklere plantene og er en genial måte å få bugdettet til å strekke lengre.

Og, viktig å vite. Nesten alle disse plantene er flerårige, så når de er avblomstret så setter jeg de i blomsterbedet slik at de kan glede meg neste vår også.

vaarkrukker-2

I krukkene på bildene finner du: Juleroser, vårlyng, krokus, perleblomster, ranunkel, stemor, ruteliljer. Lurer du på hvilken som er hvilken så anbefaler jeg at du titter inn i bloggposten hvor jeg lister opp alle vårblomster som tåler å fryse, der er alle vist med bilder. 

Vil du ha flere tips for tidlige vårkrukker så anbefaler jeg stikkordet «juksevår», der finner du feks eksempler som ikke koster mer enn 100 kr å få til 🙂

Har du egne favoritter for vårkrukkene? Del gjerne erfaringer i kommentarfeltet, enten det er slag, eller sammenplantninger eller andre tips 🙂 Eller kanskje du har spørsmål?

vaarkrukker-3

Ble du inspirert? Husk å like meg på Facebook og Instagram om du er der, så får du jevnlig inspirasjon utover vår og sommer!

Oppdatert:
Jeg har fått mange forespørsler om hvor selve krukkene er fra.
De er kjøpt inn på salg de seneste fem årene hos Ikea, Plantasjen, Hageland og Bauhaus. Jeg tror det kun er de høyeste du fortsatt kan finne i butikker, de ble kjøpt på Bauhaus i fjor høst. Jeg har sett den samme modellen (men i grå) i diverse andre butikker gjennom 2013, så kanskje finner du den også hos andre enn Bauhaus.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

28 KOMMENTARER

 1. Hei! Så flott det ble! Og så fint med en stor krukkehage like ved verandadøren. Enig med deg i at det ofte er fint med én sort pr krukke, men det kommer vel litt an på, noen ganger det også gøy å lage litt tivoli 🙂

  • Hehe, absolutt! Det fine er jo at man med krukker kan leke ganske fritt, det skal jo ikke vare så lenge uansett så i motsetning til bed er det ikke så viktig at det er varighet i smak og preferanser,

 2. Så flott! Her hvor jeg bor er det mange minusgrader, så vårkrukkene må nok vente. I mellomtiden får jeg kose meg med å se på bildene dine, og drømme 🙂

 3. Så flotte krukker! Innkjøp av blomster er nå satt på planen for helga 🙂

  Vi har (desverre?) radiatorer under de store stue-vinduene våre, så det blir for lavt å se blomster og krukker som står inntil huset fra stua. Etter å ha blitt inspirert av bloggen din prøver jeg nå å skissere ideer for hvordan vi kanskje kan løse dette – når vi bare har fått gjort unna et drenerings-prosjekt først 😉 Det blir nok ikke så bra som det her, men kanskje vi kan få til noe. For dette var veldig flott, og jeg liker tanken på å kunne nyte hagen innenfra.

  For i år tror jeg at jeg må nøye meg med en krukke som kan stå ved inngangsdøra. Den synes ikke innenfra, men blir i alle fall koselig å komme hjem 🙂 Takk for innlegg om herding også – det blir veldig nyttig! Men et spørsmål (jeg er veldig hage-amatør!) – løkblomster man kjøper står jo ofte veldig tett, er det best å plante hele potta over i krukka for ikke å risikere å ødelegge røttene – eller kan/bør man dele de litt opp og gi blomstene bedre plass?

  • Hei Astrid, så gøy å hre at du er inspirert til å endre litt sånn at du får hagen inn på stua! 🙂

   Når det gjelder løken. Jeg setter den vanligvis rett ned slik den er. Men, jeg tror nok den fint kunne tålt å bli revet opp i mindre deler, iallefall de laveste av blomstene (altså krokus og perleblomst og sånn), men det har jeg ikke gjort noe empiriske undersøkelser på. Om du river opp så bør du nok vanne litt av og til.

 4. Dette var virkelig flott-og som du sier det gleder jo flere ganger siden alt havner i bed etter avblomstring.
  Har foreløpig bare en krukke ved inngangen- men gleder meg til plante mere når kneeet vil:-)
  Ha en fin dag.Hvil deg etter god jobbibg og nyt synet..

  • En krukke med inngangen kan gi stor glede 🙂 Og forventning til når du kan få mer farge og vår i hagen, det er jo av og itl like fint med forvenningsgleden som den faktiske «er her nå» gleden 🙂

  • Det var et fint oppfølgingsspørsmål Hanna.
   Det med om når jeg planter de ut i bedene går på når de blir stygge, og om jeg har noe å bytte de ut med. Perleblomster har jeg feks latt stå i krukker lenge etter at de er avblomstret fordi jeg digger frøstendene, mens krokusen fyker ut ganske fort etter at den ikke har blomster fordi den synes jge er kjedelig. Jeg løfter den da ut av jorda, bryter opp løkene litt om de står veldig tett (noe de jo vanligvis gjør) og setter de så i bedet. Da er det viktig at de plantes ned til den dybden løken skal ha, en fin tommelfingerregel er at det skal være to høyder av løken med jord over selve løken (er løken to cm jord så har du fire cm jord over øverste bit på løken). Så vanner jeg, og jeg pleier å ha litt gjødsel nedi plantehullet først også. (rot det inn i jorda før du planter løken).

   Tusenfryd har jeg hatt stor suksess med å ha i krukker, den har jeg opplevd at har blomstret fint fra april til juni, og ett år var den akseptabel (sporadisk blomster bare) helt frem til høsten. Når jeg er lei av å ha den i krukka så planter jeg den i bedet, den pleier jeg da også å dele opp litt. Om jeg deler den opp (river planter fra hverandre) så plukker jeg av alle blomster og synlige knopper før jeg planter, og er nøye med å vanne jevnt de første ukene etterpå ettersom dette gjerne er midt på sommeren og det ikke skal så mye til før plantene tørker når de plantes da og når de herjes med røttene på.

   Var dette til noe hjelp? Spør mer så skal jeg følge opp!

 5. Det er en flott samling krukker du har. Variasjon i høyde og bredde gjør seg godt. Spesielt de lave fatene er jeg begeistret for. Jeg har dessverre ikke plass til slike selv. (Eller så må jeg gjøre plass..) jeg har fått en favoritt i krukke i vinter, nemlig julerosen. Den har prydet inngangen min siden advent. Selv om blomstene er grønne nå, utgjør de en flott bakgrunn for mer fargerike vårløker. Julerosen gravde jeg opp fra hagen, og er blitt mye flottere under halvtak, enn den har vært ute i ruskevær..

  • Så flott at den har greid seg fint i krukken din og gitt lang glede, genialt å ha den litt under tak, og vinteren har jo vært så mild og snill i år.

 6. Jeg glemte visst å skryte av blomterprakten din i krukkene. Det er jo en hel hage i seg selv. Vårens blomster er så utrolig oppmuntrende og optimistiske!

  • javisst er det litt osm en hage 🙂 Dette er jo på mange måter slik jeg ville hatt det om jeg bodde i leilighet, jeg har liksom en ekstra balkonghage, i hagen 😉

 7. Flotte svar 😉 , takk 🙂 .
  Det blir vel ganske fullt i bedene etterhvert ?

  Jeg vil veldig gjerne ta vare på det som kan gjenfødes, en viktig verdi for meg .

  Må tenke litt . Kankjse jeg kan få noen til å grave opp » bed» lenger nede på tomten , så det blir mer som en våreng som blir til sommereng ?

  • hehe, nåja, det er alltid plass til en plante til, litt som med dessert og sjokolade 😉

   Men nei, hos meg har ikke det vært et problem ettersom vi nylig har lagt om hele hagen og enda ikke har fått plantet til alle bedene. Jeg er dessuten fan av å plante tett, og mange av disse som blomstrer tidlig visner jo raskt ned og er perfekte sammen med høstblomstrende stauder som så tar over plassen.

   Og du, plen er til for å graves i, det er bare gressbakke som venter på å få bli bed 😉

 8. Så flotte krukker! Innkjøp av blomster er nå satt på planen for helga 🙂

  Vi har (desverre?) radiatorer under de store stue-vinduene våre, så det blir for lavt å se blomster og krukker som står inntil huset fra stua. Etter å ha blitt inspirert av bloggen din prøver jeg nå å skissere ideer for hvordan vi kanskje kan løse dette – når vi bare har fått gjort unna et drenerings-prosjekt først 😉 Det blir nok ikke så bra som det her, men kanskje vi kan få til noe. For dette var veldig flott, og jeg liker tanken på å kunne nyte hagen innenfra.

  For i år tror jeg at jeg må nøye meg med en krukke som kan stå ved inngangsdøra. Den synes ikke innenfra, men blir i alle fall koselig å komme hjem 🙂 Takk for innlegg om herding også – det blir veldig nyttig! Men et spørsmål (jeg er veldig hage-amatør!) – løkblomster man kjøper står jo ofte veldig tett, er det best å plante hele potta over i krukka for ikke å risikere å ødelegge røttene – eller kan/bør man dele de litt opp og gi blomstene bedre plass?

 9. Flotte svar 😉 , takk 🙂 .
  Det blir vel ganske fullt i bedene etterhvert ?

  Jeg vil veldig gjerne ta vare på det som kan gjenfødes, en viktig verdi for meg .

  Må tenke litt . Kankjse jeg kan få noen til å grave opp » bed» lenger nede på tomten , så det blir mer som en våreng som blir til sommereng ?

 10. Så flott Anne!
  «Takk for bilder av ruteliljer…..» Snillironiskt ment, du skjønner i vår hage satte vi ned ca. 200 ruteliljer i en skråning på fremsiden av huset. Nå har vi ventet og ventet på at de skulle titte frem. Det samme gjorde rådyrene! Rådyrene har pløyd opp rubb og rake! Samme sted satte vu ned ca. 120 Dronning Fabiola liljer, de har lidd samme skjebne. Rådyrfamilien som holder til på vår tomt er mildt sagt smellfeite!

  • utrolig leit å høre Ellen! Jeg fikk tips fra en annen leser om at hos henne fikk klosterklokker og snøklokker stå i fred for rådyra, har du prøvd det?

 11. Så flott det blir med krukker i ulike former, men samme farge! Har du malt noen gamle, eller?
  Her er vi foreløpig på å bære inn og ut- stadiet, men forhåpentligvis blir det noen krukker på trappen snart.
  Ha en fin helg!

  • akkurt disse er umalt, vi har holdt på med å kjøpe sorte krukker i mange år sånn helt bevisst. Men ja, jeg har også malte krukker, fra når jeg har kjøpt på salg eller fått gamle brukte

 12. […] I forrige uke viste jeg krukkesamlingen jeg har fremfor stuevinduene. Det var massiv tilbakemelding på at dere likte plantene, men til min overraskelse så var det også særdeles mange som lurte på hvor jeg har selve krukkene fra (posten er nå oppdatert med den infoen). Det gav meg det lille «sparket bak» jeg trengte for å komme i gang med å vise dere sesongens krukker i butikker, så i dag var mannen og jeg en tur ned på Krukkegården i Ås for å se hva de har å by i år. […]

 13. Hei Anne.

  Lurte på hvor du har kjøpt de runde lave krukkene? Har prøvd å finne slike krukker, uten å lykkes.

  • De lave runde er kjøpt på Plantasjen, men det er ca fire år siden og jeg har aldri sett de til salgs på en Plantasje siden. Vi tok de to siste vi fant og var lykkelige.

 14. Hei! Lurer på om man kan plante direkte i feks store potter, sinkbaljer osv uten innerpotten? Man må kanskje lage hull et sted?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her