20 blomster du kan så for humla og deg!

Hvit agurkurt

Har du lyst til å gjøre noe fint for hagen og miljøet?
Her finner du en oversikt over 20 vakre sommerblomster du kan så og som har blomster med mye mat for humlene, biene og sommerfuglene. 

Har du aldri sådd frø før?
– Les hvordan her! 

Disse frøene er valgt ut fordi de er gode matkilder for humlene, som trenger din hjelp! Vi er avhengige av at humlene bestøver blomstene på frukt og grønnsaker, for uten bestøvning kan plantene ikke sette frø og frukt, og det vil påvirke ikke bare oss menneskers tilgang til mat, men hele økosystemet! Dessverre er bestanden av humler (og bier) i reduksjon, det er mange grunner til det, men en av de er at de ikke har nok mat hele året gjennom. Du kan være med på å berge humla, og samtidig få en vakker hage, ved å så disse frøene 🙂

Agurkurt

Agurkurt, Borago officinalis
Agurkurt er vanligst i blå, men du kan også få frø til den i hvit (bildet øverst). Den kan såås rett i hagen på våren og er enkel å dyrke, og har du den først i hagen så sår den seg av seg selv. Bladene har litt pigger og er ikke gode å spise, men blomstene smaker som agurk og er fine til kaker og salater. I tillegg til at humlene virkelig elsker den 🙂
– Les mer om agurkurt her!

Liste over flere sommerblomster som er humlevennlige, skal etterhvert få bilder og omtale:

 • Brudeslør
 • Pyntekorg
 • Løvmunn
 • Kjempeverbena
 • Tagetes /fløyelsblomst
 • Lin
 • Øyeblomst
 • Bondebønne
 • Squash
 • Rosebønne
 • Ringblomst
 • Koreander
 • Fenikkel
 • Valmuer (alle, så fremt de er enkle)
 • Jomfru i det grønne (nigela)
 • Hagepoppelrose
 • Kornblomst
 • Honningurt
 • Blomkarse
 • Solsikke

Denne bloggposten startet livet sitt i 2014 som en konkurranse hvor jeg delte ut 100 pakker med frø til humlevennlige blomster, men har siden blitt skrevet om.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

28 KOMMENTARER

 1. Hei. Jeg har fulgt deg på Facebook en stund, takk for at du inspirerer, og kommer med tips og ideer. Jeg koser meg når de søte lubne humlene suser fra blomst til blomst.

 2. Hei Anne

  Ser du lokker med Honningurt. Den har jeg bare god erfaring med. Jeg sår den på steder som skal ligge brakk en tid. Honningurten vokser villig, lokker til seg bier og humler i industrielle mengder. Når høsten kommer » pløyer» jeg den ned i jorden som grønngjødsel og setter stauder og løk av hjertens lyst. I år er det skråningen (den som har blitt rasert av rådyr, grveling og ei jordrotte) som skal såes inn. Den vesle vakre planten gir opp til 60 kg honning pr. mål. Så store arealer skal ikke såes inn i min hage i år:).
  Ha ei solvarm og blomstrende helg.

 3. You have given me many ideas for my garden. I love the deep colors of the Krasse and the Solros. So many beautiful flowers that I want to plant. I absolutely love your blog.

 4. Hei!
  Tusen takk for koselige kommentarer Ellen, Wenche, Ugleloftet og Ingrid!

  Ellen. Honningurt er super ja, var veldig populær her i fjor, så den skal jeg ha mer av i år, både hvit og blå. Lettstelt var den også.

 5. Flotte bilder tross kameramangel- lykke til videre med messen, skulle gjerne vært der.Takk for din alltid gode info.

 6. Hei Anne,
  Koselig stand du hadde. Jeg vil tro at dette er frø man også bare kan blande med litt jord og «kaste ut»? De komemr kanskje fortere om man driver dem fram. Jeg har åpne jordområder der jeg har hjort dette med ringblomst og kornvalmue. Valmuene spirte i januar og ser ut til å ha klart vinteren.

 7. Og hei Anne Elise, Kristin og Lillian. Så hyggelig å høre fra dere! Koselig at dere liker det jeg deler og lykke til i trekningen 🙂

 8. Blir mer og mer interesert i humlene, har funnet ut at jeg har alerede noen blomster som humlene liker og har vært mer bevist på valg av blomster i år enn før.

 9. Hei!:) Så nettopp ei «lubben» humle surre rundt på balkongen her… Stakkar…Ingen blomster enda her (er jo bare April enda)Håper den kommer tilbake når blomstringen er kommet igang dah 🙂 Tusen takk for supre tips! 🙂

 10. […] Jeg har fått de 100 pakkene med frø fra Nordic Garden som  gjerne ville være med og skape litt oppmerksomhet rundt humlas behov for mat. Frøene jeg lodder ut inkluderer noen av mine sommerblomstfavoritter som jeg garantert skal så, i år også. Feks hvit agurkurt, ‘Silver Cup’ hagepoppelrose, kornblomstfargemiks og hvit pynkekorg. Alle frøene kan sås direkte ut i bedet når det blir varmt nok, og alle har altså blomster som er gode matkilder for humlene og andre pollinerende insekt. Du kan se en komplett oversikt over alle tyve slagene her. […]

 11. Humla elsker geranium phaeum 🙂 Blomstrer rikt og lenge! Minuset er at den sår seg der den liker seg, kan bli ugressaktig. Humlas favorittblomst i min hage! Norsk navn er brun/svart storkenebb??

 12. Nei og nei! TøyseMay-Liss! Så rotet jeg det til, og misset hele konkurransen. Jeg som jo var på vei hit fra facebook (eller var det instagram, tro?) for noen dager siden. He he! Ja ja, jeg er glad for å ha kommet meg i hit nå, og fått inspirasjon til å legge enda bedre til rette for humlene i hagen vår. Humlene er på daglige besøk nå.

  Jeg blir glad for å se at jeg allerede har seks av de tyve frøsortene som du anbefaler, og solsikkesådd – det tar småfuglene seg av for de søler jo litt når de spiser. I tillegg til de frøene jeg allerede har i hus, har jeg nå her bestemt meg for at vi må ha både honningurt og hagepoppelrose.

  Tusen takk, Anne, for at du deler med oss av din hagebegeistring, kunnskap, råd og inspirasjon. 🙂

  • Hagepoppelrose er genial blomst jeg nesten ikke kan være uten, anbefaler spesielt akkurat den navnsorten som er vist over, Silver Cup. 🙂
   Og flott at du er med og støtter humla May-Liss!

 13. Jeg har tipset hagegruppa i borettslaget vårt om denne flotte listen din, så de kan fokusere på «bievennlige» blomster. For vi vil gjerne ha flere bier og humler i bakgården vår på Torshov.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her