Er staudene dine stygge? Slik tryller du de fine!

Ser hagen din litt pjusk ut? De tidligblomstrende staudene som nå har fått frem blomster og frø og igrunnen føler seg ferdig for året og klar for vintersøvnen har lett for å få stygt bladverk lenge før høsten kommer. Det er jo forståelig, meeen, det er lov å lure de til en liten ekstraforestilling! Ved å fjerne alt bladverk så får du planten til å sette nye blader, og vips så har du en frisk fin liten bladtue. (Om du hadde gjort dette like etter blomstring så hadde du for enkelte av staudene kunnet få en bonusrunde med blomstring også, men det er for sent nå).

Nedklippingen er superenkel! Eneste som er viktig er at du klipper vekk alle bladene, og at du klipper en par cm over bakken (slik at du ikke skader voksepunktet). Du trenger ikke være nøye, klipp gjerne over masse bladstilker på en gang. Kast de gamle bladene på komposten, så kommer de nye om noen uker. Obs, om du ønsker at planten skal utvikle frø så ville jeg latt de beholde bladene sine frem til du klipper av frøstendene (les om å sanke frø fra hagen her).

Eksempler på  planter jeg klipper ned: Forglemmegeisøster, akeleie, løytnantshjerte, honningknoppurt, storknebb, marikåpe, stjerneskjerm. Bildet øverst viser akeleieblader som er klippet av i dag, nedenfor ser du en tue akeleie og storknebber som ble klippet ned for en måned siden.

hagetips-akeleie-1

oppdatert: Jeg anbefaler ikke å fjerne staudebladene så sent i sesongen at det ikke rekker å skyte nye. Dette vil avhenge av hvor du bor i landet, men har det begynt å bli høst så er det altså bedre å la bladene være på, iallefall det meste av de. Bladverket beskytter plantene mot vinterskader

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

  1. Hei, er det en ting jeg har notert meg om stauder, er det at de ikke skal klippes ned om høsten, men stå med bladverk over vinteren og klippes ned på våren. Hvordan kan jeg sikre at de plantene jeg klipper ned nå – slik du beskriver – faktisk vil få nytt bladverk og ikke bare gå i dvale og bli borte til våren? Er det noen sorter som skal/bør/kan klippes høst fremfor vår?

  2. Hei, har flyttet en akeleie fra en hage til min, men den ser litt hengete ut.. kan jeg klippe den ned for at den så kommer tilbake neste sommer? Eller bør de pjuskete bladene bare være og at den visner ned av seg selv. Mvh Marit.

    • ja, gjerne! Akeleiene elsker å få seg en hårklipp, da kommer det nytt pent bladverk

  3. Hei! Har en akeleie som jeg klipt ned bladverket på, hvor det kommer nye og fine blader. Nå begynner blomsterstilkene å ta kvelden, vil det komme nye blomsterstilker også tror du ila sommeren hvis jeg klipper de ned? 🙂

  4. Hello, I have planted 4 Festuca Glauca in quite large pots, south facing.After a long winter they all look very sad,dry and the colour of straw. Can they be pruned down to the base or water first and wait until there is some activity in the plants? We live in Indre Østfold.

    Thank you in advance if you have the time to respond to my questions

    Mvh, Janice Pedersen

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her