Tårnjernurt, fantastisk sensommer-høst staude!

Tårnjernurt, verbena hastata, er lite kjent staude, men burde finnes i alle hager! Den blir 100-180 cm høy, blomstrer august-september, er herdig til H6 (les her om herdighetsoner) og kommer med rosa, lilla eller hvite blomster.

verbena-hastata-1

Stell:
Jeg opplever tårnjernurten som lite kravstor. Den vokser hos meg i både sol og halvskygge. Ønsker normale mengder vann og næring, passer godt inn i vanlige staudebed. Jeg ser at noen av de som sår seg selv på høsten blomstrer sommeren etter, men de når ikke full høyde før etter ett år til.

Den trives som sagt helt til H6. Det vil si de aller fleste av norske hager. Det er meg et mysterium hvorfor denne ikke er vanligere enn den er!

verbena-hastata-2

Hvordan skaffe deg:
Jeg har nesten ikke sett tårnjernurt-planter i butikker, men spør, det kan godt hende du er heldig og at noen lokalt hos deg har. Og om ikke så bør de få greie på hvor genial en blomst det er. Men frø er ganske greit å få tak i om du går til større frønettbutikker. Garden living har frø til både blå, lilla og rosa.

Jeg har bare prøvd å så den en gang, da ville ikke frøene spire. Men så fikk jeg noen planter av en venn og nå selvsår de seg så mye at jeg må passe på å fjerne blomsterstendene når de er avblomstret ellers blir det teppe av småplanter i hele hagen..

verbena-hastata-4

Humleplante:
Som så mange av blomstene på Moseplassen så er også denne en humlefavoritt. Husk, du finner flere humlefavoritter samlet på stikkordet humleplanter!

verbena-hastata-3

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

2 KOMMENTARER

  1. Høres lovende ut. Jeg gleder meg til neste år og håper de små plantene mine overlever vinteren. Jeg valgte v. hastata som et alternativ til verbena bonariensis siden de skal være herdigere. Frøene som jeg sådde i vinter hadde jeg egentlig gitt opp, men pga. mye som skulle gjøres på forsommeren, ble pottene med frøene glemt og til slutt spirte frøene. Så det du skriver om å så dem utendørs før vinteren høres fornuftig ut.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her