DIY: Krans med sibirkornell og eføy

I går la jeg ut en video som viste hvordan lage en grunnkrans. Nå har jeg bygd videre på kransen med flere grener av sibirkornellen, og eføy. Du finner kransen skrittvis forklart i bilder nedenfor, med tips til andre planter som kan brukes om du ikke har kornell og eføy i hagen.

Sibirkornell er en genial busk som kan vokse i store deler av landet. De unge grenene har en klar og tydelig rødfarge og grenene er ganske myke og bøyelige så den er både pen å se på og grei å jobbe med. Dette fordrer dog at du beskjærer busken din ettersom gamle grener ikke er like dekorative! Jeg vil foreslå at du hvert år klipper en tredjedel av grenene ned til ti cm over bakken, de eldste naturligvis. Da får du en rød busk, og masse myke grener til kranser 🙂

DIY: Wreath of dogwood and ivy

Slik binder du kransen:

Det er nok ikke den enkleste kransen å lage dette, men vanskelig vil jeg ikke si at det er heller. Det er jo ikke noe krevende teknisk ved den, men det fordrer at du har med deg øynene når du setter ut grenene. Jeg vil tro det er lettere å lage den med mange grener enn med få, med mange grener så er det enklere å oppnå en jevn fordeling av buene.

Dersom du ikke har sibirkornell så kan du bruke hvilken som helst annen gren som lar seg bøye. Om du har pil i hagen så er den spesielt godt egnet.

Hvordan binde krans med sibirkornell og eføy

Lag først en grunnkrans av noen grener som bindes tett slik at de danner en stabil base. Du kan se video av hvordan binde grunnkransen her.

krans-sibirkornell-efoy-9 krans-sibirkornell-efoy-8

Når grunnkransen er klar så skal du fortsette du å binde på grener på en slik måte at de blir stående litt fri fra hverandre i buer som enten går utenfor eller innenfor grunnkransen.

Det gjør du ved at du surrer fast enden på kvisten til grunnkransen (helst på undersiden slik at grenstumpen blir mindre synlig), og så lar den bue ut og fester den inntill grunnkransen igjen. Noen av disse grenene var så lange at de først gikk en bue på utsiden, og så en bue på innsiden. Ser kanskje uforståelig ut, men prøv å gjøre som jeg sier så skjønner du fort!

krans-sibirkornell-efoy-8

Husk å myke opp grenene før du bruker de slik at de faktisk lar seg bøye (slik jeg viser i videoen om grunnkrans). For å feste bruker jeg ståltråd, og legg merke til at jeg har lange ståltrådbiter. Dette er veldig praktisk for ofte så kan du feste flere grener på samme sted. Husk å alltid legge grener samme vei (med eller mot klokka), men du trenger ikke nødvendigvis holde deg slavisk til surre-rettningen, det får du ta litt på egen magefølelse

krans-sibirkornell-efoy-6 krans-sibirkornell-efoy-7

Neste skritt er å fylle ut kransen med «grønt». Du kan bruke svært mange ulike materialer ut fra hva du har tilgjengelig. Feks einer, tyttebærlyng, blåbærlyng, barlind og furu. Jeg hadde noen grener av blomstrende eføy og en ukjent nålbusk liggende, og prøvde ut begge deler ved å legge materialene utover kransen. Jeg gjør ofte dette for å få et inntrykk av  hva som kan fungere av materialkombinasjoner. I dette tilfellet greide jeg ikke bestemme meg, så jeg spurte Instagram-følgerene hvilken krans de synes jeg skulle binde, og de var klare på at de ville se den med eføy. Så da ble det det 🙂 Og ja, dette er helt vanlig eføy, den får nemlig blomster når den blir gammel nok 🙂

krans-sibirkornell-efoy-5 krans-sibirkornell-efoy-4

Jeg tredde eføygrenene innimellom kornellgrenene og festet de på baksiden. Oftest holdt det med ett feste pr gren.
Til sist så jeg over kransen og sjekket at den så sånn passelig balansert og jevn ut. Dyttet litt på noen grener der det trengtes. Så klippet jeg av alle løse ståltrådender, og fjernet eventuelle grenbiter som stakk ut. Og vips, ferdig!

– Jeg håper denne kransen inspirer deg til å lage en selv. Om du gjør så vil jeg gjerne se, feks ved at du legger den ut på facebook, eller tagger meg på instagram, eller du blogger om den og legger lenke her i kommentarfeltet. 🙂

Og husk, du finner flere kranser og andre dekorasjoner på den store juledekorasjonsoversikten.

krans-sibirkornell-efoy-1

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

7 KOMMENTARER

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her