Ekornkasse: Bygg bolig til ekornet:

Har du et ekorn i hagen? Lag en bolig til det! Ekorn bor vanligvis i store reder av kvist og gress og mose (kalles bol), men flytter gjerne inn i egnede kasser. En ekornkasse i hagen øker sannsynligheten for at de vil bo nær deg, og dermed får du se mer til de og kanskje ungene dens 🙂

Jeg har utformet denne kassen slik at den er optimal for ekornet behov, og  meget enkelt å bygge. Av verktøy trenger du kun håndsag, hammer og spiker (eller skruer og drill), og så er det fint om du har litt sandpapir. Byggemateriale er et 240cm  langt bord som er 198mm bredt og 19mm eller 22mm tykt og uhøvlet på en side.

– Har du i stedet lyst til å bygge noe til fuglene? Jeg har designet to ulike fuglekasser: En koselig stue, og et mer moderne fuglehus. Begge har arbeidstegninger som er enkle å følge 🙂 

ekornkasse-2

ekornkasse

Slik bygger du ekornkassa:

1. Tegn opp:
Mål ut og tegn på planken med en blyant.

2. Sage:
Sag etter strekene. Har du sånn fancy sag du stiller vinkel på så kan det være greit å vite at takvinkel er 31,6 grader.

3. Pusse:
Bruk sandpapir og puss litt på alle ender. Kassen blir penere, og du slipper flis i fingrene senere.

4. Montering:
Bare å beklage, jeg rakk ikke å lage skrittvis bildeserie når kassen ble skrudd sammen, men jeg har lagt inn bilder av ulike vinkler på den ferdige kassen nedenfor. Er du usikker på noe så spør!

Obs. Legg alltid materialene slik at den ru siden vender inn mot kassen!

– Skru ytterveggene sammen, feks slik: Plasser C og D på siden på et bord og legg A på toppen av disse og skru eller spikre de sammen. Snu rundt slik at A vender ned, legg B på toppen av C og D og skru fast.
– Skru fast bunnplata. (Det holder med totalt fire skruer fordelt på to motstående sider). Bunnplata har fått kuttet av alle hjørnene, dette er for å gi god drenering i kassa. Du kan eventuelt borre en par store hull i den (absolutt minimum fem mm diameter)
– Bygg taket: Det består av tre deler. Legg E og F ved siden av hverandre og legg så G oppå forskjøvet to cm og skru fast G til E og F med totalt fire skruer. (se bilde nedenfor)
– Skru på avstandsklossen. Fordi taket har et utstikk bak (pga regn) så må ryggen bygges ut, derfor denne klossen.
– Fest på opphenget. Fire øyeskruer, ett i hvert hjørne av baksiden, eller i avstandsklossen, gir deg mulighet for enkelt oppheng når du er høyt oppe i treet.  Bruk helst en ståltråd for å henge opp kassen, ekorn er glade i gnage på tau..

– Fest på balkonger. Dette er valgfritt, men du kan gjerne bruke avkappet fra prosessen og lage balkong for ekornungene sånn at det er lettere å komme ut de første skumle dagene 😉

ekornkasse-3

Kassen sett fra siden

ekornkasse-4

Kassen fra siden

EKORNKASSE-nr

Kassen fra inngangssiden, uten tak.

ekornkasse-2

Kassen fra inngangssiden, uten tak.

ekornkasse-7

Bilde av kassens tak ovenfra.

ekornkasse-6

Bilde av  bunnen på kassen

ekornkasse

5. Oppheng:
Heng kassen i et tre, minst fire meter høyt (gjerne høyere). Viktig at treet ditt står sammen med andre trær eller nær ei strømmlinne slik at ekorna lett kommer seg til og fra. Og det er fint om det er et tre med mye grener å gjemme seg i. Velg en del av hagen som er rolig, og unngå å henge det akkurat der du mater, da blir det konflikt med andre hagegjester.

.

Bygger du ekornkassa?
Jeg blir veldig glad for å høre fra deg om du bygger kassen! Bruk kommentarfeltet, eller enda bedre: Ta et bilde og legg ut på moseplassens facebookside eller på instagram  og tagg moseplassen 🙂
Har du bygget andre ekornkasser eller opplevd å få ekorn i fuglekassa så fortell gjerne om det også 🙂

Bannertest1

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

67 KOMMENTARER

 1. Så flott at du laget innlegg om ekornkassa. I går var det to ekorn som lekte seg i våre store bjørketrær. De undersøkte to «luftetårn» på låvetaket vårt,vedstabler osv. Veldig gøy å følge de med kikkert fra stuevinduet…ja jeg titter på både fugler og ekorn med kikkert da avstanden til der de holder til er stor. 🙂 Nå skal det bli ekorn kasse 😀 Ønskes deg og dine en god fortsettelse på påsken. Hilsen Merethe

 2. Hallo
  Takk for et supert forslag, jeg skal lage kassen nå, men lurer på hvorfor du tar den uhøvlede siden inn (den du kaller ru)
  Ved all husbyging ellers settes den uhøvlede siden ut, da trekker grunning/beis lenger inn i treverket og det står mye lengre før det råtner.
  VH
  Thor

  • Hei 🙂
   Så fint at du likte kassen.
   Den ru siden skal inn slik at det er lettere for ekornungene å klatre ut: ) Om man ønsker å male så blir det dessuten et mer presist uttrykk med den glatte siden ut. Ru side ut for økt holdbarhet tror jeg har lite å si i denne setting, jeg vil anta alle kanter/hjørner er mer utsatt, for ikke å snakke om opphenget.

  • I fuglekasser gjøres det i alle fall for att ungene skal komme seg lettere ut når den ru siden er inn. Kanskje det samme gjelder for Ekorn

 3. Hei
  Ekornkassen ble bygget i gran og det ble helt supert!

  Lett og god byggeinstruksjon var det også. Kan dog foreslå at man skrur på «balkongene» med skruer innenfra, før man setter fast alle sidene sammen.

  Takk for supert tips, nå bare håper vi de lokale ekornene synes huset ser spennende ut og flytter inn :o)

 4. Hei
  Ekornkassen ble bygget i gran og det ble helt supert!

  Lett og god byggeinstruksjon var det også. Kan dog foreslå at man skrur på «balkongene» med skruer innenfra, før man setter fast alle sidene sammen.

  Takk for supert tips, nå bare håper vi de lokale ekornene synes huset ser spennende ut og flytter inn :o)

 5. Hei
  Jeg skal bygge denne kassa nå, men lurer litt på om den er egnet som «rugekasse» for ekorn? Har googlet litt og prøvd å bestille slike rugekasser – som ser litt annerledes ut – men useriøse nettsteder svarer jo ikke på bestillingene mine.

  Har du noe erfaring med, eller forslag til rugekasser?

  Fra før av har vi hengenede en matekasse i hagen. Den er ikke besøkt ennå, mulig den henger på feil plass så tenkte å flytte den. Har du tegninger til en slik matekasse og kanskje?

  Mvh Steffen , Bodø

  • Hei
   Denne kassen er egnet både som vinterbolig og rugekasse. Jeg har basert designet på det jeg har funnet av forskningsrapporter på hva som fungerer og ikke, samt litt sunn fornuft.

   Matkasse har jeg ikke laget tegninger til enda. Det står på planen, men kan ta litt tid. Det er nå forsovidt enkelt nok, trikset er å lage kassen slik at lokket veier lite, har en god utstikker sånn at ekornet kan løfte det opp, og passe på at kassen har dreneringshull.

 6. Hei
  Jeg skal bygge denne kassa nå, men lurer litt på om den er egnet som «rugekasse» for ekorn? Har googlet litt og prøvd å bestille slike rugekasser – som ser litt annerledes ut – men useriøse nettsteder svarer jo ikke på bestillingene mine.

  Har du noe erfaring med, eller forslag til rugekasser?

  Fra før av har vi hengenede en matekasse i hagen. Den er ikke besøkt ennå, mulig den henger på feil plass så tenkte å flytte den. Har du tegninger til en slik matekasse og kanskje?

  Mvh Steffen , Bodø

 7. Takk for fin tegning. Prøver meg på den til våren.
  Jeg har kjøpt et ganske stort fuglebrett ( anslår15-20 cm. på Plantasjen, for noen år siden. Det har et avtagbart tak, for lettere foring.
  Her har jeg ofte besøk av både ekkorn og fugler.
  Det står bare noen meter unna sitteplassen vår, så ekkornet «prater» med oss også. Utrilig koselig 🙂

  • lykke til med byggingen, jo før du bygger jo bedre, ekorna liker at kassen henger ute litt tid før de tar den i bruk.

   Og ja, den pratingen (eller, kjefting vil jeg vel si) er veldig koselig 🙂

 8. Takk for fin tegning. Prøver meg på den til våren.
  Jeg har kjøpt et ganske stort fuglebrett ( anslår15-20 cm. på Plantasjen, for noen år siden. Det har et avtagbart tak, for lettere foring.
  Her har jeg ofte besøk av både ekkorn og fugler.
  Det står bare noen meter unna sitteplassen vår, så ekkornet «prater» med oss også. Utrilig koselig 🙂

 9. Lurer også på hvordan jeg fester taket. Har nettopp bygd ekornkassa men sliter litt med taket.
  Det var kjempegøy å lage. Håper du har flere sånne fine fugle/ekornhus du vil dele med oss.

 10. Etter å ha fulgt ekornkasse-oppskriften i fjor høst hadde vi det første kullet med unger nå i sommer – 4 stk svært nysgjerrige småtasser kravlet rundt i trær og busker. Har nå lagd en kasse til slik at det blir ennå mer liv. På begge kassene monterte jeg hengsler på taket for enklere å kunne rengjøre de. Ellers er det lurt å skru på balkongene fra innsiden før veggene monteres.

 11. Undertegnede er arbeidsleder i et arbeidstiltak i nav. Hittil har vi laget 5 ekornkasser som vi henger opp på egnede steder i vår bydel. Vi lurer imidlertid på hvorfor både tak og bunn er skrudd fast. Da har vi jo ingen mulighet for å rengjøre disse på vårparten?

  • Hei!
   Jeg tenkte lenge på dette før jeg la opp til en kasse som er tett, og om det er det rette valget er jammen ikke lett å si, jeg ble ikke så klok av å søke informasjon hverken innenlands eller utenlands.

   Men, det ble slik primært fordi kassen henger så høyt at det for mange ikke blir til at de tømmer den uansett, og mye fordi kassene brukes året gjennom så det er jo ikke greit å vite når en skal forstyrre, og ikke minst fordi jeg ikke greide å finne noe informasjon noe sted om at ekorna hadde noe imot å bruke en brukt kasse.

   Om dere ønsker så kan dere jo gjerne lage kassen med åpning! Enten du tar av lokket, eller har åpning på siden.

 12. Perfekt!
  Fantastisk materialutnyttelse og artig design 🙂
  Her må vi kjøpe 4.8m lengde og 2 kasser ble det med kun spon som rester. Så får vi se til våren ….

  • Tja. Jeg regner det som lite sannsynlig at de hopper inn i kassen, og kassen er med vilje laget så dyp at de ikke uten videre kan strekke hode inn og snappe ut en ekornunge. Men utover det så er nå skjærene innmari smarte, og slanke, så noen garanti kan jeg ikke gi deg. Men hullet kunne ikke gjøres mindre om ekornet skulle greie å komme seg ut med unger ved behov. (ekorna er veldig flinke mødre og passer godt på boligen og barna, og ved behov flytter de barna over i nødhjemmet hun har etalblert i nærheten!)

 13. vi bygget en slik idag, sammen med en 5 åring, på hytten. Ble kjempefint. Det er jo høst, men håper ekornet bruker den som vinterbolig 🙂

 14. Jeg lagde en kasse som skulle passe for ugle. Den hang oppe 2 år uten at ugla kom, men tredje året kom det en kvinand han. Han klarte å få damer til å legge egg og alt var bare fint og bivåne. Men litt ut i ruginga kom et ekorn, og plyndringa var uungåelig. Jeg har tatt kassen ned og vurderer å bygge den om til ekorn-bolig ved å tette uglehullet og herme etter forslaget ditt. Jeg har pratet med en biolog som foreslo å lage inngang fra 2 sider. Ekornet liker det sa han. Dett er jo en stor kasse, er det negativt tro? Hva tenker du.

  • Hei 🙂
   Før jeg tegnet denne ekornkassen leste jeg det jeg fant av fakta på nett, bla en forskingsrapport fra England hvor de hadde forsket på ekornboliger for de røde ekorna (altså våre) som er truet i England. Der landet de på at det var bedre med ett hull enn to. Husker nå ikke begrunnelsen, men dette var by far det mest vitenskaplige jeg har sett om saken. Jeg har derfor kun ett hull i mine kasser.

 15. Vi bygget denne i våres sammen med barna. Ble kjempefin. Men de eneste vi har sett som bor der er fugler enda. 🙂 Nå har ekornet kommet til hagen igjen så får kanskje se i vinter.

 16. Da har vi også bygd kassa og hengt den høyt i ei rogn.
  Har hatt ekorn her i mange år grunnet mye nøttetrær i området så det blir spennende som de finner frem i kassa, bruker å legge ut solsikkefrø på et brett hele året og det har hendt tidligere år at ekorn mor stikker innom med et avkom og spiser. Vi kan godt sitte på terassen to meter unna matbrette når hun kommer og spiser

  • Hei Kristine, ekornet polstrer selv hjemmet, og gjør det nok bedre enn oss, så la kassen være uinnredet med god samvittighet 🙂

  • Hei Jeanette. Ekorna vil nok foretrekke kassen ubehandlet, men så lenge du kun beiser utvendig så vil det nok gå fint, det kan bare ta litt lengre tid før kassen tas i bruk da ekorn har god luktesans.

 17. Hei Anne.
  Takk for enkel og grei beskrivelse. Jeg fant ikke 198 mm bredde på bord, så jeg endte opp med å lime 2 stk. 98 mm. Jeg har bygget 2 stk. ekornkasser nå, og speilvendt dem
  Jeg skal henge dem opp førstkommende helg. Det er kanskje litt sent for denne sesongen?
  For oss er dette en dyd av nødvendighet. Vi er 2 like hytter som ligger nær hverandre, og i fjor bodde ekornmamma, en bittelite unge og en større en i taket på hytta vår. Vi kom på hytta, da tok mammaen med seg ungene og klatret opp i nabohytta. Så se hadde to reir, som jeg har lest de har, blir de forstyrret flytter de over i det andre. Nå har vi reparert skadene i taket, og håper de heller vil bosette seg i de to ekornkassene
  Hilsen Trond

  • Det er absolutt ikke for sent å henge ut kasser nå, ekorna kan ha flere kull på sesongen, og mor flytter fra barna når de er gamle nok til å greie seg selv, og trenger da en ny bolig for det nye kullet. Som du sier har hun dessuten ofte en nødbolig klar, så jo flere alternativ hun har å velge i jo bedre er det 🙂

 18. Vi laget kassen din i fjor. Da flyttet en kjøttmeis familie inn. Desverre fikk jeg ikke tømt kassen i vinter og i år er vi invadert av lopper og EKORN! En mamma flyttet plutselig inn og nå har vi 4 små i kassen som kravler rundt til vår store fornøyelse. Eneste jeg lurer på er hvordan jeg skal bli kvitt der hersens loppene nå som huset er utleid….

 19. Har bygget ekornkassen sammen mitt 12 år gamle barnebarn. Henger nå i en furu i hagen hennes.
  Venter spent på om vi får leieboere.
  En usedvanlig fin og enkel byggebeskrivelse som ved riktig innkjøp gir 0 materialsvinn.

 20. Vi bygde denne for noen år siden, og har hatt ett kull. Så kjekt med en planke, blir så lite svinn. Skal bygge enda en i år og gi vekk til mine foreldre.

  • Hurra! Så flott at du bygger til ekorna, og veldig hyggelig at du likte designet

  • Tja, om du ikke allerede mater ekorn i hagen så kan du begynne med det nå (henge opp fuglemat på en slik måte at ekorna får fatt i det). Men ikke heng i samme treet som kassen er. Når først ekornet er i hagen så er de nysgjerrige nok til at de finner kassen selv, tenker jeg.

 21. Hei
  Var så heldig og fikk 2 kasser til bursdagen snekret av sønnen min. Det jeg lurer på er hvor la gt de bør henge fra hverandre. Blir ekornene sure på hverandre hvis de er for nærme?

 22. Har ett lite spørsmål, eller kanskje heller en bekymring. Bak hytta har jeg ett lite skogholt, som yrer av fugleliv, og ekorn. Med god utsikt fra stua ser jeg bort på foringsplass hvor det er ett stot antall av arter, både sommer og vinter. Rundt på tomten har jeg 4 småfugl kasser, hvor det i år har vert flere rugeperioder. Og her vil jeg gjerne sette opp ekorn bolig. Men, jeg har også en uglekasse like i nærheten.
  Vil dette bli mer som å «Servere ugla», eller lar man naturen gå sin gang, og hver og en art få klare seg selv?

  • Hei Leif, jeg hadde ikke bekymret meg for uglene. Jeg heier på å legge tilrette for mangfold i hagen så må være opp til leieboerene å gjøre en risikovurdering på hvor de vil bo.

   Da er jeg mer opptatt av at boligene og foringsplassene er trygge, og da spesielt for angrep fra katt. Det er mest å hente på at det er åpent under fuglemateren så katten ikke kan jakte/leke, tror ikke noen ugler gjør i nærheten så stort inngrep som huskattene gjør, og uglene hører tross alt hjemme her også (jeg er forøvrig katteperson, men lystmordere er de uansett hvor søte de nå er)

 23. Er i grunn helt enig med det du sier der. Men Uglekassen er hengt så jeg kan se den fra stua, men også med flest mulig av de kriterier som jeg kunne få til i forrhold til det som anbefales for å få ugle i kassen. Og slik blir det med ekornkassen også. Det er nå en gang slik at det er dette lille område på tomten min at det er skog. Takker for svar forresten. Kjennes litt bedre å henge ut ekornkassen nå

 24. Vi har noen ferdig grunnede materialer fra husbygging. Det er jo på den ru siden… kan det være skadelig for ekornene? Bruker ikke trykkimpregnert altså…

 25. Da jeg har lest at ekornet alltid har en nødbolig så bygde jeg 2 kasser som ble hengt opp i går. Vi har vært så heldige og fått ekornbesøk på matestasjonen, så nå blir det skikkelig spennende å følge med på om det flytter noen inn i kassene.
  Tusen takk for ei fin og lettfulgt oppskrift på både hus og meiseboller. De ble veldig populære. Har også laget noen med smult av svin og hakkede peanøtter. Det kvitrer godt i både busk og kratt her nå 🙂

 26. Hei. Vi har hytte på Nerskogen, og her har vi satt opp ekorn kassen for ca 3 år siden. I vår så vi at det var 3 ekornunger som kom ut av kassen. Så her har vi fulgt med på utviklingen av disse, og de er her fortsatt 31.12.2020. Vi har fortiden 4 ekorn, en hare og mange småfugler som besøker foringsstasjonene.
  Skal ekornkassen tømmes etter at et ekkornkull har bodd der?
  Ordner de dette selv?
  Hvor lang avstand må det være mellom ekornboligene?

 27. Bygde ekornkasse etter tegningene dine høsten 2019. Har mistenkt at det har vært aktivitet der en stund, og i de siste ukene har jeg sett flere ekorn komme ut fra den.

  I dag kom det plutselig ut fem ekorn fra kassa. En stor og fire småtasser. Vi jobbet i hagen, og etterhvert kom de svært nær oss og løp rundt beina våre. Den tøffeste av barna klatret tilogmed et stykke oppover leggen min. De holdt på og fulgte etter oss i nær en time.

  Veldig moro, så takk for fin tegning og bra blogg!

 28. Hei har noen spørsmål. Igår hørte jeg noe oppunder taket( loft men brukes ikke og er heller ikke mulig)
  Idag gikk jeg å tittet også at innenfor var det ett reir av mose. Da skjønte jeg at det ikke var musehi og trakk meg stille vekk( jeg rørte det ikke)
  Senere idag så mor meg ( hun skulle nok inn der men hadde ca 2 meter før hun var inne) hun satt stille å så på meg en stund før hun hoppet elegant videre og opp i treet. Har hun da blitt skremt og flytter ?
  De er normalt ikke redd oss da vi går rundt og forer på fuglebrettet. De titter på oss fra treet.

  Kommer ikke til å fjerne bolet før jeg vet at det ikke er unger der men etter det fjerner jeg det og stenger så de ikke kommer inn. Får de kan vel også gjøre endel ugang ?

  Derfor skal jeg lage ekorn kasse.

  Men hvordan fester du kassa til treet ?

  Tusen takk for god oppskrift på hvordan jeg kan lage en kasse.

 29. Ser at på ekornhjelpen så har de innredet ekornkassa med, hamsterbomull, hengekøye, og innvendig klartemuligheter. Er det å anbefale, eller er det best å la den være ren innvendig?

 30. Hei, og takk for beskrivelse av ekornkasse. Denne vil jeg lage.
  Men jeg lurer på om jeg kan plassere den på veggen ved verandaen. Dette fordi jeg ofte har besøk av ekorn der. Den hopper over veien fra trærne og kommer seg opp på verandaen min. Vil den kanskje kunne etablere seg i kassen på verandaen, eller blir det for mye forstyrrelse der?
  Hvis ikke den kan bo på verandaen, har noen et forslag til hvordan jeg kan legge ut for til ekornet som ikke blir spist av skjære og andre fugler?

  • Ekorna vil nok foretrekke at den er umalt da malingen lukter litt. Om du maler så mal kun utvendig.

 31. I vår skal jeg snekre 2 nye ekorn-kasser etter gode råd fra Moseplassen. Jeg skal bytte ut den gamle kassen med en som er mer praktisk og har koselig veranda.
  Fuglekasser bør ikke henge i sol/sørvendt. Da kan det bli for varmt og ungene dør.
  Fuglekasser bør henge ca. 20 meter fra hverandre har jeg lært.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her