Slik binder du en «langhåret» krans med blåbærlyng

Det er smart å lytte til materialene når en lager dekorasjoner. Det er alltid enklere å lage noe når materialene spiller på lag, og plutselig kan de gi genial inspirasjon  🙂

Dagens krans skulle slettes ikke se slik ut. Jeg hadde en planlagt noe helt annet, men så når jeg satt i gang så gjorde blåbærlyngen noe uventet, og vips så kom ideen til en helt annen krans. Og jeg er kjempefornøyd med resultatet. Ideelt sett skulle jeg hatt litt mer lyng enn jeg hadde, men det får så være.

Jeg har bundet min krans med blåbærlyng, men prinsippet er overførbart til mange andre materialer. For eksempel kan du bruke kvist, og fordi du kan lage kransen i to ledd ved å først lage en grunnkrans enten i kvist eller i metall, så trenger ikke grenene du binder på være særlig myke. Så her er en fin anledning til å bruke lavkledde grener du finner på bakken.  Du kan også følge teknikken med tyttebærlyng eller hva som helst annet vintergrønt.

Skrittvis forklaring på hvordan binde kransen:

Bind en krans med blåbærlyng Bind en krans med blåbærlyng
Bind en krans med blåbærlyng Bind en krans med blåbærlyng

 

Du trenger blåbærlyng eller annen kvist og grønt, se over for forslag. Videre trenger du en tykk metallstreng for å lage en grunnkrans å binde på, og en tynn metalltråd for å binde fast lyngen. En sektatør/hagesaks for å klippe blåbærlyng og en avbiter for å klippe metalltråd er også kjekt.

1. Klipp blåbærlyngen ned i passende lengder, lengde vil avhenge av hvor langhåret krans du ønsker.

2. Lag grunnkransen. Denne kransen er såpass liten og nett at jeg valgte å lage den i metallstreng. Den er lagt i tre runder rundt og surret rundt seg selv, og så festet med den tynne metalltråden.

3. Bind på lyng: Start med en fyldig gren av blåbærlyngen som du legger på metallringen og surrer fast med den tynne metalltråden. Den første kan med fordel være ekstra langhåret, da er det lettere å avslutte kransen. Fortsatt så med flere grener, er de små så legger du på flere samtidig. Pass på at du legger grenene slik at de blir pekende utover (de gjør det av seg selv stort sett), og sørg for at stilkene som ligger mot metallringen legges slik at du får dekket mest mulig av grunnkransen.

4. Når du er nesten rundt så løfter du på den første lyngen og jobber deg så gradvis under helt til du har kommet rundt. Helt tilslutt fester du nedtil noen av de grenene du startet med og som var litt for lange, slik at du får en pen overgang mellom start og slutt på krans.

Og vips, en krans er ferdig! Håper den inspirerer 🙂

Husk, du finner flere kranser og andre dekorasjoner som er fine å lage til jul i den store juledekorasjonsoversikten. 

krans-av-blaabaerlyng

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

  1. Det var en riktigt bra idé! Till en tät krans av blåbärsris går det ju åt så mycket. Och en sådan här sparsmakad krans passar in på många ställen! Jag är också igång med kransar, ska nu pröva att binda av vitsprayat gräs, faktiskt randgräset Phalaris arundinacea ‘Picta’, som sprider sig som en löpeld i trädgården. Plymspirean ska också provas. Rapporter kommer på bloggen.

  2. Veldig god ide, og litt originalt! Grønn og fin som tradisjonelle kranser, men med litt annet utseende! Var på løpetur i skogen idag, og da så jeg masse blåbærlyng, uten blader, og da tenkte på kransen din! Neste gang skal jeg plukke med meg noen jeg også!

    Hilsen Annette

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her