Herding av planter: Hva er det, hvordan gjøre det

Planter som har vokst opp inne, enten det er på stua di eller i et gartneri bør herdes før de får stå ute i fri luft. Å herde planter vil si å venne de til lys og temperatur. Setter du planta rett ut så kan få skader på blader og kronblader. Skadene er stygge, men det verste er at det kan føre til at planten setter seg ned og furter i noen uker etterpå, dvs ikke vokser og blomster så godt som den kunne ha gjort.

Temperatur og vind:
Nesten alle planter som selges kommer fra oppvarmede drivhus, og selv om de kanskje står ute når du kjøper de så kan det være de kom til butikken samme dagen.

På våren kan det være ganske kjølig om nettene, under fem pluss er problematisk for planter som har vokst opp inne, og kald vårvind er enda verre.

Hvor lenge den herdes er høyst avhengig av planta og været hvor lenge den må herdes, men gjerne en uke (men kortere kan gå bra).

I tilvenningsperioden så setter du plantene ut når det er ok vær, og tar de inn når det er dårlig, eller du har de stående tildekt i hagen (i drivhus, plastkasser eller under fleese.)
Det er spesielt viktig å unngå vind. Vind er en stor fiende på våren ettersom den ofte er kaldere enn gradestokken viser og kan virke meget uttørkende.

Hvordan jeg venner planter til utetemperatur:
Når jeg handler på hagesenter og blomsterbutikker så får jeg ofte varene i papirposer. Disse er supre for å herde planter, spesielt om de er høye. Det blir lunt og godt oppi posen og posene er enkle å flytte inn om det blir for kjølig eller vindigt. En annen løsning er å la plantene stå helt inntill husveggen med noe forran som stopper vinden, ala hva jeg har på bildet over her.

Selv når det blir varmt så passer jeg på at alle planter jeg setter ut står lunt en uke, dette er enkelt å kombinere med soltilvenningen.

Sol:
Planter lager sin egen solkrem, men dette gjør de kun når de bor ute! Planter som har vokst opp med kunstig lys vil mangle beskyttelsen mot sollyset, og uten solkrem blir bladene brent. Det tar bladene omtrent en uke å lage dette uv-filteret, det vil si at den første uken en plante bor ute så bør den slippe å få midt-på-dagen sol på seg, spesielt utover våren når sola blir sterkere. Jeg har ikke opplevd at planter har blitt solbrent i mars, mens tomater ol som først får komme ut i mai-juni kan få riktig stygge skader.

Hvordan jeg venner planter til sol:
Alle nye planter settes rett og slett ut i skygge en uke.

herde-planter-2

Hvordan herder du plantene dine?
Del gjerne tips i kommentarfeltet, alltid nyttig å høre hvordan andre steller i hagen!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

14 KOMMENTARER

 1. Flott og nyttig innlegg. Vi må være kreative og komme opp med noe lurt med alle plantene vi har som må hedres når tiden er inne. Å bære hundredevis av planter inn og ut av drivhuset er nytteløst. Jeg følger spent med videre 🙂

 2. Så gode tips! Da blei jeg litt mer klok på hva jeg skal gjøre og ikke gjøre framover 😉

 3. Soltilvenning
  Sett «inne»planten bak (normalt på nordsiden av) en glissen busk eller et glissent tre (enkelt om våren før de blir tette. Full sol før ca 09 og etter ca 17 pleier å gå greit. Litt væravhengig, men etter en uke er de klare for virkeligheten. Så slipper man masse flytting frem og tilbake.

 4. Stort sett praktiserer jeg Paals metode. I et svensk hageprogram, Trädgårdsmåndag, anbefalte de å beskytte plantene med fiberduk i overgangen til uteliv. Har noen erfaring med denne måten?

  • Jeg har ikke sett programmet, men javisst, fiberduk fungerer godt det, da får planten både skydd mot vind og sol. Må dog passe på slik at fiberduken kommer litt opp fra plantene, ikke ligger rett på de.

 5. […] Når skal chilli og tomat plantes ut: Tomater tåler noe mer enn chilli, men begge er ekstra varmekjære og har ikke noe å gjøre ute før det er stabilt hyggelig sommervær. Jeg har tomatene inne til det aldri er under 10 grader på natten, og chillien bor inne til det vanligvis er over 15 grader på natten. Husk at alle planter som har vokst opp inne må herdes før de flyttes ut. […]

 6. For et fantastisk arkiv du har! Her finnes svar på det meste, det håper jeg du tenker over når dagene er tunge, informasjonen du har skrevet går sjeldent ut på dato og kan glede nye og gamle lesere/følgere årevis etter at de først ble skrevet. Nå skal jeg herde litt grønnsaker og noen sommerblomster, da var dette innlegget til god hjelp for meg. Jeg har forresten satt alt i pappesker, så hvis man har noen liggende og er i beit for papirposer så fungerer det også, enkelt å bære med seg ut og inn så får man tilpasse vekten til hvor mye en selv klarer å bære.

 7. Mye å lære her, ikke minst om herding av planter. Jeg har georgineknoller som nå ligger i potter med jord (som er tilsatt skjellsand og kugjødselkompost). De har ikke spirt ennå. Mitt spørsmål: Er det greit å ha dem i drivhuset til de spirer? Hvor store skal de være når herdingen begynner? Eller skal de faktisk ut og herdes allerede før de første spirene dukker opp?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her