Pallekarm: Slik lager du enkelt pene og praktiske opphøyde bed

Kjøkkenhage bygget opp med pallekarm. Anne på moseplassen sitter på pallekarmene

Kjøkkenhagen her på Moseplassen er bygget opp med pallekarmer (kalles også pallekrager), et enkelt og rimlig system med stor fleksibilitet. Jeg får endel spørsmål om praktiske rundt pallekarmene og hvordan de skal brukes så i dag går jeg gjennom det i detalj. Min bruk av pallekarm er basert på erfaringer jeg har gjort meg sjøl og tips jeg har fanget opp ved å følge med på andre lure hagere via feks det geniale forumet hagegal, (hvor pallekarmer har vært en greie i mange år).

pallekarmerPallekarmer er egentlig karmer som settes på toppen av paller… For å forklare litt bedre: Når varer fraktes så sendes ofte disse på europaller. Til disse pallene finnes det rammer som en kan sette oppå slik at det blir en slags «boks», og de brukes for å sende små ting som ikke ellers lar seg feste på en grei måte til pallene eller som trenger beskyttelse i transporten.

Karmene består av fire planker med metallledd mellom, de klikker på plass over hverandre slik at du kan stable mange i høyden, og du trenger ikke bruke en eneste liten spiker eller skrue eller hammer eller hjernecelle for å bruke en pallekarm. (Av den typen jeg omtaler). Karmene jeg viser her har jeg malt, de kommer umalte.

 

Slik gjør du det:

Kortversjon. Sett pallekarm på underlag. Vurder å legge duk under og plast i sidene. Fyll med jord. Plant.
Lang versjon følger under 😉

Male eller ikke male?
Du kan om du vil male pallekarmene utvendig. Da anbefaler jeg at du gjør det før monteringen. Våre er malt ettersom jeg synes det passet best i vår hage. Malingen blir nok mest for estetiske grunner, selv om det naturligvis vil forlenge levetiden noe.

Montering:
Pallekarmen kommer ferdig sammensatt (vanligvis), og det eneste du gjør er å brette den ut og sette den der den skal stå. Neste karm klikker på plass oppå av seg selv, de kommer som du ser på bildet over med overlappende beslag.

Dersom du setter de på jord/grus så trenger du ikke underlag. Setter du de på en terrasse eller asfalt så kan du enkelt lage underlag ved å først sette ut en europall, og så sette karmene på den.

Duk i bunn på pallekarmUnderlag:
Er det mye ugress der du skal sette karmen så anbefaler jeg at du bruker en duk, det forhindrer ugress fra å komme opp gjennom jorda. Men, duken har også den ulempen at den forhindrer og røttene i pallekarmen fra å nyttegjøre seg jord under, så om du ikke har slitsomt ugress så bør du droppe den. Et tips jeg har sett anbefalt på hagegal for å sette den på plen er å skave av gresset, snu gressflakene opp ned slik at du får røttene opp, legge på tykt lag med aviser, vanne og så sette karmen over og fylle på med jord. Jeg har ikke prøvd dette, men det skal da kværke mye av rotugress, vistnok.

Vi har duk i bunnen på de pallekarmene som står på grus slik at vi enklere kan fjerne de ved behov. Men pallekarmene langs huset står på jord, og har ikke duk under.

Dersom du setter pallekarmen din på en europall så må du ha duk under.

pallekarmer med plast innvendig

Plast eller ikke plast?
Om du ønsker forlenget levetid så er det smart å kle kassene innvendig med plast. Da blir ikke trevirket stående vått på samme måte, og råtner dermed ikke opp. Det beste er absolutt grunnmursplast (sånn svart med vorter), men vanlig byggeplast hjelper det også. Stiftes fast til innsiden etter at karmene er plassert, og før du fyller med jord.

Drenering i bunn?
Nei, du trenger ikke noe leka eller grus eller annet i bunnen av kassen, vannet rømmer fint ut uten noe dreneringslag. (Mem mindre du har den stående på asfalt og har laget bunnen tett, det går jo ikke 😉 )

Antall kasser i høyden:
Jeg vil nok anbefale to kasser i høyden for de fleste planter. Stort jordvolum gir jevnere fukt og næringsbalanse og dermed større sjangse for suksess. Men om du vil spare litt på innkjøp av pallekarmer og jord så kan du fint dyrke salat og mange av urtene med bare en høyde, og om du lar kassene stå på jord så kan jo plantene bruke jorden under i tillegg.

pallekarm-hoybed1

Jord:
Du trenger ca 200 liter liter jord pr pallekarm. Det vil si at du ved doble pallekarmer trenger åtte vanlige jordsekker. Det blir mange sekker om du skal fylle mange pallekarmer, så undersøk lokalt om det finnes firma som selger jord i løsvekt (du må ha en henger), feks så har mange kommuner kompostjordsalg. Vi bor slik til at lastebiler ikke kommer inn til eiendommen så vi måtte leie en liten beltedumper for å flytt jorda vår opp. Trillebår fungerer naturligvis like bra ved mindre mengder jord og mindre høydeforskjell.

Ps: Det er en fordel både for miljø og planter at du unngår jord av torv. Kompostbasert jord er strålende!

Hvor kjøpe pallekarmer:

Det er pant på paller og pallekarmer i eurosystemet, og det finnes firma som lever av å kjøpe og selge paller og de har alltid karmer også. Du finner lett et slikt firma nær deg ved å søke i Gule sider på europall. Det er ikke alle som selger til private så ring og spør før du reiser dit. Jeg har kjøpt de fleste av mine pallekarmer brukt hos en pallekarmforhandler (Arjo i Oslo), og betalte da ca 60 kr pr stk (i 2013)

Det selges i tillegg pallekarmer via butikker som Biltema, Julia, Hageland, Plantasjen og Felleskjøpet. Men obs, de blir betydelig dyrere da enn å kjøpe fra distributøren.

Les mer:
– Lyst på høybed, men ikke sååå lyst på pallekarmer? Det finnes flotte alternativ i ulike materialer, les om noen av de her.
– Mer lyst til å lese om hva du kan dyrke oppi pallekarmene dine? Her finner du det

tomat-hand

Del gjerne pallekarmerfaringer i kommentarfeltet!

Lag drivhus til pallekarm, raskt og billig!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

67 KOMMENTARER

 1. Jeg har hatt pallerkarmer i flere år nå. Enkel start på å omforme hagen fra overvokst jungel til hage med bed og litt forkjellige miljø. Jeg måtte ha noe som var fint og ferdig i mens jeg holdt på med resten av eiendommen. Det ble lagt 4 pallerkarmer i formasjon våren 2011. De ble beiset et strøk, og lagt aviser i bunn. I fjor høst kom ugresset igjennom fordi jeg ikke orket luke i masse katteskit. I år løftet jeg formelig ugresset rett opp – såååå enkelt, nye aviser og ny mold skal komme oppi de to som nå gjenstår. Det vil si jeg har laget en ny farmasjon mellom de første, og pallekarmene trenger ikke stå med 90 graders hjørner 😉 5 Pallekarmer er blitt en bra kompostbinge, 7 pallekarmer oppå hverandre er blitt småved-binge. 2 pallekarmer er satt i utkanten av tomta, der tømmer jeg blomsterpotter som ikke har spirt, eller jord jeg har til overs – de er trukket ut slik at de ikke er bredere enn 40 cm og har skrå i endene altså. Ganske ok formasjon og hvis noe spirer så vet jeg at jeg kan gjenfinne det i de smale pallekarmene i stedet for i komposten. Så det stoe nye prosjekt! Årets prosjekt er nylig ferdig, tre pallekarmer oppå hverandre har vært vindskjerm for sarte planter – og det funket utmerket, magnoliaen som jeg kjøpte i høst likte seg svært godt oppi pallekarmen, og fikk ikke frost og vindskader. Har satt forkjellige formasjoner av rettvinklede pallekarmer to og to og har laget meg et «ørkenbed», en rose «kuvøse» til roser som frøs veldig i vinter og jeg håper de overlever. En lilje- og en frøspirekarm er det også blitt. Inni de siste her la jeg slik grønn bølget plast som man før brukte rundt bed for å skille bed plen – skjønner du hva jeg mener??? Slapp å kjøre den plasten på bosset – gjenvinning er ok – hehehe. Mine karmer står nå på kraftig fiberduk, men de første står bare på papir. Jeg lar fiberduken gå på utsiden for da vil plen/grus dekke over den kanten med fiber som stikker utenfor og jeg slipper spiring på innsiden av karmene. Anbefaler ikke maling, men beising for at trevirket skal få puste. Elsker mine bed som nå er kraftig skilt fra området omkring, og på internett finnes mange fine tips, spesielt på engelske sider. google reuse in garden f eks. Noen syntes det er kjipe greier med pallekarmer i hagen, men gjett om kritikerne skal bli overrasket når jeg kler dem på utsiden med forskjellig struktur i form av «bruddsteinfliser» og noen andre ideer jeg har. Dessuten har jeg fått tak i to kabelsneller i to forskjellige størrelser som står oppå hverandre, de danner et plantetårn og på toppen en spsiell diger urne med hengeplanter. Da ble det faktisk en rød tråd i min pallekarmverden. Altså husk pallekarmer trenger ikke stables med rette vinkler, bruk fantasien, bruk det du har som beskyttelse mellom jord/pallekarmvegg. Lykke til

  • Ble veldig nysgjerrig og inspirert av kommentaren din. Er du på facebook? Da sikkert medlem av en hagegruppe? Hvis du er, hva med å legge ut bilder? Jeg har pallekarmbed. Har også tenkt som deg at de trenger ikke stå rettvinklet. Kompost var et godt forslag.

  • Naturligvis kan karmer stå uten 90 grader! Jeg hadde ikke tenkt på det jeg, men klart det er mulig, og kan bli fint 😀

   Har du blogget om den pallekarmen din så legg gjerne en lenke, som du ser av kommentaren fra Hageglad så er vi flere som vil se! 🙂

  • Hei 🙂
   Jeg bruker ikke pallkarmer, men har noen tilsvarende selvlagde høybed til jordbær og gressløk. Jeg har kledd de med byggplast innvendig og laget lemmer ca 10 cm over bunnen. Under lemmene har jeg lagt ut overløp ved hjelp av rør-gjennomføring. Ned i bunnen og over lemmene har jeg først lagt kapillarmatte som suger opp vann fra bunnen. Oppå lemmen har jeg lagt sort plast jeg har perforert. På den måten har jeg selv-vannende høy-bed som bare må tilføres vann en sjelden gang. Har satt rør ned nesten til bunnen og laget nivåmåler av isopor påmontert en tykk ståltråd. Når jeg vanner, skjer det via nivåmålerøret. For å hindre snegler har jeg satt på to fortinnede kobbertråder med 10mm avstand og koblet til en 24V vekselstrøm omformer.
   Jeg hører også flere som bruker pallkarmer som kompostbinge, da for å få opp temperaturen som hindrer snegleinvasjon.
   Har ikke tenkt på pallkarmer som høy-bed – skal jammen prøve dette med under-vanning – flere pallkarmer kan kobles sammen med rørgjennomføring og fleksible plastrør.

   Lykke til med avlingen 🙂

 2. Vi skrudde sammen plantekasser av kraftige materialer som lå her. Da vi flyttet dem i 2011 la jeg duk i bunnen. Det angret jeg på. Så jeg byttet ut jorda i 4 av dem i år. Det er mye lettere å luke uten duk. Nå synger kassene på siste verset så jeg må begynne utskiftingen neste år. Pallekarmer har en mer hendig størrelse og høyere så jeg vurderer å bytte til det.

  • synes du det er lettere å luke uten duk, i bunnen (altså i bunnen av kassen med 20-40 cm jord over)? Det skjønner jeg ikke riktig. Men fint å høre at du trives med plantekasser!

 3. Har brukt slike i årevis. De har stått på asfaltunderlag og på singel, jord og egentlig over alt. På singel brukte jeg duk under.

 4. Hei!
  Så flotte de ble, Anne! Du er en dyktig inspirator, takker deg for det!
  Jeg har akkurat stått og beiset mine brune denne uka, har fått tak i både «nye» og gamle. Jeg lette lenge før jeg fant noen til ok pris, for de tar gjerne 200-250 kr pr stk på diverse butikker, noen er da beiset. MEN, jeg ble lykkelig da jeg fant de på JULA til 79 kr pr stk, ubeiset. TAKK til JULA! De heter forresten pallekrager der. De har også en beiset utgave til hundre kr mer pr stk. Fikk også tre stykker fra en hyggelig kar som driver butikk på søppelfyllingen. Han tar imot ting som er for gode til å bli kastet. Veldig ok og få pallekarmer derfra. Billig også, fikk tre stk for hundre kroner.
  Ha en riktig god sommer, og lykke til med dyrking i pallekarmer, til alle som en!

 5. Ja, jeg synes de fra Jula ser helt identiske ut som alle de pallekarmene jeg har sett. Har du hørt noe annet? Og ja de er ferdig montert!

 6. […] Det er mange måter å lage slike høybed på. Du kan snekre de, eller du kan kjøpe ulike typer kasser. Vår nye kjøkkenhage har høybed laget av pallekarmer. Det er et rimelig og enkelt alternativ som er lett tilgjengelig. Jeg har blogget grundig om pallekarmer, du kan lese om den her. […]

 7. Sikke en skøn blog du har….. Jeg vil SUGE til mig af alt inspirationen herinde.
  Højbedene er skønne – rigtig god ide med vejledningen. Det tror jeg at mange vil have super god hjælp af.
  Mange havehilsner fra Susan

 8. Jeg har brukt pallekarmer til kaldkompost i mange år. Jeg legger en tynn listebit mellom alle hjørnene for å lufte komposten. Jeg kjøpte en gressklippertraktor brukt for noen år siden, og fikk med en liten hjemmelaget henger med ukurante mål. Skrudde på noen lister utvendig for å få standard pallemål på toppen, og nå kan jeg utvide høyden i det uendelige med pallekarmer.
  Jeg har gitt bort pallekarmer til naboer som aldri hadde hørt om dem før, nå har de nydelige kjøkkenhager.
  Hvorfor trenger du så dyp jord som to pallekarmer oppå hverandre? Det er ingen planter jeg vet om som trenger dypere jord enn èn pallekarm. Hvis du skal kjøpe jord i sekker halverer dette behovet.
  Når komposten er ferdig etter et år eller to kan du plante direkte, så slipper du å kjøpe jord.
  Jeg er motstander av plast, den er ikke en naturlig del av hagen, og plast blir aldri borte, før den evt. blir brent. Plast er en fiende av naturen.
  Etter graving av kloakkgrøft på mine fire mål har jeg nå lagt på 8 lass kompostjord, levert på tomta som berg-og dal-bane med gravemaskin. Han som leverte jorden foreslo at jeg skulle jevne ut jorda ved å slådde med å trekke en oppned pall med litt vekt på i en kjetting etter gressklippertraktoren. Nydelig resultat!
  Nå vil jeg gjerne etablere villblomst-eng istedetfor den evindelige golfplenen, men det er ingen som kan skaffe meg frø. Er det noen som har noen tips?
  Hvis jeg ikke kan få kjøpt frø har jeg tenkt å bare la den gro igjen helt av seg selv; krypfredløs er den første som dekker naken jord, men den tåler ikke konkurranse av gress.
  Storkenebb og smørblomst kommer av seg selv, veronika og marikåpe og forglemmeiei … på et par mål der jeg før måtte kjøre gressklippern hver uke. Jeg har tatt med meg frø fra en fantastisk valmue fra Gotland, det skal jeg strø ut og se hva det blir av.Akeleier og revebjelle kommer også av seg selv.
  Brunsneglen finner ikke mat på jomfruelig jord! De få som er igjen er lett å plukke på gresset langs kantene.
  Brunsnegler kan du plukke i glass eller melkepapp, og helle på litt varmt vann fra springen. De dør øyeblikkelig. Etterpå kaster du dem i restavfallet, så er du sikker på at de blir brent, og ikke ett egg overlever. Salt er også en fiende i naturen, og bør ikke brukes på snegler.
  Jeg skulle ønske det var like lett å bli kvitt rådyr. En flokk på 6 kan spise uanede mengder dyrt innkjøpte planter, og de er så innavlede at de ikke vet hva de egentlig ikke skulle spise.

 9. Hei,
  er helt ny i gamet, både som hage- og pallekarmeier. Har kjøp noen karmer brukt og tenker å bruke dem ubeiset. Hvor lenge ca. kan man forvente at de lever da? Er det etterhvert et mer estetisl spørsmål, eller faller
  de fra hverandre? Setter stor pris på svar 🙂

  • Beisingen gjør ikke store forskjellen på holdbarhet, sånn egentlig. Trevirket vil etterhvert rottne sånn at den faller fra hverandre ja. Jeg mener jeg hørte fra ei som har holdt på i mange år med pallekarmer at det kan ta en fire år før de blir svekket, eller mer om du har brukt vorteplast på innsiden slik at karmene ikke blir stående med våt jord mot trevirket.

 10. Jeg fikk en skikkelig aha-opplevelse når jeg leste om bed av pallekarmer. Har noen skråninger i rekkehushagen, og nå blir det bed. Bruker bare deler av pallekarmen, og danderer pallekarmen slik at det passer i terrenget. Bruker de ikke som kasser i denne omgang. I bedene blir det blomster for humlene.

 11. sjekket priser på pallekarmer på nettet… felleskjøpet skal ha 229,- for en pallekarm det syns jeg er dyrt….. Biltema har annonsert med *plantekarmer* til 149,- nå. blir tross alt litt billigere..

  • rimeligeste er som sagt å kjøpe de direkte med pallekarmdistrubutørene, halv pris av biltema… De finnes vel i alle byer!

 12. Hei, jeg vurderer å gå til innkjøp av pallekarmer for å lage noen bed (urter, grønnsaker og vanlige planter). Det jeg lurer på er om det må være drenering (hull igjennom) da jeg kun har treplatting der jeg skal ha dem? Eller om de kan være helt tett i bunn som en blomsterkasse?

  Jeg tenker jo at evt vann kan sige mellom bordene på plattingen, men hva anbefaler du?

  Mvh Martin

  • Hei 🙂
   Jeg ville ha hatt noe mellom pallekarmen og tredekket ja, ellers vil terrassebordene råttne. En veldig enkel måte å løse dette på er å sette pallekarmen på en pall, og så kle hele innsiden med plast og stikke masse (litt store) hull i den slik at vannet finner veien ut av plasten uten at absolutt all jorda følger med (litt jord vil renne ut når du vanner, men det gjør ikkenoe).
   Jeg ville ikke ha lagt plasten rett på terrassegulvet, det blir for tett både for jorda over plasten og tredekket under.

 13. Hei,
  skal kjøpe noen pallekarmer men ønsker også plast tunnel på toppen, noen som vet om man får kjøpt noe som passer sammen her?

  • Javisst er det laget drivtopper.
   Både Nordic Garden og Nelson Garden selger pallekarmtopper. Nordic har to ulike typer, en som er et firkantet topp, og en som er en slags kuppel. Nelson har kun den firkanta. Den tror jeg også at Plantasjen har laget en versjon av.

   Jeg kan ikke huske å ha sett noen lage tuneller til de, men du kan lage slikt selv meget lett. vi lager tuneller til våre med ett stk armeringsnett (ca 6 cm rutenett, bla brukt av elektrikeren vår når han la varmekabler i trappa for å stripse fast kablene til). Det er akkurat passelig til å lage en fin bue om en setter kortsidene fast i langsidene på karmen, og så legger du rett og slett byggeplast over.

 14. Interessant og lese om alle pallekarmentusiastene. Jeg begynte med den første pallekarmen for tre år siden i to høyder, men det var veldig vanskelig å få kjøpt dem dem til en overkommelig pris. Fikk aller nådigst kjøpt en på Felleskjøpet, men ikke flere! Det ser ut til at Felleskjøpet har forskjellige priser rundt omkring. Fikk tilslutt fatt i noen brukte. Nå har forretningene våknet, ser det ut til. Pallekarmdistributører finnes finnes ikke overalt, ihvertfall ikke i Larvik. Ifjor hadde jeg 4 pallekarmer i tre høyder, men snilene finner veien, særlig åkersnilene. Jeg «malte» karmene med treolje, etter anbefaling fra svigersønnen. Jeg begynte å fylle dem med all slags hageavfall høsten før, kvist i bunnen. Er så heldig at jeg kjenner en due-eier, så det ble endel duegjødsel i mellom lagene, ellers er det vel lurt å legge noe gressklipp mellom lagene for å få litt ekstra nitrogentilførsel. Det ble veldig frodig oppi karmene. Blant annet. Plantet jeg klosterbønner oppetter en trekant av bambuspinner etter å ha sett hva du har gjort, men disse bønnene kan bli minst 6 meter hvis de har noe å klatre oppover, og så er de ekstra gode, ligner ikke på vanlige bønner. Så jeg tenkte å kutte dem når de kom til toppen, men de vokste så fort, at jeg rakk ikke opp til toppen, så de vokste videre, og til slutt veltet de over steingjerdet som grenser til et friluftsområdet. Da fikk jeg etterhvert hjelp til å bindet dem opp i nærmeste tre. Skal prøve å finne noen bilder å legge på et hageforum etterhvert.

 15. For de som er i Oslo og omegn, så kan jeg tips om Palledistributøren på Alnabru, de tar 65 kr + mva for pallekarmene. Er nå i gang med min egen grønnsakshage for første gang, er veldig spent på resultatet. Bare spent på om alle kattene i nabolaget kommer til å skape problemer.. 🙂

 16. Her et bilde fra min pallekarm for to år siden. Den var da helt ny og jeg strødde skjellsand rundt alle sidene for å hindre brunsneglene fra å komme til salaten. Det funket fint! Karmen er satt rett på gressplenen, men jeg dekket med et lag aviser under og litt ut på sidene (under skjellsanden). Det har blitt en ny karm hvert år og nå har jeg tre på rad. En enkelt pallekarm funker fint til salat og redikker og urter, som ikke trenger så dyp jord.

  • Da må du lage en bunn under, ellers rotner tregulvet den står på. Feks ved å legge en pall der og kle med plast som du lager drenshull i, eller tykk duk (for å holde på jorden).

  • De røde stolene er egentlig orange, og er i tre. De er malt med bengalakk ja, ikke egentlig noe jeg anbefaler for trevirke, den var ikke morsom å jobbe med. Men, den holder fargen dritbra i sola, det skal den jammen ha! Fargen mener jeg å huske er Poppy fra Fargerikes sortement.

 17. Hei. Hva slags maling bruker man? Eller oljer man pallekarmene? Har lyst å gå i gang nemlig. Er det stor forskjell i kvalitet på pallekarmen feks biltema kontra plantasjen?

  • Hei, beklager, jeg har oversett spørsmålet ditt!
   Bruk utendørsmaling, du kan sikkert olje også om du foredtrekker. Jeg veit ikke om det er forskjell på kvalitetene på karmene, tviler igrunnen, men det er umulig å si for meg, dessverre.

  • tja, hvorfor ikke?
   Her får du bedre svar på malebutikken, men sånn umiddelbart tenker jeg det er greit, men jeg ville kun ha beiset utsiden.

 18. Hei.
  Jeg ser flere innlegg om pris på pallekarmer. Her kommer ett godt råd. I fjor høst kjøpte jeg pallekarmer på Hageland da de hadde kampanjepris til kr. 99 kr. karmen. Da jeg skulle betale var det 70% avslag på kampanjeprisen!

 19. Tusen takk for mange gode tips! Det er utruleg snilt av deg å dele så mykje! Du gir håp til ein ung, uerfaren kjøkkenhagedrøymer 🙂

  Dessutan er det skikkeleg stas å følge deg på Instagram, du har slik ei fantastisk behageleg stemme!

 20. For en flott side dette var. Jeg dyrker paprika for første gang, og nå er det trangt inne, så må ha pkantene ut. Har en pallekarm og noe plast til å ha i bunn, vil det å stikke noen hull i plasten (for drenasje) ødelegge hensikten med å hindre ugress, eller funker det greit? Blir det forresten for grunnt?

  • Hei 🙂 Ja, om du stikker hull i plast så vil ugresset kunne komme opp gjennom plasten. Derfor burde du heller bruke markduk, ikke plast, den slipper vann gjennom, og holder ugress unna.

 21. Hei! Skal ha en plantekasse på flislagt terrasse. Har palle, pallekarmer og litt tjukk plast. Er det ok eller bør eg gå til innkjøp av noko meir? Det er i Bergen og det regner mykje her.

  • Hei, Det er sikkert mange måter du kan gjøre dette på, men om det var meg ville jeg gjort det følgende:
   Nederst en pall, den er der for å skape luft mellom bedet og underlaget slik at terrassen ikke råtner
   Så sette på plass pallekarm, og så kle sidene med plast, og bunnen med en tykk syntetisk duk (feks duk som man bruker for å unngå at ugress vokser opp). Plasten er der for å beskytte pallekarmenn, og kan droppes. Duken er der for å holde igjen jord mm, og _kan_ erstattes med plast.. Tidligere anbefalte jeg plast i bunn som du skar mange hull i, men duk er mye bedre, spesielt i bergen 🙂 Stift duken godt fast i sidene på pallekarmen. Jeg synes ikke du trenger noe leka om du har duk i bunn fremfor plast, men om du har i leka så bør du i tillegg legge duk over den. Og så har du i jorda di.

 22. Hallo Anne – for en kjempefin nettside du har her! Massevis av fine, praktiske og konkrete tips!
  Jeg er relativt nylig pensjonist, og er nå i ferd med å realisere de tingene i hagen som jeg ikke hadde mulighet til å bruke tid på mens jeg var i jobb. En av satsingene er grønnsak/urte-dyrking i pallekasser, og jeg har nettopp satt opp 6 kasser i dobbel høyde, som en start. Markduk under, og plast langs innsidene. Så nå er det tid for å fylle med jord. Jeg er helt novise her, og har et spørsmål ang valg av jord, som det hadde vært kjempefint om du kunne besvare. Kjenner du til de ulike jordtypene som Oslo Kommune selger fra hageavfallsmottakene sine? De har noe som heter «Tigerjord», som virker som det beste som er å få, men den kan man kun kjøpe i sekker – og det blir ganske dyrt. Neste kvalitet heter «Oslokompost fin», og det ser ut som den kan kjøpes løst. Tror du denne «Oslokompost fin» kan fungere godt og vil vare noen år i kassene mine? Eller bør jeg satse på Tigerjord? På forhånd tusen takk for svar!
  Vennlig hilsen Tom (i Oslo)

 23. Hei,

  jeg holder på å lage opphøyd bed med palle/plantekarmer for jordbærdyrking. De står oppå plen med lite jord under plenen.

  Jeg bruker 2 pallekarmer oppå hverandre for å unngå risiko for snegler (som vi plages mye med her på marken).

  Anbefales det å legge fiberduk i bunne som legges under karmene også? Eller er det tilstrekkelig å ta gamle laken/stretchlaken?

  Jeg vil ha hagenetting over sånn at ikke fuglene spiser opp jordbærene.

  Råd?

  Mvh Ann Eli Viksøy Storemark, mobil 97167450

  • Jeg veit ikke om sneglene går inn unnenfra så om fiberduk vil ha noen effekt mot de veit jeg ikke.

   Generelt basis: Fiberduk råtner ikke opp på samme måte som laken ol i bomull. Bommullen vil holde orden i maks en sesong før den slutter å fungere som noesomhelst.

   Om du har netting over, du må ha et oppsett som gjør at nettingen er høyere enn bæra, ellers sitter de på nettingen og spiser. Når du først er i gang med å lage noe sånn så anbefaler jeg at du spenner duken litt stram, da er det mindre fare for at fuglene setter seg fast i nettingen.

 24. Hei igjen,

  jeg tenker også å plante bærbusker; solbær, rips, stikkelsbær og amerikanske blåbær (hvis det går an) utifra stiklinger.

  Solbær er midtgrein, rips er grein eller midtgrein, stikkelsbær er helst hælstikling eller lage avlegge ved å bøye grein under jorden, og amerikansk blåbær vet jeg ikke.

  Tenkte å plante rett ut?
  Dette plantes i jord/plen med ca over 1 m dybde.

  Har du råd?

  Mvh Ann Eli Viksøy Storemark

  • Hei, jeg driver ikke med stikling av busker så her har jeg ikke mulighet til å gi gode råd utover noen ganske basale: Rips, stikkelsbær og solbær er enkle å stikle. Amerikansk blåbær har jeg kun sett podet, det kan være den kan lykkes fra stikling uansett, men podet er av en eller annen grunn vanlig.

   Jorddybde 1 m er jo topp,

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her