Ruteliljer, «ny» og småtrendy vårblomst.

Det første først, neida, rutelilje er jo ingen ny oppfinnelse, det er faktisk en plante med lange hagetradisjoner også i Norge. Men, den har de senere år gått fra å være en kjenner-plante, til en plante som dukker opp i interiørmagasin og i potteform på våren, og det er uten tvil den planten jeg har fått mest spørsmål om når jeg har delt bilder på Instagram ol i år.

rutelilje-2
Ruteliljen, Fritillaria meleagris, er en løkblomst. Herdig til H7 og trives best i sol til lett skygge, med lett fuktig jord. Den blir 20-30 cm høy med lange smale beskjedne blader, og har enten lilla eller hvite blomster. (selges vanligvis i miks). De jeg plantet i hagen i fjor startet i år å blomstre i siste halvdel av april, og er nå snart avblomstret. Det vil si at de har blomstret i minst tre, opptil fire uker, og det synes jeg er veldig imponerende for en løkblomst. Blomstringstid og lengde vil naturligvis variere på vårvær, for å gi deg et sammenligningsgrunnlag for egen hage kan jeg si at mine startet å blomstre noe etter krokus, og de avløses nå av de ikke-botaniske tulipanene.

rutelilje-4

Humlene har vært veldig begeistret over rutelijene, noe som naturligvis gleder meg stort! Hagen min er full av fristelser for humlene, så når ruteliljene så tydelig er på favorittlisten så sier det litt om hvor gode matkilder de er. Men det kunne vært interessant å høre om dere deler denne erfaringen. Her finner du oversikt over flere planter humlene liker.

Det som er litt mindre gøy er at ruteliljene er blant favorittmomsingen til de forhatte liljebillene, menmen, så veit jeg iallefall hvor i hagen jeg skal leite etter de… Eneste trøst må være for dere som har jordråtter, for jordråtter kan virkelig ikke utstå ruteliljer så det er en god plante for jordråttebefengte hager.

rutelilje-5

Navnet rutelilje er vel enkelt å forstå? Spesielt på de lilla er det et meget tydelig rutemønster på kronbladene, vakkert og unikt!

rutelilje-3

Hvor skaffe og hvordan dyrke:
– Ruteliljer kan kjøpes som løk på høsten, alle gartneri har den. I likhet med de fleste løker så skal rutelilja settes slik at det er to høyder av løken med jord over. Dvs ca fire-fem cm. Fem cm mellom hver løk.
– Du kan også kjøpe den ferdig drevet på våren i små potter. Disse kan du kose deg med inne, eller i utekrukkene (blomstene tåler endel frost). Når de er avblomstret og visnet tilbake så bryter du fra hverandre løkene og planter de en og en.
– Trives best om den har jevn tilgang på fukt på sommeren, men om jeg skal gjette så tviler jeg på at den liker våt vinterjord.
– Bladverket bør få visne ned naturlig, så i likhet med de fleste løkplanter bør den settes sammen med en staude som etterhvert dekker over bladverket. Mine ruteliljer står sammen med forglemmegeisøster, og det ser ut til å fungere. Det er dog en ny sammenplantning, så jeg får se utover sommeren.

rutelilje-7

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

8 KOMMENTARER

  1. Har akkurat samme erfaring som deg, Anne..humledigg. Plages litt med liljebiller jeg også, men har lært noe nytt om dem i år..De legger nemlig bitte små oransje egg som perler på en snor, på liljebladene. Fortrinnsvis på undersiden av de nederste bladparene, har jeg lest
    meg til, men jeg har da sannelig sett de lenger opp og på oversiden av bladene også! Deilig å hunne knerte de, i stedet for de ufyselige larvene! 😉

  2. Noen som har lyktes med å få til frøformering?? Det er lett å få godt med frø, men sliter med spiringa. Trenger de spesiell behandling?

  3. Hva med frø? Jeg sitter her nå med en pose frø og lurer veldig da det står at potten med de nysådde frøene skal settes ut i skyggen gjerne så tidlig som i januar. Skal jeg virkelig tørre det….?

    • Om det står så på pakken så er det lurt å følge rådet. Enkelte flerårige planter må nemlig ha kuldebehandling for å spire. Da sår du frøene, vanner lett, lar de stå inne i ca to uker, og setter de så ut. Gjerne gravd ned i snøen, og helst i skyggen (ikke sydvent forran vegg)

      Ellers så ser du jeg har lenket til noen artikler om å så ruteliljefrø over her, der får du nok tips.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her