Pepperkakefuglehus, og 10 supertips for pepperkakebaking

 

Dere husker vel fuglehusene jeg lager, i tre, til fugler å bo i? En av leserene brukte byggetegningene til fuglehuset til å bygge pepperkakehuset sitt! Hun delte bilder med meg på Facebook, og jeg ble så begeistret at jeg jo naturligvis måtte lage mitt eget 🙂

Litt lengre ned i bloggposten finner du mal for å lage dette huset jeg viser!

Det er veldig mange år siden sist jeg lagde pepperkakehus, og jeg var svært glad når jeg oppdaget at det siden dess har kommet til en masse gode tips iallefall jeg ikke har hørt før. Enkle triks som gjorde det latterlig mye enklere å lykkes, som jeg nå deler med dere.

fuglehus-pepperkake-3

Mine ti beste tips for pepperkakehusbygging:

1. Skriv ut en mal og skjær etter denne, ikke driv og dill med linjal direkte på deigen…
2. Kjevle ut deigen direkte på bakepapir! Skjær ut figurer og fjern uønsket deig, og løft så bakepapiret over på stekebrettet.
3. Bruk pizzarulle for å skjære med i stedet for kniv
4. Pepperkakedeigen vokser i steking, så med en gang den er stekt så legger du malen oppå og skjærer raskt rundt
5. Pynt først, monter etterpå!

fuglehus-pepperkake-2

6. Lag melisglassuren med eggehvitte og sitronsaft, ikke vann! 200 gram melis og en eggehvitte, og sitron etter behov.
7. Mykt godteri lar seg dele! Dermed kan du få skiver, fremfor store klumpete biter. Jeg har blant annet pyntet med Allsorts som er delt i 2-4 skiver, og noen «lakris» stenger som er skivet opp. Jeg delte tilogmed nonstop, men det var mest for å få en morsom fasong.
8. La de pyntede platene tørke helt før du monterer
9. Du trenger ikke bruke knekk for å montere, melis holder godt. Men om du monterer med melis så du la den tørke helt før du flytter huset, så la den stå i ro på kjøkkenbenken ett døgn. Du kan gjerne armere festepunktene ved å stikke en nedklippet tannpirker inn hushjørnet, eller ved å stikke inn knappenåler (må naturligvis fjernes før spising)
10. Lag heller flere små enn ett stort hus om familien skal pynte sammen. Da kan alle få pynte akkurat slik de vil, barna vilt og du kontrolert. Ikke la barna ha all moroa! 😉

Vil du ha tipsene grundigere forklart så anbefaler jeg på det sterkeste at du leser denne strålende bloggposten hos Mat på bordet.

pepperkake-fuglehus

Det var selve byggeriet jeg hadde lyst til å drive med, så byggematerialet (altså deigen) har jeg fått av Mat på bordet. Les Inas oppskrift her. Jeg kan ikke spise pepperkaker så jeg aner ikke hvordan den er på smak, men den dufter iallefall helt himmelsk 🙂

pepperkake-fuglehus-5
pepperkake-fuglehus-4

Aller nederst finner du altså malene til pepperkakebakehuset, men om du heller vil lage fuglekasser til fuglene i trevirke, så finner du byggetegninger på det her, og i flere utgaver i den nye boken min Fuglefryd.

fuglehus-pepperkake-4

Disse tre siste bildene fungerer er pepperkakehusmaler. Trykk på de, og last ned og skriv de ut på A4 ark uten skalering/tilpassing. Jeg håper dette funker da, men om du ikke får malen til å stemme så skriv en kommentar, så sender jeg filene pr epost.

Pepperkake-fuglekasse-front

Pepperkake-fuglekasse-sidevegger

Pepperkake-fuglekasse-tak

pepperkake-fuglehus-2

Bannertest1

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

1 KOMMENTAR

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her