Liljebille, hagegjesten du absolutt skal mose! (ja, selv når du vil ha en levende hage)

Liljebiller!
En sann pest og plage for alle liljeelskere. De er vakre, men gosj så mye ugang de kan gjøre!

Jeg prediker jo at man skal la hagen være en en plass for alle, både oss store og de mange små. Men enkelte blir for breiale og må utvises…. Disse knallrøde billene er en av de hagegjestene du skal drepe så snart du ser de. Det kan dog være litt vanskelig ettersom forsvarsmekanismen deres er å slippe seg ned fra bladet og ned på bakken hvor de blir liggende på ryggen slik at alt du ser (eller mer presist ikke ser) er den jordbrune magen. Så, skal du myrde liljebiller så må du holde ei hand under bladet, ikke prøve å plukke de fra selve bladet.

Lilebiller er vanligvis uhyre oppmerksomme og snare til å slippe seg ned, men disse to luringene var altfor opptatt til å legge merke til meg… Når jeg litt senere på dagen snakket med min mor så fortalte hun at det var helt typisk. Skal man på liljebillejakt så er det akkurat nå som er tiden, for finner du de midt i «akten» så er de langt enklere å overraske 😉

liljebille-2

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

 1. Jeg plages med vanlige snutebiller, og de er også av typen «falle-på-bakken-og-spille-død»… Utrolig overlevelsesevne, det eneste man kan gjøre er å moooose dem…. Har forsøkt å spyle dem ned i toalettet eller utslagsvasken, men så går det 5-10 minutter OG SÅ KOMMER DE KRYPENDE OPP IGJEN !!!! Helt utrolig….

 2. Har allerede most to stykker i dag, mellom fingrene, på en av mine Frittelariaer. Men det kommer visst ingen blomst på de, så da kan det jo være det samme.

 3. Jeg har også kverket et par av disse liljebillene i dag. I tillegg fant jeg noe som jeg antok var egg på en av liljene så jeg skrapte det av. Så nesten ingen liljebiller i fjor, men nå er de tydeligvis på besøk igjen. Æsj! Det er bare å stålsette seg …!!!

 4. Jeg bruker maur pulver som fungerer godt. Lager en ring i jorda rundt liljene, drysser på pulver og vanner det har fungert veldig bra hos meg. Men viktig og starte tidlig for billene er der med en gang det spirer.Har plukket en bille for en uke siden.

  Marianne

 5. Hei 🙂
  Jupp, hage kan være litt utfordrende av og til.
  Selv holder jeg meg unna gift, men Maurkverk skal visst fungere bra ja. Problemet er at det dessverre også dreper andre hagegjester, gjester man ønsker å beholde, så da er det en avveining å ta hva man synes er viktigest.

  Eggjakt skal jeg ut på nå, fant ingen i går, men nå kom jeg på at jeg har ei tue til med frittilaria, så får jeg se om de har lagt noe der også. Heldigvis har jeg ikke mange liljer så jakten er overkommelig.

 6. Fasinerende insekter, disse billene. Hvis man har god hørsel kan man høre at de piper når de blir forstyrret. Jeg la merke til det da jeg hadde samlet et dusin av dem i en isboks. Med mange på en plass og resonans i boksen hørtes de tydelig.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her