Spretten søndag: Hvordan fore ekorn med fuglemater:

Jeg fikk for noen uker siden et spørsmål jeg synes var riktig godt. Leseren lurte på hvordan hun kunne fore ekorna, om hun måtte kjøpe en egen ekornmater – og det må man jo naturligvis ikke!

Ekorn spiser gladlig fra de fleste fuglematere, om man bare tenker litt over hvor fuglemateren plasseres. Trikset er å henge den slik at ekornet kan henge i en gren eller trestamme ved siden av. Feks 5-15 cm fra.

mate-ekorn-1

Alternativ kan du ha en mater som ekornet kan sitte i eller på. Ekorn er meget flinke klatrere, men det kan være vanskelig å komme til en mater ovenfra om den henger i langt oppheng eller har stort takutstikk. Jeg anbefaler derfor at man uansett henger materen nær en stamme.

Du kan også mate ekorn på bakken, men ekornet foretrekker å få maten i et tre hvor det er langt mindre sansynlig at en katt angriper de.

Lurer du på hva ekornet liker å spise? Det finner du svar på her.

mater-ekorn-1

Som dere ser av bildene så er det flere triks ved å spise fra en stamme. Noen går for å henge i bakbena, andre «står» i trestammen.

Rørmatere med små trange dype hull kan være umulige for ekornet å spise av, men alle hvor maten kommer ut på et brett er ekstra godt egnet.

mate-ekorn-3

Ja, et lite tips til:
Ekorna ferdes primært i trær eller på strømlinjer, de liker seg ikke på bakken. Dersom du bor i et nabolag med ekorn så bør du henge opp maten i et tre som henger sammen med andre trær, eventuelt strømlinjer, slik at ekornet kan komme seg trygt frem. Dette er forøvrig en god grunn til å spare gamle trær, de er viktige for dyrelivet 🙂

mate-ekorn-2

Materene er fra: Øverste mater er i glass fra Eva Solo. De neste er i cedertre og en i svart metall, begge fra Nordic garden, det røde trehuset er fra Nelson garden og den nederste aner jeg ikke hvor er fra. (Materene fra Nordic garden og Nelson garden har jeg fått av firmaene)

Bannertest1

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

  1. Fantastiske bilder. Mitt ekorn spiser fra bakken – av den enkle grunn at jeg ikke har en fuglemater den når opp til. Skulle gjerne hatt et tre å henge en mater i, men naboene mine liker best trærne når de er hugget ned. 🙁

  2. Vi har bodd på samme stedet i over 40år! Da ungene var små for vel 40 år siden hadde vi masse ekorn på fuglebrettet hvert år, men en vinter for flere tiår siden begynte en mår å komme på fuglebrettet. Det var jo fantastisk, men etter det har vi aldri hatt ekorn på noe fuglebrett her hos oss. Vi leste at ekorn var blant mårens favoritt mat. Kan måren ha utryddet alt av ekorn for all fremtid?

  3. Hei.
    Hvis man tilrettelegger for ekorn mhp foring så er det vel en risiko for at rotter og mus også kan få det enklere. Noen tips for å unngå det?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her