Gartnerbegrep: Stratifisering

Jeg er i gang med en serie hvor jeg forklarer ulike hageord/ gartnerbegrep, og i dag har turen kommet til stratifisering. Om du leser beskrivelser av hvordan frø skal sås så snubler du før eller senere over ordet stratifisering (på engelsk stratification). Det betyr rett og slett at frøet trenger visse klimaforhold for å spire.

For å unngå at frøene spirer for tidlig, dvs før vinteren er ferdig, så har enkelte planter utviklet seg slik at frøene trenger en periode med en viss type vær før de får til å spire. Stratifisering vil si å etterligne denne perioden, mao gi frøene en runde med juksevinter med påfølgende vår. Ulike frø har litt ulike preferanser på stratifiseringen, noen trenger bare fuktig jord og en måned med jevnt kjølig tempratur, andre trenger at temperaturen svinger, og noen trenger faktisk varme. Det står gjerne beskjed på frøpakken hva som skal til, har du samlet eller byttet til deg frøene så anbefaler jeg deg å søke med vitenskaplig navn på Impecta, eller ser på oversikten i lenken nederst i bloggposten.  

Du kan så frøene du ønsker å stratifisere rett i jord, eller om du vil bruke kjøleskapet for stratifisering og ikke er så lysten på å ha kjøleskapet fullt av jordpotter så kan du legge frøene i perlite, eller sågar også kaffefilter/tørkepapir (men det er mye vanskligere å holde rett fuktighet i papir). Varmestratifisering gjøres gjerne aller først ved at frøene legges i varmt vann (70-80 grader).

Stratifisering innebærer både temperatur og fuktighet. Du får ikke stratifisert frøene med mindre frøene er fuktige! Det vil si at om du kuldestratifiserer så bør frøene ligge i mediet (jord/perlite/papir) i en par dager før du setter de kaldt slik at frøkapslene blir oppmyknet. Viktig at mediet er fuktig når de står kaldt, ikke søkkvått, er det for vått så råtner frøene.

– Les mer om frøbehandling på Backyard gardner (engelsk).

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

17 KOMMENTARER

 1. Zip-lock-poser er geniale til stratifisering. Perlite, vann og frø i posen, husk merkelapp! Da blir det fort plass til mange uten at du tar over hele kjøleskapet.

  • hehe, det er jo ikke bra! Frø skal helst ta mye plass fra den dagen de er kjøpt, ellers blir det sådd for mange av de 😉
   Men seriøst, tusen takk for tipset Maria 🙂

 2. Artig!
  Her er tulipane eg planta komne altfor langt..
  Er redd dei skal ta skade om det kjem frost igjen..
  Har planta dei i ei krukke som står ute, men la isopor over for at dei ikkje skulle fryse.. Kanskje det vart feil, for det har kanskje skapt betre groforhold.
  Akk ja! Dei rare årstidene som ikkje er slik dei eingong var.

  God helg klem @-}–

 3. Artig!
  Her er tulipane eg planta komne altfor langt..
  Er redd dei skal ta skade om det kjem frost igjen..
  Har planta dei i ei krukke som står ute, men la isopor over for at dei ikkje skulle fryse.. Kanskje det vart feil, for det har kanskje skapt betre groforhold.
  Akk ja! Dei rare årstidene som ikkje er slik dei eingong var.

  God helg klem @-}–

 4. Supert innlegg Anne.
  Etter mange år med staudesådd har eg fått med meg denne metoden.
  Eg gjer det på den enkle. Sår og let frøa stå inne eit par dagar for så å bli sett ut til stratifisering.Syns den metoden fungera fint og så slepp eg noko dilldall 🙂
  Ser at i pottene som ikkje spirde sist sesong er det kome nokre spirar no. Det er så kjekt. Ja slik er det naturen vil av og til vente ei stund og då er det kjekt at eg ikkje har det for travelt å tømer pottene første sesongen.
  Ha ein god Søndag.

  • Helt enig med deg i at det å sette de ut er enkelt og smart! Og litt morsomt når noe bruker flere år på å spire er det jo, tolmodighet belønnes av og til!

 5. Fin serie med blogg-innlegg, veldig nytting for meg som er veldig nybegynner i alt som har med hage å gjøre.

  Jeg har prøvde i fjor å så ramsløk, og der står det at de skal stå varmt i en måned – og så skal de settes kaldt i en måned hvis de ikke har spirt. Jeg fikk de ikke til å spire i fjor, men lurer på om jeg ikke klarte å holde riktig fuktighet hele denne tiden så frøene mugnet. Tror du det går bra med kortere periode før de settes kaldt? Perlite-trikset før såing høres veldig kjekt ut 🙂

  • Hei. Beklager at det tok noen dager før jeg kom med svar. Når det gjelder fukt så er det smart å bruke et syltetøyprodukt som heter Atamon, det er soppdreper, og om du blander det og har i dusjeflaske og bruker for å dusje/vanne jorda (ovenfra) så vil det ikke så lett dannes mugg.
   JEg har ikke videre greie på Ramsøkfrø, men ja, jeg tror du kan sette den ut raskere.

 6. Fin serie med blogg-innlegg, veldig nytting for meg som er veldig nybegynner i alt som har med hage å gjøre.

  Jeg har prøvde i fjor å så ramsløk, og der står det at de skal stå varmt i en måned – og så skal de settes kaldt i en måned hvis de ikke har spirt. Jeg fikk de ikke til å spire i fjor, men lurer på om jeg ikke klarte å holde riktig fuktighet hele denne tiden så frøene mugnet. Tror du det går bra med kortere periode før de settes kaldt? Perlite-trikset før såing høres veldig kjekt ut 🙂

 7. Takk for tips om fuktighet for frøene ved stratifisering – tror nok mine hadde det for tørt sist vinter(var ikke så lett tå finne i fom om akurat det, sjekket en del rundt)!

  • det der med fuktighetsnivå er en sånn ting det er vrient å lese seg til eller forklare synes jeg, man må skaffe seg litt praktisk erfaring rett og slett.

 8. Hei !

  Takk for ei kjempefin side !

  Jeg hadde sådd «kubjelle», men det kom ingen spire. Leste da på sida di at man kan prøve med stratifisering (nytt ord for meg)og jeg satte frøene i kjøleskap. Nå er det kommet noen fine små spirer, så er mitt spørsmål: Hva gjør jeg nå ? Skal de stå lenge der, eller skal jeg ta dem ut i «varmen» når de nå er kommet opp av jorda ?

  Håper på svar, og takk igjen !

 9. Hei !

  Takk for ei kjempefin side !

  Jeg hadde sådd «kubjelle», men det kom ingen spire. Leste da på sida di at man kan prøve med stratifisering (nytt ord for meg)og jeg satte frøene i kjøleskap. Nå er det kommet noen fine små spirer, så er mitt spørsmål: Hva gjør jeg nå ? Skal de stå lenge der, eller skal jeg ta dem ut i «varmen» når de nå er kommet opp av jorda ?

  Håper på svar, og takk igjen !

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her