Islykter på stoff, slik lager du de:

Denne helgen ble slottsplassen dekorert med store, flotte islykter som en markering av Kong Olavs bortgang inspirert av lyshavet som oppsto på slottsplassen. Jeg har fått mange spørsmål fra lesere som lurer på hvordan disse islyktene er laget, så nå har jeg eksperimentert litt og kommet frem til en teknikk som lar seg gjennomføre uten noe spesialutstyr.

De på slottsplassen var laget av elever fra design- og håndverkslinja på Hamar katedralskole. Ut fra bildene i artikkel i Hamar arbeiderblad så ser jeg at de brukte store ballonger + tyll og en vannsprøyte med fin sprut. Akkurat det siste er det få som har, og dermed blir det umulig å få isen til å bygge seg opp på tyllen. Så, for oss uten fancy utstyr har jeg utviklet en variant med tynn bomull.

islykt-tekstil

Du trenger:

  • Et stykke tynn bomull (feks gammelt laken). Du kan også bruke papir, men litt mer fiklete
  • En ballong, jo større jo bedre
  • Hyssing
  • Et sted å henge ballongen ute
  • En bøtte med vann
  • En dusjeflaske (kan droppes)

Alt er forklart i videoen over, men i tillegg, her har du tekst:
– Klipp stoffet kvadratisk. Mine er opp til 130×130 cm store, størrelsen må tilpasses størrelse på ballongen slik at de ikke blir kunstig høye og slanke
– Blås opp ballongen, knyt på en hyssing
– Finn midten på stoffstykket, tre hyssingen gjennom
– Samle stoffet i handa og dypp i en bøtte med lunkent vann.
– Strekk på stoffet til det henger jevnt fordelt og pent rett ned over ballongen. Frem til nå kan du like gjerne stå inne.
– Heng opp ballongen ute,
– Når den er helt gjennomfrosset så kan du dusje på litt og litt vann slik at isen bygger seg tykkere. La fryse helt mellom hvert lag
– Når du er fornøyd så punkterer og fjerner du ballongen,
– Nå er lykten ferdig. Du kan sette den ned i snøen, eller på terrassegulvet. Om den ikke vil stå av seg selv (det vil den neppe) så sett en islykt nedi.

islykter-slottsplassen-diy

PS: De er ikke mye is på disse, så jeg tror nok de vil smelte relativt raskt om de utsettes for varme. Derfor kommer jeg til å bruke batterilys i mine, ledlyslenke på kabel kan også funke fint (klipp hull i bunn til ledningen). Dersom du bruker levende lys så sett disse inni en islykt, det vil beskytte de tynne veggene fra noe av varmestråling fra lyset så de ikke smelter så lett.

PPS: Dersom du har en fancy vannsprøyte så kan du bruke den, og da vil du kunne få vannet finere utover, og få på mer vann. Da kan du vurdere å bruke tyll i stedet for bomull eller papir. Tyllen er så tynn at den vil bli mer borte, sånn at det oppleves enda mer som islykt. Om du ikke er redd for vannslanger osv kan du vurdere å bruke vannslange med godt munnstykke til å vanne ballongene.

Islykter av ballong er supere følgessvenner. Du kan lære å lage ballongislykter her.

PS: Kom gjerne med innspill som kan forbedre prosessen med å lage denne type islykter!

islykter-slottsplassen-inspirert
Pst: Den fremste her er faktisk laget med tørkepapir (torky)! Så har du ikke noe egna stoff så kan du jo prøve med noe annet du har som absorberer vann og ikke rives istykker for lett.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

  1. Hei, og takk igjen for inspirasjon, denne har jeg først nå oppdaget og setter i gang i morgen i nordnorsk kuldevær Har du prøvd ut flere ganger, utviklet noe på denne? Bruker du islykt inni?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her