Storfint fargefriskt besøk på fuglemateren – stillits!

I dag var det jammen festdag, for i dag dukket stilltsen opp 🙂
Det er faktisk aller første gang jeg ser stillits. Den er ikke direkte vanlig på fuglebrett, men det er alikevell litt overraskende at det tok meg seks år å se noen her i hagen ettersom jeg bor i kjærneområdet dens. Men, i dag kom en voksen og to barn på gjentatte små besøk. Veldig trivelig!

Stillits er en finkefugl, i nær slekt med grønnfinken. De to fuglene har omtrent samme størrelse og fasong, men veldig ulik drakt. Stillitsen har så definitivt sin egen garderobe, ingen norske fugler ligner på den med sitt røde ansikt og hvit, gul, svart og brun drakt. Barna er som du ser langt mer beskjedne i fargebruk, men sånn er det jo ofte hos fuglene.

stillits-3 stillits-2

I Norge er stillits primært å finne rundt Oslofjorden og på Sørlandet og på Rogaland, men kan dukke opp lengre nord også. Delvis hekk og delvis streiffugl, så noen overintrer her i Norge og noen reiser til syden (Vest-Europa). Holder sammen som par i hekkeperioden, men jeg har kun sett en forelder her i dag.

stillits-4
Øverste bildet og bildet like over her viser stillitsbarna. De satt seg sjarmerende til på peon og storknebb og pep høyt og tydelig mens mor/far var og hentet mat i fuglemateren. Praktisk med sånne små alarmer altså, så kommer jeg meg opp fra sofaen og får knipset de 😉

stillits

Her spiser stillitsen sammen med pilfinken. Fuglemateren er fra Wildlife Garden (les mer om den her) og jupp, jeg har nå fått fatt i solsikkefrø igjen 😀
Takket være en overveldende respons på søndagens hjertesukk så fant jeg frem til fuglemat selv om hagesenterene tydeligvis ikke tror det er gangbar sommervare… Jakter du også på solsikkefrø i store enheter så finner du det hos blant annet Felleskjøpet (som også har nettbutikk), og om du bor i Oslo kan du handle hos Norsk ornotologisk forening Oslo/Akersus, eller på Gjesti.

Bannertest1

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

 1. Hei. Stillitsen overvintrer her i Hordaland og. Har hatt den på fuglebrettet nokre gonger kvar vinter. Like i nærheten av meg er det ein som kvart år har den på fuglebrettet, så den er nokså vanleg her vinterstid. Om sommeren har eg ikkje sett den her, men det har kanskje litt med at eg ikkje mater fuglene med solsikkefrø da. Veldig fine bilder du har tatt av den . Kjekkt at du fekk den på fuglebrettet.

 2. Hei Anne

  Jeg lærer noe hver eneste dag av å følge bloggen din og FB siden. Veldig inspirerende. Bor i nærheten av skogen og kattene vet at de ikke får røre fuglene. Sliter mye med kroppen, men elsker hagearbeid. Det gjør ikke kroppen min. Vi krangler om det – gjett hvem som vinner iallefall på kort sikt hehe. Sikkert ikke lurt på lengre sikt da burde jeg nok «tusle» noen turer. Ikke min stil 🙂 Ville bare si takk. Du beriker livet mitt med bilder og informasjon om planter og fugler. Savner ekorn, ingen å se her – trist. Det er jeg som kaller humlene for flybamser hvis du husker det. Venter ikke at du skal huske det så mye tilbakemeldinger som du garantert får. Si fra hvis du får problemer med solsikkefrø igjen. Tror det er greit å få tak i her. Takk igjen – og for noen fantastiske fuglematere dere har – kunstverk rett og slett. Ha en fortsatt fin helg <3

 3. Så stillitsen første gang i midten av 1960 årene. Da var den en meget, meget sjelden fugl i Norge, men det har forandret seg svært.

 4. Hei! Bor i Steinkjer, Nord-Trøndelag, og fikk i dag besøk av en ukjent gjest på fuglebrettet. Første tanken som slo meg var at det var en stillits, men måtte sjekke fugleboka, og det stemte!!! Har aldri sett denne her tidligere, selv om jeg har maaaaange fuglearter her hele året! ARTIG!

  Mvh
  Ruth Anne Harbækvold

 5. Hei
  I dag 21. januar 2016 kom det Stillis på foringsbrettet. Tror det var to stk sammen med fjere pilfinker, blå og svatmeiser. Også mengder av grå og gulspurv. Stillitsen som jeg ikke har sett før (den er jo lett å skille fra de andre med sirr helrøde ansikt) spiste solsikkefrø. Skal bli moro å se om den kommer tilbake senere!!

  • Jeg bor i Bjugn i Sør-Trøndelag og tror ikke Stllitsen er noe ofte å se her i Trøndelag.
   Thor I

  • Stillits er ikke så vanlig i Trøndelag nei. Den er jo ikke vanlig her nede heller, men vanligere. En svært vakker fugl!

 6. Hei! Så flotte bilder! Her i Fredrikstad har vi Stillits på foringsbrettet sammen med kjernebiter,som jeg syntes også er en flott skapning. Veldig artig å ha noe å følge med på denne spesielle vinter-sesongen 2020-21.Fortsatt godt nytt år!

 7. Hei! Er kjernebiter et annet navn på stillits?
  Har en fugl på brettet som noen mener er kjernebiter.. finner ikke det navnet i fuglebøker min. Men ser stillits, veldig lik den som er på brettet..

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her