Når humla gjør innbrudd…

Noen utspekulerte blomster har utviklet blomsterfasonger som gjør at de kun deler ut nektar til noen få utvalgte som da må kravle seg gjennom pollenbærerene. Men det finnes humler som vet råd for slikt. Tyvhumler! Ja, de finnes altså en humletype som heter tyvhumle, og hun har spesialisert seg på å bite gjennom kronbladet slik at hun kommer til nektaren innenfor. Det er ikke bare tyvhumla som gjør dette, jordhumler har også kraftige nok kjever til å bite hull i blomsten. Og de stakkarene som ikke er utstyrt med det rette verktøyet, jo, de bruker rett og slett andre humlers hull, luringene!

Bildene viser en hostablomst. Jeg ser at mine hosta (kalles også bladliljer) er veldig populære blant humlene, selv om de ikke står på noen av de ulike humleblomstlistene jeg har tilgang til. Mine humler kan ikke lese, og summer livlig rundt de lell, og blomstene blir etterhvert riktig så hullete, om du ser nøye etter.
Andre blomster humlene henter ut nektaren på ved å bite inn fra siden er hjelm og trange akeleier.

Og joda, denne oppførselen svekker jo så absolutt blomstens muligheter til bestøvning, men det ordner seg nok stort sett lell for humlene spiser gjerne pollen, så de tar seg en liten bonusrunde innom den delen av blomsten også.

Humla er hagens viktigeste hjelper 🙂
les om humla og hvordan hjelpe de her
delta på humlebloggstafetten!

humle-stjeler-2

På dette og det første bildet ser du tydelig at humla har tunga inni blomsten.

humle-stjeler-3

Her kan du se hullet i blomsten!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

3 KOMMENTARER

  1. Ja, det har jeg faktisk hørt om før, disse tyvhumlene, utrolig morosmt og fascinerede! Bnesten liek artig som gjøken som «tyvlåner» andres reder (og mammaer…!) Morsomt når insekter og dyr er sleipe, frekke og rampete!!

    Hilsen Annette

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her