Skjærsmin, den beste duftbomba!

Skjærsmin tror jeg mange har hyggelige minner til. Det er en sånn busk som sto i oldemors hage, og som er både lett å stelle og lett å skaffe. Den kalles også falsk sjasmin/jasmin, men må ikke forveksles med sjasmin/jasmin som har en duft som ligner, men er en helt annen plante. (Les mer om det skillet her)

Det finnes mange arter av skjærsmin.
– Den vanligeste er vel duftskjærsmin, som altså har en bedøvende duft. Den er herdig til H3-H5 avhengig av sort. Blir 2-3 meter høy og trives i sol og halvskygge. Blomstrer juni-juli. Kan ha både fylte og enkle blomster.
– Lewisskjærsmin ‘Waterton’ blir lavere, har mindre duft og blomstrer litt senere, men er langt mer herdig. Den tåler opp til H6

skjærsmin

– Har du gode minner til skjærsminen?

Skjærsmin er forresten en favoritt hos humla. Du finner en liste med andre humlevennlige busker her.

20 tidligblomstrende busker til glede for deg og humla!

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

 1. Jeg elsker også duftskjærsmin! Måtte jo kjøpe en for noen år siden, iom. den gamle forsvant under noen hagearbeider her!. Elsker den duften, fyller luften i hele nabolaget om dagen!

  ( Oppdaget faktisk da at den nå er mulig å få i en litt mindre utgave. Men det er altså den samme busken, duftskjærsmin(Philadelphus coronarius). Det kan jo kankskje være interessant å vite, iom den gamle, vanlige sorten kan strekke seg opp i hele 4 meter)

  Hilsen Annette

 2. Har en duftsjærsmin som nå er 7 år gammel. Frodig og grønn. Men ennå ikke hatt en eneste blomst hva er feil? Den står i halvskygge. Bør jeg flytte den? Takknemlig for svar

  • Turid Wenche Hvilken H -sone har du? Hvordan er jordsmonnet? Skjærsmin liker drenert jord, ikke fuktig og tung. Kan stå i halvskygge, men den ELSKER sol og får flere blomster dess mer den får:)

 3. Hei
  Hos oss er vi plaget av svart lus på buskene med Jasmin. Så i år klippet jeg den helt ned. Nå står det kun pinner igjen. Busken og lukta er nydelig, men frustrasjon pga svart lus ødelegger gleden av buskene.

  Er dette ett vanlig problem? At svart lusa søker disse buskene?

 4. Når bør eg klipppe sjasmin? Blomstrar den på «forårskudd? «Den veks utruleg, blir alt for stor Korleis held eg den» liten» , men med blomster om vår/sommar?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips