Lag drivhus til pallekarm, raskt og billig!

Om du har lyst til å tyvstarte grønnsakssesongen så er det veldig effektivt å lage et lite «drivhus» over bedet ditt. Med klar plast (eller glass) så får du lyset inn, og du fanger varme, og fjerner all ekkel vind. Det blir rett og slett mye hyggeligere under der for små tandre planter.

I dag skal jeg vise deg hvordan selv den mest tommelfingerbefengte på kort tid og for lite penger kan lage en drivhustopp til et opphøyd bed. Pallekarm har blitt en veldig populær måte å lage opphøyde bed å dyrke grønnsaker i, og om du vil lese om hvordan jeg har bygget opp min kjøkkenhage med pallekarmer så finner du lang bloggpost om det her.

Du trenger:
– Byggeplast eller annen kraftig og relativt klar plast.
– Armeringsnetting. Brukes av elektrikere når de legger varmekabler, kjøpes på byggvarehus og flisbutikker. Mål ca: 80×120
– Stiftemaskin, eventuelt spiker og en tynn lekt.

Slik lager du pallekarmtoppen:

pallekarm-jord

Har jorda ting så lønner det seg starte med å gjøre jorda klar for planting ettersom det er lettere å jobbe med den før buret er på. Dvs luk vekk ugress, og bland inn kompost eller brune blader mm. Les denne bloggposten for redgjøring av hvordan jeg jobber med jord og næring.

pallekarm-netting
Sett nettingen mellom langveggene på pallekarmen slik at den danner en bue. Første året vi gjorde dette hadde vi spikere til å feste, men de holder seg faktisk på plass av seg selv.

Obs: Når du kjøper nettingen er den stålfarget, mine har vært i bruk i noen år og har rustet. Det gjør den fort, og det gir ruststriper på innsiden av plasten, så du er klar over at det ikke er like pent gjennom hele sesongen.

pallekarm-plastikk

Legg plasten over, stift fast med tre stifter på langveggene. Har du ikke stiftemaskin så kan du feste plasten ved å spikre fast en tynn lenkt som legger plasten i klem.

pallekarm-drivhus

Minst en av kortsidene bør være enkle å åpne for såing, vanning, høsting og lufting. Jeg løser det ved at jeg samler plasten og lener en skiferhelle mot. Du kan eventuelt bruke en klemme eller hva du har som passer.

– Ferdig!

Når plasten har stått på noen dager så vil jorda varmes opp, og jeg kan så 🙂

pallekarmer-kjokkenhagen

Hvor tidlig kan man så?
Se ann hvor tidlig du skal starte under drihustopp ut fra lokalt klima og vilje til å gamble. Å så grønnsaker allerede nå er sjangsespill, for det vil for de aller fleste av oss komme frostperioder, og er disse kraftige eller lengre enn en natt vil ikke plasten i drivhustoppen være nok til å holde kulda ute. Jeg har begrenset erfaring på hvor lave temperaturer frøplantene kan finne seg i, så jeg tørr ikke gi dere konkrete råd, men frø er da billig nok til at det er verdt et forsøk for meg med de mest trassige plantene nå.

Når det har blitt varmt:
Når plantene vokser ut av drivhuset sitt eller det er så varmt at huset ikke lengre trengs, så demonteres det. Plasten kan du enten spare eller kaste alt ettersom hvor sliten den er, nettet kan du henge på veggen klar for bruk til neste prosjekt.

drivhustopp-pallekarm

Kjøpe ferdige pallekarmtopper / drivhustopper:
Du kan få kjøpt ferdige pallekarmtopp/ drivhustopp. Fordelen med de er at de er enklere å bruke ettersom de har hengslet lokk, ulempen er at de koster endel, og tar mye lagringsplass. Spør etter de på ditt lokale hagesenter, alle kjedene har.

 

Mer:
Lurer du på noe rundt dette? Spør da vel, enten her eller i kommentarfeltet på facebook.
Du finner som sagt informasjon om å lage kjøkkenhager i pallekarmer her, les den først om det du lurer på er pallekarm-relelatert.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

19 KOMMENTARER

 1. Du har kanskje sett de, men Nordic Garden har i år fått noen veldig kjekke bøyler til å ha på pallekarmene. Da slipper du alt armeringsjernet – men kan fortsatt lage fine tuneller. Superenkelt, og mye billigere enn ferdige topper. 🙂

  • Hm. Så vidt jeg veit er ikke litt rust skadelig for mennesket, men om det er uheldig for jorden og mikrolivet der veit jeg ikke. Jeg skal sjekke opp litt.

 2. Hvordan får man bragt disse armeringsmattene med seg om man ikke har egen bil, men avhengig av buss? Disse bøylene som Anne Kari Skjørdal nevner, er de lettere å få med seg på bussen tro?

  • 120×80 er ikke større enn at du får med på bussen 🙂 De veier nesten ikkenoe, og har ikke noen skarpe pinner/kanter, og når de er nye er de rene og fine.

   Jeg veit ikke noe om bøylene, skal skrive til Nordic Garden og høre med de nå, har bare ikke fått tid enda. Men ja, de er nok enda enklere å frakte.

 3. Veldig smart Anne, og kjekt for oss som ikke har drivhus! Kanskje Maxbo kan ha noe sånt, tror du? Her er dessverre brunsnegler, og det kan bli et problem!

  • Maxbo har garantert.
   Brunsnegler ja, helt tett kan du ikke lage slik plast, så brunsneglene kan jo komme inn, men en av facebook-leserene kommenterte at hun kunne kombinere buen med fleeseduk, og den puster jo, så det kan kan vel holde sneglene ute om du får det tett. (noe som er klønete ettersom du må kunne åpne av og til, men ja, du får tenke over det)

 4. Jeg har hatt metallbøyler i årevis. Har ikke sett de fra Nordic Garden, men det er ikke så mange måter å lage dem på. Klesklyper kan brukes til å feste materiale på bøylene, enten det er plast eller fiberduk. Og bøylene gjør at det er lettere å komme til med stell og luking, enn armeringsnett vil være. Senere på sommeren brukes bøylene når jeg legger nett over jordbærene, for de vil jeg ikke dele med fuglene. Og bøylene tar liten plass når de lagres. Anbefales!

 5. Er rust skadelig for jord og planter?
  Nei, definitivt ikke, i de mengder vi her snakker om. Rust er jern som omdannes. I den grad det tas opp i plantene er det bare fint. Vi trenger jern,og mange grønnsaker verdsettes fordi de har høyt jerninnhold.

 6. brunsnegl behøver ikke være et problem når du dyrker i pallekarmer. Det finnes sneglekanter til pallekarmer, som hindrer dem i å komme inn. Men i fjor ble de utsolgt alle steder, så jeg fikk dessverre ikke kjøpt og prøvet!

  • Sneglekantene skal visst være stoppende ja, om man ikke har planter som henger ut over kantene. Har ikke prøvd de selv, ettersom jeg ikke har snegler.

 7. Et problem som ikke nevnes her, vind! Her hos meg vil plastduk festet slik du sier ikke holde mange ukene. Derimot versjonen med lister langs karmen vil fungere. Åpningsiden kan også bli et problem i vinden. Det samme vil klesklypene som nevnes over ha. Man skal ha en lun hage for disse løsningene.

  • Gode innspill Jan 🙂
   Nå vil jeg nok anbefale å legge kjøkkenhagen på en så lun plass man kan i hagen om man har en forblåst hage, men du har absolutt rett i at med vind vil ikke så enkel festing fungere.

 8. Here is another easy method, for boxes in a sheltered garden. You need six straight sticks about 50cm long ( it depends on the depth of your box) and three lengths of old hose pipe ( and the length depends on the width of your box, you need the width plus some extra to make it arched) The sticks are inserted into the hose pipe ends and then placed in the box corners and the middle to form three arches over the box. Fleece or plastic can be draped or fastened over the arches. If it is fastened down to the box all along one long side, the other long side of the fleece or plastic can be fastened to a length of broomstick or narrow piece of wood. This weights it down to keep it closed or it can be rolled up to open the box on warmer days or to water, weed or harvest. Extra fleece at the narrow ends of the box is tucked down and held with a stone if necessary. All these items can easily be carried on a bus!

 9. Hei,

  Takk for fin blogg! Jeg har hørt at man ikke kan bruke hvilken som helst plast til å dekke over f.eks. grønnsaker, fordi giftstoffer fra plasten kan trekke ned i jorden. Hvor får man eventuelt tak i plast som kan brukes? Felleskjøpet har noe, har jeg sett, men på fryktelig store ruller, da…

 10. Lurt 🙂 blir nok å bruke kompostgjerder her 😀 blir jo ikke runde å fine da… Men.. 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her