Nytt gøyalt fuglekassedesign! Jeg er på NRK Nitimen i morra

I morgen tidlig (tirsdag) fra ni til elve blir jeg å høre på nitimen på NRK P1. (Du kan høre det på denne lenken etter sendetid). Og hva skal jeg der? Joda, jeg skal bygge fuglekasse!

I anledningen har jeg designet en helt egen nitimefuglekasse. De ønsket seg det og jeg kom heldigvis ganske raskt på noe jeg synes er en riktig genial ide. Denne kassen har et potensiale for å gjøre mye kreativt ut av og jeg gleder meg til å pønske ut noe dekorelement fremover, og til å se hva dere lesere finner på 🙂 Lager du en kasse basert på dette så vil jeg svært gjerne høre om det!

Jeg legger ved komplette arbeidstegninger og beskrivelse for byggingen. Jeg har tatt bilder av byggingen av kassetypen sånn at den skal bli enkel å forstå også for de uerfarne snekkere, og det er min fars hender som jobber. Så kommer det en oppdatering etterhvert med bilder av nitimekassen 🙂

Slik bygger du kassen:

Du trenger:
– Bord i 12,3 cm bredde, og 144cm lengde. Ubehandlet virke. Uhøvlet på siden som vendes inn, høvlet vender ut.
– Kryssfinerplate for dekorelement.
– Skruer eller spiker for montering
– En litt stor spiker som lås på døra.
– To øyeskruer for oppheng
– Stikksag
– En hammer eller drill
– Et bor for å ta hull til innflyvningshullet
– Maling

fuglekasse-maal
Klikk her for en stor tegning om du vil skrive ut.
Klikk her for nitallet om du vil skrive ut det.

Arbeidsbeskrivelse:
1. Tegn opp:
– Mål ut og tegn opp selve kassen med en blyant.
– Dekorelementet: Vil du lage en nitimekasse så kan du skrive ut tegningen ovenfor på et A3 ark og klippe ut og bruke som mal, eller du kan lage ditt helt eget dekorelemet. Her er det bare å ta fantasien i bruk!

2. Sage:
– Sag etter strekene.
– Ta hull til innflyvningen diameter 2,7 eller 3,2 cm.
– Lag drenshull i bunn av kassen.

3. Pusse:
Bruk sandpapir og puss litt på alle ender. Kassen blir penere, og du slipper flis i fingrene senere.

4. Montering:
Obs. Monter slik at den ru siden vender inn mot kassen! Dette er viktig fordi fugleungene bruker den ru veggen for å klatre ut av kassen.
Obs-obs, kassen jeg har fotografert avviker litt fra målene på arbeidstegningen fordi jeg ikke hadde noe bord på 12 cm i huset, min kasse består derfor av 14,5 og 10 cm bord. Ingen praktisk betydning, bare ser litt anderledes ut.

fuglekasse-diy-9fuglekasse-diy-8
– Skru sammen veggene.

fuglekasse-diy-7
– Skru fast bunnplata. (Lønner seg egentlig å lage drenshullet først)

fuglekasse-diy-5
– Skru sammen taket

fuglekasse-diy-3
– Låsning for lokket kan lages ved at du borrer ett hull som er litt større enn en spiker, og så stikker du en spiker inn i hullet. Spiker må være minst fire cm lang.

5. Maling
– Mal dekorelementet og kassen utvendig. Ikke mal kassen innvendig.

6. Finish
– Monter på dekorelementet.

fuglekasse-diy-1
– Fest på opphenget. Feks to øyeskruer på baksiden. En avstandskloss (dvs en fem cm lang bordbit) midt på gjør at den også kan henge mot en husvegg. Bruk helst en tykk ståltråd for å henge opp kassen, ikke tau, tau holder ikke like godt.

7. Oppheng:
Heng kassen i et tre eller på en husvegg, ca to meter over bakken. Velg en del av hagen som er rolig, jo mer ro jo mer sannsynlig er det at du får leieboer.

.
anne-fuglekasseLES MER:
Les mer om fugl i hagen her. Der er tips både til andre typer boliger, til hvordan få en godt besøkt foringsplass og til hvordan identifisere hagens fugler.

Det kommer oppdatering med bilder av nitimekassen når den er laget, (og underveis på nitimens facebookside), så langt så har jeg bare skrudd sammen en kropp for å teste ideen. Så håper jeg dere vil høre på meg i morgen, og så håper jeg at dere vil dele fuglekassebilder med meg etterhvert om dere lager noen basert på mine oppskrifter!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

  1. Morsom ide!

    Passer jo perfekt med hullet i nitallet og hullet i fuglekassa! (Du skulle ikke hatt et nebb på nitallet også, da :-)) Eller får du nesten det allerede, med hjørnet på kassa…!)

    Hilsen Annette

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her