Humledødaren parklind

Naturen kan være merkelig. Ikke alt er så logisk som en skulle tro og noen ganger blir konsekvenser både uventede og bisarre. En plante som er veldig nyttig for et insekt, kan plutselig bli en dødare for det samme insektet. Mer om det lengre ned.

Som faste lesere vet, jeg er meget opptatt av levende hager, at vi skal ønske dyreliv velkommen inn i hagene. Insekter, fugler, mikroliv og ekorn gir store opplevelser, og de gjør nytte for seg. Dessuten: vi som hageeiere kan ved å ha dyrevennlige hager gi verdifulle bidrag til miljøet, både helt lokalt og globalt.

Ett av dyrene som det er enkelt å hjelpe og som virkelig hjelper oss er humla. Humla og andre pollinerende insekt er ekstremt viktige for matproduksjon og vi som eier en liten uteflekk kan bidra til å styrke bestanden av humler ved å plante lurt, og slutte å bruke ugressmiddel og insektsgift.

Humlene lever av nektar og pollen. Noen blomster har mer av slikt enn andre, og det samt hvordan blomsten er utformet avgjør om det er en god matkilde for humla, eller ikke. Men, det er også et annet viktig moment som avgjør om det er en god humleblomst – giftighet! Noen ganske få planter har en nektar som kan gi alvorlige konsekvenser, enten ved at de svekker eller dreper dyret der og da, eller fører til infertilitet. I sine naturlige områder er ikke disse plantene nødvendigvis et problem, der har humlene (og andre pollinerende insekt) utviklet tolleranse mot giften, men i vårt globale samfunn så flytter vi jo rundt på planter, vi importerer blant annet spennende treslag, og vips så oppstår en ny problemsetting.

Parklind er ett av de trærne som kan utvikle giftig nektar. Det skjer ikke hvert år, men spesielt på tørre varme sommere kan det skje, og da faller humlene til bakken i hopetall. I dag har Aftenposten en artikkel om saken, den kan du lese her, og om du vil lære mer så anbefaler jeg Facebooksiden til  La humla suse. De har skrevet litt i dag, men mest finner du om du skroller ned til innlegg lagt in 23 juni og leser Atle Mjeldes kommentar så blir du enda lurere.

humle-rose

Om mangelfull miljøvurdering
Det jeg synes var mest interessant med artikkelen hos Aftenposten var at den påpekte at det for økologisk vurdering av trær frem til nå kun har sett på spredning og trussel mot lokal fauna, og at parklind derfor står uten anmerkninger hos artsdatabasen. Det er ingen tvil om at informasjon om at parklind kan utvikle nektar som dreper humler bør med i den vurderingen! For JA, dette er et kjent problem, ikke en tilfeldig hendelse. Jeg har selv blitt kontaktet av leser som opplevde at det plutselig lå masse døde humler i hagen hans på Høybråten i Oslo. Jeg spurte om han hadde lind, noe det viste seg at han hadde en stor ale av. Leserne og naboene endte faktisk med å beskjære trærne slik at blomstene ble fjernet, snakk om innsats for humla!

Det er forresten litt usikkert nøyaktig hva som gjør at parklind og enkelte andre lind i perioder dreper humler. At humlene dør er altså ikke ukjent, man veit bare ikke helt hvorfor. Det er spesielt humlene det går utover, bier ser ut til å tåle det bedre.

humle-honningurt

Hvilken lind bør unngås:
Det finnes mange arter, hybrider og kulivarer av lind. Alle har rik produksjon av nektar, men det varierer hvor giftige de kan bli. Følgende lind bør unngås: (kilde lindarter/hybrider/kultiverer: Atle Mjelde, La humla suse)
– Parklind, (Tilia x europaea, eller Tilia cordata x platyphyllos)
– Sølvlind, (Tilia tomentosa)
Tilia euchlora
Tilia x Petiolaris
Tilia oliveri
Tilia ‘orbicularis’

.
Vil du lese mer om humla?
Nøkkelside med masse nyttige lenker
Hvordan kan DU hjelpe humla
Planter humla digger. Det er svært mange flotte humleblomster, i dagens bloggpost ser du bilder av kornblomst, rosen Rosa Munti, og honningurt, alle tre omtalt i lenken.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

1 KOMMENTAR

  1. Har hus og hage og vil hjelpe Humlene mer. Har plantet en del Krokus løker og Tulipaner sist høst, trenger mer om å bygge humlebo til våre/sommer.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her