Alm i vase, årets oppdagelse!

Jeg har i år eksperimentert litt med å ta inn ulike grener fra hagen (både min og andres) for å se hvordan det gjorde seg i en vase. Og av de 20 ulike slaga jeg har testa, så er det alm som imponerer mest!

Almen sprang ganske raskt ut med blomster, innen en uke. Blomstene er små og litt unseelige, men fine tett på. Dessverre var jeg pjusk de dagene den blomstret og orket ikke ta bilder, men så gikk blomstene raskt fra å være blomst til å bli frukt/frøkapsel. Og det er det du ser her nå. Fine runde disker med en vakker grønnfarge, mot knurpete mørke grener. Rett og slett gørrlekkert! Eller hva?

PS: Har du fått med deg at jeg samler inn bilder av vårgrener i vaser? Jeg vil i første omgang dele et utvalg her på bloggen, og så tar jeg med meg noen av de og viser frem på God morgen Norge i neste uke. Jeg håper du vil bidra til å vise alle mulighetene som ligger i å skape juksevår med grener fra hage/skogbryn/butikk, les her hvordan du sender inn bilder.

alm-1


Alm er et løvfellende tre som vokser over hele landet, så langt nord som til Nordland. Det kan bli riktig stort og gammelt, men dessverre kan alm rammes av soppsykdommen almesyke som har ført til at det har dødd ut endel av de gamle trærne. Alm hadde tidligere stor kulturell verdi med status som beskyttelsestre og i følge norrøn mytologi ble kvinnen skapt av alm. Almen var høyt verdsatt som dyrefor for å supplere om vinteren. Bark og frukter ble i uår brukt til menneskefor da det gir det mest næringsrike barkemelet.

alm-2

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

  1. Så nydelige de var! Vi har noen almetrær i skogen her, men jeg har aldri tenkt på å ta inn kvister og drive. Men jeg har noen år tatt inn både lind og lønn. De er også skjønne.

    • lønn har jeg brukt mange ganger, lind har jeg tenkt på men jeg har ikke noe trær tilgjengelig. Men en vakker vårdag ser jeg lind hos noen jeg kjenner, da skal jeg nok spørre 🙂

  2. Hej igen!

    Tänkte just när jag såg rubriken – tro om du fick almfrukter på kvistarna! Otroligt vackert! Har du hittat någon lind? En lind är ett bra vårdträd, i dessa influensatider. Jag har ätit lindknoppar varje dag och druckit lindblomste vilket jag tycker lindrar. Det lär vara forskat på det också. http://gladigront.se/halsopiller-fran-naturen/ Har du smakat almfrukterna, de är ätliga och kallas manna?! Hälsn Monica

    • Nei, jeg fant ikke lind. Har ikke lett så intenst heller, her har gått i ett, men det står høyt på lista over ting jeg gleder meg til å teste!

      Har ikke smakt på almfruktene nei, oppdaget først at de var spislige når jeg skrev bloggposten. Men jeg har grener stående til drivning nå, så jeg skal teste når de kommer!

    • ikke så flaut å vite egentlig, det er ofte store trær som ikke gjør så mye ut av seg, så jeg tror det er vanlig å overse de litt.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her