Humlas liv:

humle på georgine

Humlene summer fortsatt rundt i hagen, men det er tydelig at vi nærmer oss vinteren for de begynner å se noe slitne ut. Egentlig praktisk for meg, det gjør de usedvanlig sammarbeidsvillige fotoobjekt. Men litt trist også for det betyr jo at sesongen går mot slutten. En humles liv er nemlig ganske kort, og er bestemt av hvilken kaste de tilhører.

Humlekaster:
Dronning = en hunn-humle som kan lage barn
Arbeider = en hunn-humle som ikke kan lage barn. Deres jobb er å skaffe mat til dronningen og babyene og generelt hjelpe til i huset 😉
Drone = en hann-humle. Hans eneste jobb er å ha sex med dronninga.

En humles liv:
Humler er (max) ettårige. Det hele starter på våren med humledronningen som overvintrer. Hun er ferdig befruktet, og så snart det er varmt nok ute så flyr hun ut for å bygge seg en bolig og sanke inn mat. Når hun er fornøyd legger hun egg, som hun så må «ruge» frem i en periode. I den perioden kan hun ikke forlate bolet, men ligger og småspiser av spiskammerset sitt.

humle-hoest-2

De første humlene som fødes er arbeidere, og en god stund er de kun mor og arbeidere i bolet. Men etterhvert så lages det noen droner og nye dronninger. Dronene parrer seg med de unge dronningene, og disse nye dronningene er så de eneste som overvintrer.

Ett år er over, ett nytt tar til! Husk å ha hagen full av humlefavoritter som blomstrer nå på høsten slik at humledronningene får feitet seg opp og tåler den lange vintersøvnen, og arbeiderene får lette pensjonistdager 😉

Noen eksempler på gode planter for humlene nå på høsten finner du her, jeg kommer med flere fremover. Bildet viser en avblomstret georgine. Det gjør nemlig ikke noe som helst for humla at kronbladene har falt av, den trenger da ikke dekor når matfatet er så digg!

humle-hoest-1

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her