Hvilken blomster trives i plenen hos deg?

blomstrende-plen

En perfekt plen kan vakker og rolig, men ideen om den perfekte grønne gressflaten med kun tynne grønne strå klippet i en perfekt høyde uten noe ugress er en illusjon. Det er forsåvidt mulig å få en slik perfekt plen, men ikke uten å styre veldig, og ikke uten kjemikalier og luking. I stedet for å etterstrebe golf-green-illusjonen så bør vi heller omfavne mangfoldet. For i bytte med engelsk perfeksjonisme så kan vi heller få en vakker og variert flate det krever mindre å stelle, som byr på variasjon, og som er nyttig for insektslivet.

Støtt mangfoldet og la gressplenen blomstre!

Det kommer snart en grundig tipspost på hvorfor og hvordan få en blomstrende plen, og nå ønsker jeg meg din hjelp til å lage artikkelen så god som mulig. Jeg lurer rett og slett på hva som trives i gressbakkene rundt om i Norge, og håper du vil bidra med hva som vokser hos deg.

Med gressbakke (plen/gressplen) så mener jeg områder hvor man vanligvis klipper, men at man i perioder kanskje unnlater å klippe slik at blomstene kan få komme opp og blomstre. Eksempler på slike blomster er hvitkløver, jonsokkoll, tusenfryd, scilla, krokus. Jeg fokuserer altså på en gressflate med blomster i, ikke blomstereng (er du interessert i å etablere blomstereng så har jeg bloggpost på det her).

Skriv inn navnet på blomstene i din plen i kommentarfeltet her eller på facebook. Veit du ikke navnet så legg gjerne inn bilder så tar jeg meg av identifiseringen. Jeg blir i tillegg glad for bilder av blomstrende plener. Legg inn så kanskje tar jeg de med i neste bloggposten, gull med flere illustrasjoner for inspirasjon! Og ja, har du eksempel på blomster du av en eller annen grunn synes man bør unngå å innføre i en slik blomstrende plen så kom med de også!

Håper du vil hjelpe!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

  1. Bra tema! Så akkurat en liten sak om det i Norsk Hagetidend, var det i siste nummer? Det var vel hun på Fredholm, på Toten, og hun brukte også akkurat ordet gressbakke, om et område med gressplen, men som fikk være en god del mindre velpleid enn en vanlig plen:-)

    Jeg har ikke så mange blomster i min, men selvfølgelig løvetann, og kløver! Og har hatt krokus(skjærrer bare av et passende stykke med brødkniven, får løs gresset, legger løk på jorden, og legger gresset på igjen:-) Bruker ingen gift.. Fjerner løvetann manuelt, men for en jobb, hvis man har forsømt noen år…!Mne ahr skjønt at løvetann også er pent.. Men, synes bladrosetten lager veldig store «hull» i plenen..! Men, helt enig, spliler det egentig noen rolle? Og er det bra for insektlivet, er det jo bare å la blomstene gro:-))

    Men leste om hvordan man kunne ha påskeliljer i plenen på Claus Dalbys blogg, jeg spurte nemlig i kommentarfeltet hans, og fikk svar fra en av hans mange kyndige lesere, jeg lurte hvordan man fikk til å la dem visne ned, samtididg som man fikk klippet gresset.. Svaret var at man kunne snurre sammen bladverket på en pinne(..?) og stikke pinnen, da med bladverket rundt, ned mot jorden.(..?) og så kunne man klippe med gressklipper el l. over.. Visstnok et gammelt engelsk prinsipp:-) Vet ikke om jeg ser det helt klart for meg, men har tenkt å forsøke meg på det til våren!

  2. Vi har vært på nydelige fjor og fjære denne uka og oppskriften der på perfektplen var å gjødsel en gang pr mnd i vekstsesongen og daglig klipp med robot, da ble det ikke plass til ugress
    Jorunn

  3. Vi har store mengder krabbekløver… Vet ikke helt om jeg er så begeistret for det. Har egentlig fått tak i skilla, og noen andre lilla løkblomster (?)som jeg planla å spre i plenen, men nå er jeg ikke helt sikker. Man blir jo liksom ikke kvitt de igjen. Ser frem til artikkelen!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her