Tips til fargevalg for hus – farger gjør deg glad!

fasade-graa-1Jeg digger farger! Farger gjør meg rett og slett glad og jeg kjører fargerikt felleskap både i uterommet, interiør og klær. Ikke sånn og forstå at det skal være knall og fyrverkeri over alt, men en gjennomtenkt fargebruk bidrar til å gi karakter og opplevelser, både ute og inne.

Jeg tror det er lett å havne i en «vi maler slik det alltid har vært – det er så lettvint» modus når man skal male huset sitt, men kanskje jeg i dag kan inspirert til å prøve noe nytt?

 

Og du, om inspireringen min funker og du får lyst til å male huset ditt så synes jeg du skal delta i Fargerikes nyeste kampanje! Ta bilde av fasader du liker og post på Instagram med #fasadeglad eller veggen til Fargerike på Facebook med #fasadeglad. Det bildet som får flest hjerter/liker vinner, vinneren annonseres 28. juli.

 

5 Tips til fargevalg for fasader:

1. Stil: Bestem deg for hvilken stil og stemning du ønsker i hagen/uterommet, velg husfarge etter det. Vi du gjerne ha en romantisk hage med harmoniske myke pastellfargede bed så er ikke rødt eller okerfarget hus det rette.

2. Optisk illusjon: Liten hage? Hus som er malt i mørke rolige farger virker mindre enn hus malt i hvitt eller knallfarger. Når huset ikke er påtrengende kommer hagen frem og virker noe større. Små vinduer? Mal karmene i en mørkere farge, så virker vinduet litt større!

3. Samklang: Hvilken andre flater har farge på eller nær huset? Taket, terrassen, gjerder, naboenes hus. Jeg synes grått hus er fint, men ikke lysegrått hus og grånet terrasse, med svalberg rundt. Da flyter alt bare sammen. Og om alle naboene har okergule og røde hus, så er det kanskje ikke så smart å velge babyblått på huset ditt?

4. Testmal: Testmal før du forplikter deg. Kjøp en liter og mal en av veggene (eller et hjørne) slik at du kan se hvordan fargen ser ut på en stor flate, og hvordan den forandrer seg med ulikt lys. Og ja, har du lyst til å ha vinduskarmer osv i en egen farge så testmaler du naturligvis den også.

5. Individualitet: Gjør det du selv synes er fint, ignorer råden over om de ikke passer deg 😉

Inspirasjonseksempler:

Jeg starter ut med det skjønne varmgrå huset over, som har fått hvite detaljer (staffasje) og en overraskende blå dør. Huset hadde sikkert vært fint i hvitt og det altså, men dette fargevalget løfter det fra pent til eksepsjonelt. Det står i nabolaget mitt og er en fryd å kjøre forbi.

fasade-bergenJeg elsker å vandre i gamle bygater med små trehus som er malt i ulike farger. De blir som små individ, i et felleskap. Jo tettere det er mellom husene, jo viktigere er det at fargene bidrar til variasjon, gi stedet identitet, skape miljø.

fasade-gatehage-bergen-1

Hvem blir vel ikke glad av å gå forbi noe slikt som dette? Den gule fargen danner en varm og innbydende plass sammen med blomster og skjønn miks av krukker og stæsj.

fasade-majorstua-1

Like viktig med farger på bygårdene. Tenk så trist om alle husene over var grå eller hvite? De milde fargene blir perfekt bakteppe kirsebærtreets entusiasme.

staffasje-bergen-1
Veggmalingen er husets kjole, staffasje er husets assesoar. Gi huset et komplett antrekk! Krukker og hagemøbler og gjerder mm kan også få en strøk med malekosten. Husk, gjennomtenkt fargevalg betyr ikke at alt skal matche, og liker du sprelske farger så dra gjerne på litt med disse småtingene som det er lettere å male om når du går lei.

fuglehus-malt

Apropo sprelske farger på assesoar. Fargene på fuglekassen min blir vel litt drøyt for et helt hus. Men hva med å snu rundt på det og male selve huset gult, og døren stripete korallfarger?

roed-loeve-hage-1

marias-roede-1Naturligvis kan du ha rødt hus og fargerik hage! Det blir riktig så koselig, bare sørg for å ha mange nok ulike farger slik at det blir som en blomstereng, ikke en kontrollert bed med en gjøkunge i midten 😉

Lyst på mer inspirasjon? Se hva som er delt (og del dine egne bilder) på hashtagg #fasadeglad, eller besøk FBveggen til Fargerike. Du kan forresten også svinge innom Fargerikes moodboard-lager og sette opp din egen drømme-fargepalett. Jeg har laget tre så langt, veldig artig måte å leke med fargene på 🙂

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

2 KOMMENTARER

 1. Dette blir nesten pinlig, Anne. Men, jeg er utrolig opptatt av husfarger! Det koker liksom innvendig når hus etter hus males grått. Selv klorer jeg meg fast i et rødt hus her ved Trondheimsfjorden, og tenker med skrekk og gru på at nå males faktisk bygårder i Trondheim sentrum grå! Tenk det du! De fargerike bygårdene i Trondheim sentrum. Det er så trist..

  I min gate litt utenfor byen, finnes det nå bare to røde hus igjen, samt et gult og et grønt. Resten av husene i min gate er grå, hvite eller sorte. Og jeg leste et sted at 80% av all husmaling som selges i Norge i dag, er i en eller annen gråvalør.

  Det kan da ikke være bra?

  Selv arkitekter her i byen har begynt å reagere. Ei sa det så enkelt at; Si meg en gråfarge du blir glad av. Det sier litt.

  http://www.nrk.no/ytring/norge
  http://www.nrk.no/kultur/hele-
  http://www.nrk.no/trondelag/gr

  Og når denne gråtrenden kommer til Nordnorge og på alle de flotte fiskeværene der, ja da vet ikke jeg…

  Norge i grått, hvitt og sort?

  God sommer til deg og dine:-)

  (ble litt ivrig sjø,)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips