#humlefavoritt

I helgen satt jeg igang en liten kampanje på Instagram hvor jeg oppmuntrer alle til å dele bilder av det som er humlenes favoritter i deres hager og balkonger. Jeg tenkte det var en genial måte å gi eksempler på alle de nyttige og vakre blomstene en kan plante om en ønsker å bidra til å gjøre livet lettere for humler og bier, og det var da jammen Instagram enig med meg i!

Jeg har fått tillatelse til å vise noen av bildene 🙂 Du finner litt lengre ned i artikkelen syv flotte humlefavoritter med litt informasjon om blomsten og lenker videre til fotografens instagramprofil.

Vis frem dine humlefavoritter!
Om du er på Instagram så håper jeg du blir med og deler bilder av blomster humlene liker i din hage med hashtagg #humlefavoritt. Det trenger ikke være humler på bildet, de kan jo være litt lite sammarbeidsvillige av og til… Slenger du også på en @moseplassen så blir du med i noen trekninger utover sommer og høsten av enkle småpakker med humlefavoritter fra min hage.

– Jeg har blogget masse om humlevennlige blomster.
– Tips til andre måter du kan hjelpe humlene på finner du her.

Syv augustblomstrende #humlefavoritt:

humlefavoritt-instagram-6Hagestikle fra Gyldenlakk
Staude. Herdig til H6. Tåler godt tørke. Blir ca 40 cm høy

humlefavoritt-instagram2-2Moskuskattost fra Trivelitravel
Staude, herdig til H6. Blir 40-60 cm høy.
Les mer om moskuskattost her

humlefavoritt-instagram2Prakttelekia fra Solrunofsti
Staude. Herdig til H6.
Blir 130-200 cm høy

humlefavoritt-instagram-3Kuletistel fra Amarylliskoko
Staude, herdig til H6. Blir 80-120 cm høy.
Les mer om kuletistel her.

humlefavoritt-instagram-2Solsikke fra Raghnhildwrh
Ettårig. Akkurat denne er sådd av barna i barnehagen og er nå 264 cm høy 🙂 Men det er antallet humler som imponerer meg mest! snakk om matfat!

humlefavoritt-instagram-4Purpursolhatt fra Tonevik
Staude. Herdig til H5. Blir 50-100 cm høy
Les mer om purpursolhatt her.

humlefavoritt-instagram-5Solbrud fra Enerhagen
Staude. Herdig til H6.
Blir 50-150 cm høy.

Alle herdighetsangivelser og høyder er hentet i Hageselskapets staudebok

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

3 KOMMENTARER

  1. Jeg forstår det ikke! Da jeg flyttede ind her for tyve år siden, var her masser af humlebier og mange …. nå ja, flere …. slags sommerfugle. Men i de senere år, og især i år, er det meget småt med begge dele, og det er ikke, fordi her ikke er forrådskamre for dem – bl.a. otte forskellige, store Sommerfuglebuske. Men der har kun været nogle få i år, og kun kålsommerfugle og nogle fortvivlende få åfugleøjer! Er det mon det intensive landbrug, som er synderen?

    For nogle dage siden, blev det nævnt i TV, at de økologiske æbleavlere, er fortvivlede, fordi deres æbler indeholder pesticiderester, som man mener æfrugterne bliver inficerede med fra omkringliggende konventionelt dyrkede marker. Jamen, hvad så med alle de økologiske grønsager? Man kan vel så slutte, st de heller ikke lever op til de strenge krav for økologi? Eller hvad? Og derfra er der heller ikke langt til at antage, at det intensive landbrug også har sommerfuglenes decimering på samvittigheden….. Jeg spørger bare? Hvis tingene virkelig forholder sig sådan, er det jo en katastrofe …. som man oven i købet nemt ville kunne afhjælpe, hvis blot samfundet ville skrue ned for de akkvisitive forventninger!

    Nå, men humlernes yndlige for tiden her på matriklen er foruden sommerfuglebuskene Verbena bonariensis og især den blå Blurghati tidsel.

    Med venlig hilsen
    Jytte
    http://www.danishknitdesign.com

    • Det er mange mulige grunner til den generelle tilbakegangen i humlebestand. Jeg veit det er enkelte sommerfuglarter som sliter også, men der tror jeg ikke man foreløpig har merket en like stor forskjell sånn generelt over større områder og mange bestander.

      Synderen er nok antatt å være en kombinasjon av at man har intensivt landbruk, med både monokulturene og sprøytemiddelent. Det er også et problem at det blir færre og færre naturlige soner igjen,og at de som er gror over slik at det ikke blir et godt område for hverken blomster eller insektene. Vi bruker arealene våre mer og mer effektivt, både bønder og bedrifter og privatpersoner. Så snakkes det også om at det kan være et problem at vi så lett flytter rundt på ting slik at det spres både sykdommer og parasitter og slikt. Når en flytter en sykdom eller parasitt til nytt område vil insektene den møter være forholdsvis uforberedt og kan rammes hardere.
      Og så er det sikkert flere mulige grunner også.

      Det vi kan gjøre er å sørge for at hagene og gjerne også andre potensielle uteareal vi kan pleie er fristeder, hele året gjennom med blomstring fra tidlig vår til sen høst. Det vil trolig kunne gjøre en forskjell. Men vi må også støtte forskning slik at man kan se bredt og grundig på hva som skjer og hvorfor og hvordan stoppe det.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her