Lag meiseboller, fuglenes favoritt!

Meiseboller er den ultimate fuglematen. Når det er kaldt om vinteren så er det ekstra viktig at fuglene og ekorna raskt kan spise det de trenger, og derfor er meisebollene veldig populære. De er enkle å spise og fulle av energi.

Du kan kjøpe meisebollene i hagesentra og større matbutikker, men vil du by fuglene på det beste så lager du de selv. Og det er både  enkelt og koselig. Hjemmelaget meisebolle er forøvirg  helt perfekt for dere som mater på balkonger eller er redd for rotter og mus for det blir svært lite søl.

Meiseboller er en blanding av fett og tørrvarer fuglene spiser. Jeg har lagt ved en oppskrift for å gi deg en ide, men du trenger ikke begrense deg til oppskriftene, la deg inspirere av ingredienslisten og bland sammen det du har i matskapet.

meisebolleholder-ekorn

Dette kan du putte i meisebollene:
– Fett uten salt. Alt fett som er uten salt kan brukes, men skal du lage meiseboller trenger du noe som stivner så da er Flott og Delfia det enkleste å få fatt i. Delfia er billigest, begge er uten palmeolje.
– Korn: Havre, hvete, bygg, rug. I valset eller i mel-form. Og ja, havregryn både lettkokt og stor er super fuglemat, alle som prøver å si noe annet tar rett og slett feil.
– Nøtter uten salt: Alle type nøtter, feks peanøtter, hasselnøtter og mandler. Generelt er det fint å hakke nøtter litt før du blander de inn. Hakkede nøtter gir mindre søl og gjør det lettere for fugler med svake nebb å spise.
– Frø: Feks solsikkefrøkjerner og hirse. Ikke bruk hele solsikkefrø i meisebollemiksen, det gir masse unødvendig søl.
– Tørket frukt, feks rosiner.

Dette kan du ikke putte i meiseboller.
– Råvarer med salt i
– Råvarer som er harske eller muggne
– Tørket kokosnøtt, ja den hvite flakete greia du har på toppen av skoleboller. Ikke bruk den.

meisebolle-blaameis-isskaal

Enkel meisebolleoppskrift:
– 500 g matfett (feks Flott)
– 200 g hakkede nøtter
– 200 g havregryn
– 200 g sammalt hvete eller annet mel

Se kort video av at jeg blander osv her 🙂

Smelt fettet, om det blir veldig varmt så kjøl ned før du fortsetter
Ha i tørrvarene
Rør rundt
Ha i form
Sett til avkjølig så det stivner
Server!

Meisebolle støpt i glass, enkelt og effektivt
Meisebolle støpt i glass, enkelt og effektivt

meisebollekopp-blaameis

Hvordan servere meisebollemassen:
– Lag en enkel bolle ved å støpe i kjøkkenglass: Hell i glass og legg samtidig inn en hyssing i mange krøller slik at hyssingen støpes inn, sett glasset kaldt til fettet er heeelt stivt, bruk litt varmt vann på utsiden og vips du har en enkel meisebolle.
– Lag små meiseboller uten tau og dytt inn i meisebolleholdere (eller vent til massen har begynt å stivne og dytt den direkte gjennom holderen (se bildene med ekorn)
– Fyll meisebollemassen i en kopp og heng opp etter hanken
– Fyll en melkekartong og skjær ut hull
– Legg meisebollemassen rett på fuglebrettet eller en skål. Dette er flott for svarttrosten og andre lite akrobatiske gjester. På vinteren kan du lage skålen av is ved å lage små og lave «islykter». Bruk feks ballongmetoden eller islyktformmetoden.

meisebolle-kjottmeis

meisebolleholder-ekorn-meisebolle

Bannertest1

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

13 KOMMENTARER

 1. Hadde ikke fått med meg at kokos var nei-mat for fugler, men jeg øker det ikke selv, så da skal jammen fuglene slippe det også ;o) Har pleid å kjøre frokostblanding (ulike slag korn, nøtter og tørka frukt, alt-i-ett!) i blender, det funker bra! (Bare pass på det med salt og kokos!)

 2. Gode tips 🙂
  Er det greit å bruke opp feitt som er att etter frityr? T.d. når vi har laga smultringer til jul ser det ut som god «ombruk» å laga meiseboller av smulten etterpå – men har fugla godt av det?

 3. Der fikk jeg en påminnelse som jeg straks skal sette ut i livet 🙂 Koselig med småfugler på balkongen 🙂
  Tusen takk for koselig kommentar på bloggen min forresten 🙂

 4. Hei.
  Vi tenkte å lage mat hovedsaklig til Skjære og Rødstrupe, er meisbolleoppskiften ovenfor noe begge fuglene spiser? Eller har du andre forslag? Jeg ønsker at barna skal få oppleve at meisbollene de lager skal bli spist av.
  Har 22 barn som skal lage fuglemat i hvert sitt lite yoghurtbeger, må jeg doble/triple oppskriften?

  • Hei 🙂 Både rødstrupe og skjære elsker hjemmelagede meiseboller med denne oppskriften. Men, vær oppmerksom på at rødstrupen ikke er så glad i å dingle i meiseboller, den vil helst ha maten på fat/bakken. (feks kan dere lage isskåler)

   Litt bonus: Rødstrupen har svakt nebb og får ikke til å åpne solsikkefrø i hus, jeg bruker jo ikke solsikkefrø i oppskriften over, men om du vil mikse selv så holder du deg altså unna de (rene kjerner er ok). Nøttene bør hakkes opp litt om rødstrupen virkelig skal ha nytte av den, men ikke vesentlig om dere ikke har matmaskin (regner med at barna ikke får hakke nøtter med kniv), rødstrupen spiser jo bare rundt nøttene isåfall.

   Skjære er jo veldig vanlig, andre vanlige fugler i hager er blåmeis og kjøttmeis, begge elsker meisebollene og henger gjerne og dingler.

   Angående mengde. Jeg veit faktisk ikke helt hvor mye det blir av røren, jeg bare lager og bruker. Og ikke aner jeg hvor stort et yougurtbeger er heller (hater yougurt). min gjetting blir nok her dårligere enn din…

  • Takk for gode tips! Men hvor mye/ hvor mange meiseboller får du? Noen andre tips enn isskål? Vi skal ut i skogen med det, og hvis det til varmere, så er eg redd det vil smelte:/

 5. Har laget noen kilo med meiseboller i alle slags fasonger i vinter. Den ene var så stor at en trostefrue satt på den og spiste nesten fra morgen til kveld. Rødstrupen hadde også en den pleide å slå seg til på. Jeg sliter dog med at de går litt i oppløsning etter lengre perioder med regn, og det blir dermed mye søl på bakken. Har jeg kanskje brukt for mye havregryn? Kokos visste jeg ikke var en uting. Da kutter jeg ut det i fremtiden. Ellers går det med hvete kjerner, rosiner, diverse nøtter, solsikkekjerner, linfrø og annet som måtte ligge i kjøkkenskapet. Semulegryn hadde jeg også sist. Dette fører også muligens til oppløsning? Fuglene elsker ihvertfall meisebollene og det er jo det viktigste.

  • Jeg foreslår at du har litt mindre meiseboller og ikke henger ut flere om gangen enn at de spises opp før de går i oppløsning. Det er litt ugreit å være meisebolle når det er mildt og regn. Du kan også øke fettprosenten litt, da holder den bedre, eller bruke delfia i stedet for flott

 6. Jeg er så glad i småfugler og lager etter denne oppskriften om vinteren. Hvis du har i litt tørkede bær kommer for eksempel sidensvansen også. Det som faller på bakken blir også spist, i hvert fall her. Og putter jeg solsikkefrø i blandingen, hender det at jeg får koselige «bivirkninger» under foreplassen til våren/sommeren 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her