Intervjuet for NRK om å lage meiseboller til fuglene!

Like før helgen ringte NRK Telemark og lurte på om jeg ville gjøre et intervju, og det takket jeg jo ja takk til kan du skjønne 🙂 Nå er nettsaken publisert på NRK.no, og radioinnslaget kommer vel i løpet av uken vil jeg tro. Skal legge inn lenke her når jeg oppdager at det er sendt.

Tema for intervjuet var hjemmelagede meiseboller som er en av mine favorittaktiviteter på vinteren. Å lage meiseboller er koselig og enkelt og fuglene setter stor pris på det. Jeg har utviklet ulike oppskrifter dere kan følge, du finner vanlige meiseboller her, og superdekorative figurmeiseboller her.

Når en lager meiseboller selv så er det rom for å gi bollene noe annet enn en bollefasong! Du kan fylle i gamle kaffekopper og henge ut, eller i små terakottakrukker, eller lage pepperkakefigurer. På bildet over ser du en flaggspett som spiser av en meisebolle-krans. Jeg har brukt en liten ringform (kakeform) for å få fasongen. Først fyller jeg litt meisebollemasse i formen, så  legger jeg en par runder av en hyssing oppi med en lang ende som stikker ut for å bruke til oppheng, før jeg til sist fyller på med mer meisebollemasse. Så setter jeg formen kaldt til massen er helt stiv før jeg tar den ut av formen og henger opp.

Det er vesentlig at du støper inn hyssingen du bruker til å henge kransen opp, ikke bare binder den rundt når kransen er ferdig. Når du støper hyssingen inn så fungerer den som armering slik at kransen blir hengende til alt er spist, binder du bare rundt så faller den fort ned. På kransen over har jeg brukt et bredt rødt bånd som pynt, knytt rundt kransen med en sløyfe, men det er altså bare pynten.

Andre fuglerelevante lenker:
* Hva spiser fuglene
* Hvordan lage den beste foringsplassen
* Kriterier for en god fuglemater

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

2 KOMMENTARER

 1. Takk for tips i kommentarfeltet, og leste om fuglematen din på NRK! Jeg laget dine «superdekorative meiseboller» i helgen – med alle barna, mest ungdommer, da (10-18 år). Brukte pepperkakeformer i strørrelsen 10-12 cm(er vel den vanligste), måtte kjøpe noen ekstra, vi laget 25 stykker! 🙂 Fulgte din gode detaljerte oppskrift og fremgangsmåte til punkt og prikke – fungerte så bra 🙂 Jeg fryktet det skulle være vanskelig å få figurene ut av formene sine(du nevnte»varme opp med hender», osv..) Men det gikk SÅ fint, bare å presse forsiktig ut, uten ( håndoppvarming) – de ble helt perfekte i fasongen! Nå ligger de i kjøleskapet og venter på å bli pakket inn til julepresanger og skal overrekkes direkte fra kjøleskapet julaften, til tante, onkler og farfar!)

  Min drøm er nå å lage fuglejuletreet ditt – det er det søteste jeg noen gang har sett, med brødlenker, røde juleepler, dekorativer meisebollefigurer og rosinhjerter! (kanskje noen nyper hvis jeg forsatt finner?)

  Kransen fikk jeg også lyst til å lage – helt genial ide(som det meste du presenterer på bloggen, av papirklipp og jeg vet ikke hva:-))

  Hilsen Annette

 2. God romjul Anne!
  I går laget vi meiseboller. 1 kg Flott matfett, rosiner, hakkede nøtter, solsikkekjerner, sesamfrø, linfrø, havregryn, helkornmel av ymse slag. Vi brukte små pappkrus som former, først la vi rause mengder hyssing nedi, fylte opp med godsakene og lot det hele stivne. Vi rev av pappkrusene på de vi hengte ut i dag tidlig, resten står i kjellerbiden. Jeg luffa ut i bare tøflene, hang opp godsakene på foringsplassen. Da jeg kom inn igjen og tittet ut av vinduet – sett sånn, meisene var allerede godt i gang med festen.
  Det gikk greit å smelte fettet i en fei, jeg kuttet det i små biter og hadde det i kjelen. Fettet smeltet fint, og oppnådde bare fingervarm temperatur. Under ti minutter på hele prosessen. Raskt og enkelt. Siden fettet smeltet på så lav varme var det helt ok å ha med 6 åringen på jobben. Han fiklet og pakket krus uten å brenne fingrene sine

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her