Humlestafetten 2014, bli med og spre kunnskap om humla!

Nyttig og godlunt, humlen er en av hagens viktigeste hjelpere ettersom hun sørger for at plantene kan lage frukt og frø. Men dessverre har hun problemer med å leve i vårt moderne samfunn. Hun er i ferd med å dø ut, og nå trenger hun hjelp!

Alle med hage, balkong eller fellesareal kan hjelpe humlene ved å: Plante humlefavoritter, ikke bruke gift og ved å tilby humla bolig. Les mer om hvordan hjelpe her.

Blogg for humla!
Det er viktig at så mange som mulig gjør litt for humla så derfor inviterer jeg til humlebloggstafett. Har du en blogg så har du en stemme. Uansett hva du blogger om til daglig, og uansett om du har ti eller ti tusen lesere hver dag så håper jeg du vil bruke stemmen din til å hjelpe hagens viktigeste dame!

Slik kan du delta i humlebloggstafetten:
1. Skriv ett nytt innlegg på bloggen din om at humla trenger hjelp, og gjerne også litt om hva man kan gjøre for å hjelpe humla. Du kan feks viser frem en blomst du synes er fin som humla også liker, og med det inspirere andre til å plante humlefavoritter. (Du finner oversikter over humlefavoritter her). Eller du skriver om å ikke bruke gift, eller om humleboliger.
2. Utfordre tre andre bloggere til å skrive om humla. Lenk til de fra ditt innlegg og husk å gå til bloggen deres og fortelle de at de er utfordret.
3. Lenk hit til utfordringen slik at leserene dine kan få lære mer om humla.
4. Når blogginnlegget ditt er postet så kommer du hit til denne posten og legger inn en lenke til din egen bloggpost i lenketingsten under. Da kan andre oppdage deg, og du kan vinne premier!


NG-premieTakk og gulrot, aka premier:

Som en takk til dere som engasjerer dere for humla så har humlestafetten flotte premier fra Nordic Garden!
• For hver tiende som deltar i stafetten (og lenker seg inn i lenketingen) så trekker jeg ut en tilfeldig vinner som får tilsendt 5 poser med frø til blomster humlene svært gjerne vil besøke.
• Utfordringens aller beste blogginnlegg vinner en absurd haug med vårblomstrende løk som humlene elsker. Det er en jury som kommer frem til vinner, og premien deles ut i slutten av august.
Hovedpremien er forbeholdt bloggere med bostedsadresse i Norge, mens frøpremier også sendes til Danmark og Sverige 🙂

humle-rutelilje-2

Alle er herved utfordret, og jeg håper DU tar utfordringen og så sender den videre. I tillegg til en generell utfordring til alle så sender jeg nå en direkte utfordring til disse bloggerene:
Claus Dalby/ Mitt havelivKomikerfrueGlassverandaI just had to tell you soMarits hagedagbokHobbykokkenGarden LivingMatbloggenHarvestSlik melder du inn ditt innlegg:
– Trykk på blå knapp over her hvor det står «Add your link». Du føres så til en ekstern side, fyll inn:
Link= nettadressen til blogginnlegget
Link title= navn på bloggen din
Email= Blir kun lest av meg og brukes for å kontakte vinnere eller annet direkte forbundet med humlestafetten.
– Får du det ikke til så legger du bare lenken i kommentarfeltet under og sier du ikke fikk til så fikser jeg 🙂

.

Humlebloggstafetten er en del av kampanjen Summende hager som drives av Miljødirektoratet og Det norske Hageselskapet. Du finner de på facebooksiden deres, og på hashtagg #summendehager på Instagram. Verdt å følge!

Lenke til summende hager

.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

74 KOMMENTARER

 1. Hei, hei! :))
  Oppdrag utført, -og tusen takk for tilliten! ;)) Virkelig et flott initiativ Anne, du må ha lykke til videre med kampanjen! :0)

  Stor klem, Ann,
  Glassveranda.

 2. Jeg gikk glipp av innslaget ditt på Tvnorge i morges, er det mulig å se det på nett eller reprise??

  • Hei Linda. Det var TV2 😉 TV2 legger de egenproduserte sendingene ut på nett, men i betalingstjenesten zumo, dessverre.

 3. Hei, Anne!(Ev. lesere!)

  Har noen peiling på selvvanningskasser(ev. annet smart selvvanningsopplegg!) for f.eks tomater? VI skulle gjerne dyrke tomater på hytta i sommer, har nå kjøpt noen småplanter, men utfordringen er jo å få vannet mens vi ikke er der…? Du kjenner ikke til noen leverandører av slikt noe, ev. noen som kunne vite noe om dette?

  Hilsen Annette

  • Jeg husker ikke noen produsentnavn akkurat nå Annette. Dessverre. om jeg kommer på noe etterhvert når hjernen roer seg så hører du fra meg!

 4. Hei!

  Jeg blogger ikke, men dette kunne jeg tenke meg å være med på!
  Tips meg gjerne om hvordan du ønsker at jeg skal gjøre det.

  • For å være med på selve stafetten må du ha blogg, men du kan jo engasjere deg uten blogg også! For eksemple ved å fortell venner og arbeidskolegaer og familie om humla når du møter de. Og går noen tur i hagen din med deg og skryter av blomster, så kan du jo nevne om de er humlefavoritter 🙂

 5. Innlegg laget! Supert tiltak, alt for lite humler som suser rundt i disse dager(været her nord har vell mye med det og gjøre) men det er ikke like mye humler nå, som det var da jeg var liten.

 6. Heihei!
  Skikkelig gøy at så mange allerede er med på bloggstafetten, og at andre uten blogg også engasjerer seg ved å dele på facebook osv. Takk for det!

  Det går litt i ett for tiden med mye media og annet, så jeg er bakpå med kommenteringen, men setter stor pris på å høre fra dere!

 7. Heihei!
  Skikkelig gøy at så mange allerede er med på bloggstafetten, og at andre uten blogg også engasjerer seg ved å dele på facebook osv. Takk for det!

  Det går litt i ett for tiden med mye media og annet, så jeg er bakpå med kommenteringen, men setter stor pris på å høre fra dere!

 8. […] Bli med på humlingen du også: Vi kan alle bidra til å hjelpe humla, både ved å tilrettelegge egen hage, og ved å spre kunnskap. – Jeg ser at svært mange av dere lesere flittig deler humlepostene med andre på facebook. Det er helt supert, fortsett med det! – I går lanserte jeg humlebloggstafetten, og allerede er det 13 bloggere som har tatt utfordringen og bruk sin blogg til å hjelpe humla. – åpen for alle bloggere, bli med! […]

 9. Hei Anne !
  Da ble det et humleinnlegg fra meg og .
  Et flott tiltak .
  Lykke til videre !
  klem fra Anne

 10. Fantastisk at så mange er med! 35 bidrag på fem dager er rett og slett fantastisk!
  Nå blir det spennende å se hvor mange flere som plukker opp det viktige budskapet.

 11. Altså jeg klarte ikke lage link i linke-dingsen din, men har laget innlegg 🙂 Og har tegninger til hele innlegget 😀 Kan du linke for meg, hvis innlegget er godkjent 😀 Jeg har jo ikke blomster, eller hage eller en potteplante en gang, men jeg er veldig glad i humler, og BLE utfordret, så jeg har gjort så godt jeg kan 😀

 12. Gratulerer til Kattene mine lager engler i sneen, hun ble trukket ut som vinneren av humlefrø for gruppe fire. Tidligere vinnere er Glassveranda, Toves Sammensurium, Blomsterland.

  – Alle får fem pakker frø fra Nordic Garden, (de tre andre har naturligvis allerede blitt sendt).

 13. […] Anne på Moseplassen har oppfordret bloggere til å skrive om humler. Det blir færre humler her i verden. Og én av grunnene er matmangel. Eller altså blomstermangel. Anne på Moseplassen har derfor oppfordret alle hagebloggerne hun vet om til å skrive om humler. Jeg tenkte jeg skulle oppfordre noen bloggere som vanligvis skriver om andre ting enn hage. Å bli kvitt flere gressplener ville vært flott også for oss gresspollenallergikere. To fluer i én smekk! …. mens humlene gleder seg  … […]

 14. Supert initiativ! Jeg fikk utfordringa fra Unni/Ordspinneriet, og har nå blogget til humlens fremme. Fullt av humler strikoser seg i prydepletreet vårt. De setter også pris på at jeg er litt lat med å klippe plenen (også kjent som løvetannenga…)
  Pludrehanneklem

 15. […] “I USA og Mellom-Europa har halvparten av bikubene kollapset helt. I Norge har 12 biearter forvunnet og flere titalls av landets 200 arter er truet”, sa Norsk Institutt for Naturforskning i fjor. Albert Einstein mente at vi kun vil ha fire år igjen å leve på jorda, dersom biene blir utryddet. I dagens teknologiske samfunn, hvor det finnes enkle løsninger for det meste, er det vanskelig for oss å begripe det faktum at vi faktisk ER fullstendig avhengige av at naturens prosesser går sin gang. Det er et spørsmål om være eller ikke-være for menneskenes fortsatte eksistens på denne planeten. Nå pågår det iherdig krisearbeid rundt omkring i verden for å ivareta biebestandene. Her er mitt bidrag til “Humle-stafetten 2014″. […]

 16. http://www.sciencedaily.com/releases/2014/07/140709140308.htm
  nyeste forskning på sprøytemidler. håper det snart blir forbudt.
  Også noe på stråling og orienteringsevne for maur. Det har jo vært noe forskning på stråling og bier også, bl a noe om at de orienterer seg etter blomstenes elektriske stråling – kan føle på ladningen om andre bier har vært innom tror jeg det var. Orker ikke finne det akkurat nå. http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/15368378.2011.624661

 17. http://www.sciencedaily.com/re
  nyeste forskning på sprøytemidler. håper det snart blir forbudt.
  Også noe på stråling og orienteringsevne for maur. Det har jo vært noe forskning på stråling og bier også, bl a noe om at de orienterer seg etter blomstenes elektriske stråling – kan føle på ladningen om andre bier har vært innom tror jeg det var. Orker ikke finne det akkurat nå. http://informahealthcare.com/d

 18. jeg har nettopp kjøpt en flott lavendelplante og fikk straks fler humlebesøk enn vanlig. Men i dag satte en humle seg på potetplanta ved siden av lavendelen og bare satt der. Jeg prøvde å gi den litt glukose i vann men den var ikke interessert og fløy sin vei da. Hva skjedde? Kan jeg ha kjøpt en dum lavendelplante med masse sprøytemidler i seg? Er det bare vanlig uansett at humler tar seg en pust i bakken? Noen som vet?
  Interessante tanker i Nationen forresten, Elisa.

  • Hei, dette tenker jeg er innenfor hva som er normalen. Humler lever ikke så lenge, jeg ser her hos meg at det begynner å dukke opp utmattede humler som ikke er så interessert i mat, så det er vel tiden for avgang på de førstefødte. Men, det er hva jeg tror, jeg har ikke fagekspertise.

 19. Har bare en ganske liten hage, men steller også et friområde (nabotomt). Vil gjerne ha et miljø for humler. Hvilke planter (som også er dekorativt) er interresante for humler? Hvordan kan jeg «tilby» humlebol?

 20. Nå er det jo høst og borettslaget mitt skal sannsynligvis så hvitveis og sølvfrytle og myske madra (norsk navn?) i den mørke nisjen foran huset. Der skal dessuten males. Jeg lurer på om du vet om de tre blomstene har dype røtter slik at man ikke bør så dem tett inntil husvegger? Det er jo synd om min fine plan gjør at grunnmuren i husene smuldrer opp. Jeg har ikke klart å finne det ut.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her