Bladverk. Slettes ikke bare fyll!

Bladverk er en ganske underkommunisert hageglede. Naturligvis, det er vel forbeholdt de spesielt hagetussete å få diller på bladverk, men alle som ønsker et spennende bed som en helhet kan ha glede av å tenke litt på bladfarger og former.

Kanskje dagens bilder kan inspirere? Det får bli nærbilder ettersom hagen for tiden ser mest ut som en drukna og pisket katte etter haggel og plaskregnsseanser, men poenget er altså at blader med farger utover grønt danner kontrast til alt det grønne og fungerer litt som blomster.

Bildet øverst viser bladene på busken rødkattebusk. Bare noen av bladene blir flerfarget slik, resten er vanlig grønne.
(obs, jeg hadde først skrevet feil navn på planta, men takket være leserene så er feilen nå avslørt og endret til det korrekte rødkattebusk)

 

spennende-bladverk

Bladene på stauden ormdrue. Blomstrer på høsten, du ser de flotte blomstene her

.

spennende-bladverk-6

Japansk dverglønn, Acer palmatum, ‘Osakazuki’. Nett og vakker busk, og så har den vist seg ganske voksevillig 🙂

.

spennende-bladverk-5

Vrihassel er jo gøy i seg selv, men visste du at det finnes mørkbladet vrihassel?

.

spennende-bladverk-4

Noen blader starter ut helt «normale» og endrer så farge. Dette er bladene på en storknebb (se den blomstene her).

.

spennende-bladverk-2
Parykkbusk. Nok en busk, og et godt eksempel på hvor ille haggelskuren var for deler av hagens bladpryd! Det gikk vel værst ut over alle hostaene, som jeg nå er i ferd med å klippe ned.

– Har du sansen for blader?  Du finner flere under stikkordet Spennende bladverk

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

8 KOMMENTARER

 1. Ja, spennende bladfarger kan absolutt ikke overvurderes! De holder seg gjerne like flotte gjennom hele sesongen, og man blir ikke lei demarkasjonslinjer dem slik man av og til kan bli av blomster 🙂 de er liksom iikke så ‘mye’, eller for mye! Særlig i skyggen synes jeg de blir spennende, stiger liksom opp fra dypet…! Litt mystisk og hemmelighetsfult! (Må bare nevne at den den klatrebusken du nevner og viser bilde av( med rosa og vite bladtupper!) heter Rødkattebusk(og ikke kattehale, som er en staude/ viltvoksende plante langs kysten)
  Hilsen Annette

 2. Jeg hører vel til gruppen av `tussete` 🙂 Blomstringen tar slutt, noen tidlig og noen seinere, men bladverket gleder oss lenge, lenge! Og kontraster fra mørkt til sitrongult, orange, ja her kan vi virkelig boltre oss 🙂

 3. Hei- du har så rett, og fint du minnet oss på at bladverk er spennende i seg selv. Har en favoritt- lykkekløver ( en oxalis) som har relativt små blomster men den nydeligste gronnfarge på de fire bladene med sort i midten. Holder til langt ut på høsten, knoller tas opp sammen med dahlia. Svært lette å plante- har gitt bort masse da de danner mye sideløk. Ha en flott dag-jeg er hjemvendt fra den årlige tur til Skagen hvor jeg som vanlig fotograferer alle stokkroser- og andre. Museet har pelargoniakrukker som nå var praktfulle,-av stiklinger- fra gamle morplanter.

 4. Rødkattebusken på det øverste bildet er veldig flott! Vi har mye av den her på skolen, og vi tok stiklinger av den for noen uker siden. Håper de slår rot, skulle gjerne ha hatt noen hjemme 🙂

 5. Rødkattebusken bærer sitt navn med rette! Kattene elsker den og hele nabolagets katter kommer og gnir seg mot barken. De lukter nok noe som vi ikke kjenner. Den er ellers lett å ta avlegger av – min har sin opprinnelse fra Askøy, men trives godt nå i Oslo.
  Hilsen Jorunn, akkurat nå i skyggen siden det er 30 pluss her nå!

 6. Hei! Aller først, tusen takk til alle som direkte eller på subtilt vis har påpekt at jeg har brukt feil navn på første busken! Det gikk litt fort der i går gitt, hehe. Veldig glad for at dere påpeker slike feil!! Nå er det rettet 🙂

  Dernest, tusen takk for kjempekoselige kommentarer 🙂 Alltid hyggelig når dere tar dere tid til en hilsen. Fortsatt flott sommer til dere alle!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her