Hvorfor ekorn har brun pels!

Se for en fantastisk kamuflasjefarge den brune pelsen til ekornet har mot furustammen!

Jeg vil tro at dette ikke er tilfeldig. I tillegg til at furua byr på fine trær å bo i og løpe i så er furukongler blant ekornas viktigste matkilde, og det er logisk å tro at fargen på pelsen er tilpasset dette og at det er derfor de norske ekorna har brun pels.

Ekorn med sommerpels, god kamuflert mot furustamme
Sommerpels på ekorn

Den brune drakten dere ser i bildene over er sommerpels. På høsten skifter den til vinterpels, som er gråere. Hvor grå den er vil variere på individ, og noe på geografi; Nord i Norge har ekorna gråere pels enn i sør.

Ekorn i vinterpels
Vinterpels på ekorn
Vinterpels på ekorn
Vinterpels, gråere enn dette har jeg ikke sett de i Oslo

Som dere ser er ikke vinterpelsen gråest på ryggen og ikke egentlig grå, men den er betydelig gråere enn sommerpelsen, og den er tykkere. Spesielt tydelig er dette på ørene som kan få store flotte øretufser når det er som kaldest.

Ekorn med vinterpels, med buskete hale og ører
Ekorn i fyldig vinterpels
Ekornmor, legg merke til at øretufsene er helt fraværende (og så kan du også se pattene hennes)

Ekornmødre har ofte pjuskete pels og ganske lite ørehår  på våren. Om det kommer av at de drar det av, eller det faller av naturlig veit jeg ikke, men pelsen brukes til å fore bolene (redene) med så barna skal ha det mykt og varmt.

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

  1. Ja, det var en interessant observasjon, virkelig perfekt kamuflasje i furua– helt påfallende!

    Et lite spørsmål, mere generelt(hvis det er lov å spørre? ) Jeg har lagt merke til de ulike reklamene på bloggen din den siste tiden, er det noe nytt som følger med omleggingen til «ny» blogg, eller er det bare tilfeldig? Jeg la i alle fall ikke merke til reklame på den gamle bloggen din, bortsett å de gangene du oppga at du omtalte sponsede produkter. Har ikke hørt deg nevne det i noen bloggpost, så jeg lurte jeg litt på dette. Er det spesielle ting du reklamerer for, eller er det alt mulig?

    Hilsen Annette

  2. Hei! Vi har fått 2 nye ekorn idag, og masse nye småfugler. Det ene ekornet er så grå at den nesten er hvit, gylden kobberbrun på hale, hode og føtter. Har fått et nytt lag med snø, så foringen må foregå enda ei stund.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips