Hvordan dyrke rabarbra, og 35 rabarbraoppskrifter!

Rabarbra dyrket i hagen på fat

Rabarbra. Ordet er så herlig, og det er jammen planten også!

Du kan dyrke rabarbra på balkongen eller i hagen. Den gror villig og kan brukes til blant annet rabarbrasaft, rabarbrais og rabarbrapai. Her finner du komplett guide med dyrkningstips og oppskrifter 🙂

Om rabarbra:

Rabarbra er en grønnsak og det er kun stilken vi spiser. Fordi det utvikles oxalsyre når den blir eldre så er det viktig å holde seg til de unge stilkene. Og unge stilker det får du ved å hele tiden høste. Litt oxalsyre er ikke et problem, men mye er ikke sunt og det er derfor anbefalt at du enten holder deg til unge stilker, eller serverer med melk eller fløte som nøytraliserer syra.

Rabarbra er forøvrig sunn, med høyt c-vitamin innhold.

Det finnes flere ulike sorter rabarbra. Noen har stor produksjon, andre ikke så flittig, men tar det igjen på sterk farge på stilkene og dermed også maten. Noe smaksforskjeller er det også. Jeg har dog ikke sett så stort utvalg i butikkene, så jeg tror du må ta det du finner.

hvordan dyrke rabarbra

Hvordan dyrke rabarbra:

Rabarbra kan såås, men den er ikke frøekte så plantene har bedre egenskaper, og måten å skaffe seg en på er å enten kjøpe en plante på hagesenteret eller tigge til seg en bit av venners planter. For når rota har stått noen år i hagen så har den vanligvis grodd seg stor nok til å deles.

Planten trives best i sol, og vil ha masse næring og god tilgang på vann. Men den  finner seg igrunnen i det meste og kan dyrkes under dårligere forhold. Har du kompost så er det superhappy for å få en dose av det på våren, sammen med organisk gjødsel. Da får den både næring og noe som bidrar til å holde på fukt.

Rabarbra kan stå i både kjøkkenhagen og et vanlig staudebed. Og du kan godt dyrke rabarbra i krukker, men velg en stor krukke og husk på å vanne.

Litt kuriøst for oss normenn, men rabarbra kan dyrkes under lystette klokker (bøtter) på våren. Det gir mykere og søtere stilker som kommer fortere.

Obs: Rabarbra er snegledigg, men så langt jeg forstår så er dette primært et problem når skuddene er unge. Du kan prøve å beskytte rabarbraen den første måneden ved å vende en bøtte opp ned over planten. Det kan faktisk fungere som en liten enkel jukseklokke.

Unge rabarbra-skudd på vei opp av bakken

Hvordan høste rabarbra:

Rabarbrablader skal dras løs fra planten, ikke klippes av! Ta tak rundt stiklen og dra til, gjerne med en liten vridning så løser den fint av seg selv. Høst flittig, så får du hele tiden nye unge stilker. Det heter seg at du ikke skal høste rabarbra fra hagen etter St. Hans, det henger nok sammen med at planten bør få hvile og lage blader og vokse, og at de gamle stilkene/bladene blir treene og oxalsyrete. Men om du vil så kan du på en veletablert plante fortsette å høste utover, bare hold deg til de unge nye bladene og ikke ta mange om gangen.

En nyplantet rabarbra skal du helst ikke høste fra før det har gått et år, eller mer om den er puslete.

Forskningsartikler om rabarbra:

Oppskrifter:

Når jeg begynte å lete etter spennende oppskrifter til dere så ble jeg skikkelig glad og overrasket. For så mye godt en kan lage da! Klikk deg inn på de ulike bloggpostene under og la deg inspirere til å gjøre noe mer enn å dyppe rabarbraen i sukker!


Dyrker du rabarbra, eller lager mat med den? Del gjerne egne erfaringer i kommentarfeltet, med oppskrifter, lenker eller bilder 🙂

Klikk her for å lære om flere matvekster, og om du ønsker deg en dedikert kjøkkenhage så kan du lese om hvordan jeg har «bygget» min med pallekarmer her.

Synes du denne artikkelen var god så blir jeg glad om du bruker knappen like under her og deler, og følg meg gjerne på Facebook for daglige grønne hagedrypp!

Meld deg på Moseplassens nyhetsbrev!

* indicates requiredRabarbra i krukke på balkongen
Rabarbra i krukke på balkongen, med mynte og stikkelsbær
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

15 KOMMENTARER

 1. Har to stk i hagen, og har fryst ned masse både i år og i fjor i påvente av inspirasjon/oppskrifter. Lagde smuldrepai i helgen, og det blir det flere ganger! Godt uten is, men sikkert enda bedre med…

 2. Hei. Jeg har kjøpt meg en rabarbraplante og lurer på om jeg kan plante den nå, eller om jeg må vente til det ikke er fare for nattefrost lenger.

  • Hei 🙂 Det kommer litt ann på hvor langt våren har kommet der du bor. Og hvor langt rabarbraen har kommet. en nyspirt rabarbra kan godt tåle en og annen lett frostnatt når den er herdet. En rabarbra som har lange skudd bør ikke ut før det er helt frostfritt, og også den må herdes først.

 3. Jeg flyttet til fjells (ca 600moh) ifjor sommer og tok med meg litt av en plante fra foreldrene mine. Satte den, over-vokst og sikkert 120-130cm lang, i jorda sent i august. I våres kom det masse skudd og de nærmer seg modne nå ☺️ Gleder meg masse!

 4. Jeg strevde litt med rabarbraplanten min – den hadde nok alt for hard konkurranse fra andre planter så til slutt flyttet jeg den så den står mellom to pallekarmer og har altså ingen naboer helt innpå seg og den har sol store deler av dagen. Den får et godt lag med plengress rundt seg et par ganger i løpet av sommeren og neve fullgjødsel på våren. Vann må den sørge for selv. Den vokser som et uvær! Høstet nesten 2 kg stilker av den for halvannen uke siden. :o)

 5. Kjøpte en rabarbraplante på finn.no i fjor.
  Den hadde mange små hull på bladene, men jeg tenkte ikke så mye over det. I år så er det mange flate insekter på dem, tror det er stinkteger. Hvordan blir jeg kvitt dem?

 6. Som det er sagt ovenfor her kan rabarbra fryses i både et og 2 år Taper seg ikke i smak.Det er vel den beste grønsak til å fryse ned.Best er det å klippe de i biter og legge de i porsjonspakker i fryseren. Vi bruker den mest til Rabarbragrøt .Då jeg såg at det ikke var oppskrift på den. Så her er min oppskrift: 4 porsj. 200 gr.Rabarbrabiter. 0.5 l vann 1 dl. sukker. Kok dette ca.10 min.og og ta av kokekaret og tilsettes jevning av potetemel 2 strøkne ss. Og etter ønske tilsettes kanel som røres i. Deretter slås over i fat og strø over litt sukker på overflaten for å hindre snerk og kjøles av

 7. Jg har også samlet på rabarberopskrifter og nydt mange af dem, når de er blevet lavet; men den nemmeste af alle og samtidig også utroligt velsmagende er at skære stilkene i småstykker, blande dem med en masse sukker og bage dem i ovnen ved svag varme – endelig ikke tilsætte vand. Det udvander smagen. Selv en travl småbørnsfamilie kan dan ikke undskylde sig på en hverdag, vel?

 8. Hei
  Jeg har masse rabarbra, de fulgte med huset jeg kjøpte, så vet ikke hvor gamle plantene er. Jeg ser at vert å kommer det en stor kraftig kvit blomst, den blir kjempe høy og har make blader og stilk som rabarbraen, er dette en snylteplante? Jeg får bare en i året, men den kommer forskjellige steder i bedet. Blomstrer rabarbra?

  • Ja, rabarbra blomstrer, og det du beskriver høres helt og holdent ut som en rabarbrablomst.

   Funfact: De fleste grønnsaker blomstrer faktisk, det er jo slik de formerer seg. Vi bare pleier ikke å legge merke til det fordi vi i de fleste tilfeller høster grønnsakene før de rekker å lage blomst.

 9. Jeg har mulighet til å få en rabarbraavlegger (?) i disse tider. De som skal avse den, er det sånn at de graver opp en knoll/rot til meg eller hvordan gjør vi det? 😀 Og videre, jeg leste på Plantasjen at de skal deles/knollen graves opp (?) på våren. Gjør det noe om vi graver den opp nå, eller vil det kunne påvirke planten negativt? Blir så glad for svar 🙂

  • Det går fint å grave opp og dele nå, det ideelt å gjøre på våren, men det er ikke sånn at man bare kan gjøre ideelle ting. Rabarbra er livskraftig og kan fint deles også på sensommer og høst.

   Jeg vil anbefale å grave hele opp, og så dele den med spade (eller øks). Del gjerne opp i flere enn to om den er skikkelig stor, rabarbra liker å få en foryngelse slik.

   Som alltid når man deler stauder så vil mengde uttørking påvirke suksess. Nå er ikke rabarbra skjør, men en generell grei grunnregel er at planter man deler ikke er tørre i utgangspunktet (vann gjerne dagen før om det trengs), og at man er litt rask med å dele og få det i jord igjen og så vanner.

 10. Hei – vi kjøpte en rabarbra plante i vår som vi har høstet av gjennom sommeren. Den ble plantet i stor potte og er nå stor og frodig. Nå lurer vi på hvordan denne best ivaretas gjennom vinteren ? Bør den tas inn før frosten kommer, vannes mv ?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her