Dompapen pludrer i trærne :)

Dompapen har en utrolig koselig liten sang. Det høres ut som korte og meget melodiske plystretoner, riktig vakkert og stemningsfullt 🙂 Hør den synge her

Jeg har hatt en liten flokk i hagen sånn til og fra i vinter, ca fem par tenker jeg det er. Dompapen danner monogane par som holder sammen året rundt. Håper noen av parene blir igjen i nabolaget og lager noen barn for dompapbabyer har jeg aldri sett, det hadde vært gøy! Men så veldig sannsynlig at jeg får se de er det nok ikke, de er ganske sky i hekkeperioden.

Mange tenker jo på dompapen som en rød fugl, det er ikke helt riktig. Det er nemlig kun hannen som er rød. Hunnen er brun, litt gråbrun og du ser henne på bildet over her (hvor hun rett nok ser ganske rødlig ut, men det er bare kveldssola). Dompapbarn er også brun og svart og hvit, men ser faktisk litt ulik ut i tegningene fra mor og far (se bilde her).

Har du sett dompap noen gang? Og hva synes du om dompapsangen, er du enig i at det høres ut som plystring?

dompap-hanne

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

12 KOMMENTARER

 1. Vi har også flere dompap par, de er rigtige dejlige at se på. Jeg kendte ikke deres sang, sjovt at lytte til, nu kan jeg prøve om jeg kan genkende den. Tak for sangen 🙂
  Mvh Margit

 2. Jeg elsker dompaper!! Får nesten tårer i øynene når jeg ser en! Sjelden jeg ser dem her, men dukker opp et par ganger i løpet av vinteren! Fantastisk vakre med det røde og «lubne»brystet – virkelig et eksotisk utseende! Hunnene er også fine, men iikke så spesielle, selvfølgelig! Trodde de forsvant langt inn i skogen etter vinteren..? Men er ingen spesialist! Skal høre på sangen, men kjenner den neppe igjen! Det er forresten egentlig et prosjekt jeg har, lære meg fuglelåter/sanger – fikk en slik cd til jul for noen år siden, men dessverre er det ikke blitt noe av foreløpig! Mange fugler ser man jo sjelden, særlig hvis man ferdes i skogen – men høre dem, gjør man desto mere! Skulle derfor vært artig å kunne skjelne de forskjellige låtene/sangene – og dermed fuglene! Har en svigerfrar på 89 som er spesialist…!
  Min far elsket svarttrosten – hadde så vakker stemme!

  Hilsen Annette

  • det stemmer at de ofte forsvinner fra villastrøkene og inn i mer skjermede områder for hekkingen, men jeg hører fortsatt mine heldigvis, så jeg hååååper jo 😉
   dompapen er en av de enkleste å høre, jeg er ellers ikke noe god på fuglesang, men denne tar jeg fort

 3. I vinter så jeg dompap for første gang. Kan ikke huske å ha sett det før ihvertfall. Og ikke nok med at vi så en, men det var en hel liten flokk i et av trærne utenfor stuen her i Larvik. Det var en sånn herlig glede med å se disse rødbrystede småfuglene 😉

  Hilsen Liv

  • det har visst vært ekstra mye dompap i norge i vinter, husker ikke hvor den kom fra, men de norske fuglene har fått besøk fra utlandet 🙂

 4. One of my favorites! But this year (for the first time ever) we were treated to hundreds of Waxwings! Swarming like locusts for any small black berries leftover from the winter. A real treat.

 5. Hyggelig med fuglekvitter.
  I dag morges skulle jeg ta kaffekoppen og kose meg synet av krokus og snøklokker,samt lyden av fuglekvitter.
  Men idag var det nesten umulig å høre annet en høylytt skvaldring fra ærfugl flokker i vika nedenfor huset.
  Ikke spesielt vakkert kanskje.., men et herlig vårtegn.
  Nyt våren!!
  Eirin

 6. Hyggelig med fuglekvitter.
  I dag morges skulle jeg ta kaffekoppen og kose meg synet av krokus og snøklokker,samt lyden av fuglekvitter.
  Men idag var det nesten umulig å høre annet en høylytt skvaldring fra ærfugl flokker i vika nedenfor huset.
  Ikke spesielt vakkert kanskje.., men et herlig vårtegn.
  Nyt våren!!
  Eirin

 7. Hei
  Jeg har akkurat oppdaget dompap i hekken ute her, og har ved et par anledninger hørt en merkelig lyd fra en fugl som jeg aldri har hørt før. Jeg er nå ganske sikker på at dette er en dompapunge som er med pappa ute på jakt etter bæra i hekken vår. Veldig morsomt!! Den sitter og lager den samme lyden igjen og igjen mens papp spiser ferdig! Kort klar lyd, «en tone». Kan aldri huske å ha sett dompap her hverken sommer eller vinter, så dette var morsomt syns jeg!!!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her