Gartnerbegrep: Ettårige, toårige, sommerblomster og stauder

Er du en av mange som klør deg i hodet når du kommer over «rare» ord på hagesider? Jeg er i gang med å forklare noen vanlige og viktige gartnerbegrep, og i dag har jeg kommet til ettårig, toårig, sommerblomster og stauder.

Planter har nemlig over tusenvis av år utviklet seg til å passe inn i nisjer. Noen har det travelt og lever ferdig et helt liv på ett år, andre kan leve i årevis. Livsløpet er helt arts-avhengig, men selv om plantens design tilsier noe, så hender det jo at plantene trosser det, med kortere eller lengre livsløp 😉

Ettårig = Planter som er designet for å leve ett år.
Toårig= Planter som er designet for å leve to år
Staude = Planter som er designet for å leve i tre eller flere år.
Sommerblomst = Begrep som brukes om planter som i en norsk hage vil oppføre seg som en ettåring fordi de ikke takler vår vinter. De kan være både ettårige og flerårige, men er de flerårige så må de eventuelt overvintres inne.

erteblomster-bolleEksempler på ettårige:
– Stemorsblomst
– Ringblomst
– Vanlig erteblomst
Se flere eksempel på ettårige

.

floyelstjareblomstEksempler på toårige
Toårige setter en bladrosett første året, og blomstrer andre året og dør så. Noen ganger kan toårige bli treårige.
– Revebjelle
– Fløyelstjærblomst
– Stokkrose
– Fruefiol

Mange ettårige og toårige kan så seg selv i hagen og slik oppføre seg som flerårige. De dør ut, men barna deres vokser opp i deres sted og du merker ikke generasjonsskiftet.

.

blodbeger-klaseEksempler på sommerblomster som er flerårige, men ikke tåler norsk vinter
– Pelargonia
– Blodbeger
– Kjempeverbena
– Georginer
– Se flere eksempel på ikke herdige sommerblomster

.

blue-mouse-ears
Eksempler på stauder:

De fleste av hagens planter er stauder. De har (relativt) myk vekst som dør ned til bakken om vinteren. Planter med grener som overlever vinteren kalles busker (eller trær). Løk kalles av en eller annen grunn ikke staude, selv om den er flerårig og dør ned til bakken om vinteren. Verden er rar 😉

Noen stauder lever uten problem i 50 år, andre lever kortere men fornyer seg selv ved sideskudd eller frø.

– Akeleie
– Høstfloks
– Iris
– Flerårig erteblomst
– Hosta
Se flere eksempel på stauder

.

Håper du synes dette var nyttig, og tips meg gjerne om ord du synes jeg bør forklare!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

3 KOMMENTARER

  1. For noen år tilbake var hager i oslo fulle av orange valmuer, også min, nå er det sjelden jeg ser disse, tror at disse er fjernet med hensikt og finner ingen som selger frø, tror disse var flerårige, er de å få tak i noe sted ?

  2. Hei Alf, tipper det er orientvalmuer du tenker på. Store blomster, store knopper og store frøkapsler. Det har ikke foreligget noen offesiell utryddning av disse,men orange har vært litt av moten i hagene en stund, så det kan være de har blitt valgt vekk.

    Orientvalmuer selges som både frø og planter, men nå har det blitt vanligere å selge de hvite og rosa navnsortene.
    Søk på Papaver orientale, eller Oriental poppy i nettbutikkene, så finner du sikkert frø til noe, om enn muligens ikke den gamle norske knallorange.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her