Svarte gåsunger!

 1. Veit du at gåsunger er blomster?
 2. Veit du at det finnes masse ulike gåsunger?

Juppjupp. Blomstene på pil og selje kalles gåsunger. Blomstene er spesialutviklet for å blomstre så tidlig som over hode mulig, derfor har de dunete blomster (dunet luner), og dette at de blomstrer så tidlig gjør at de er vår viktigste frokost for overvintrende pollinatorer.

Jeg tror de fleste tenker på selje når de tenker på gåsunger, men det finnes også andre, både ville og i handel. Og de fansy ser ikke nødvendigvis ut sånn som selje-gåsungene.

Den kuleste gåsungen jeg har sett bor på Salix gracilistyla ‘Melanostachys’. De er røde og svarte! SVARTE!
Harrusettnoesåartig?

gaasunger

Jeg kjenner ikke nøyaktig herdighet på den, men den tåler minst H2, kanskje mer. (les om herdighetssoner her). Internett sier den kan bli opp til tre meter høy, noe det er lite sansynlig at den greier i Norge. Den er tørst, og tåler godt beskjæring. Faktisk vil det nok lønne seg å beskjære den jevnlig slik at du har mange relativt unge grener, da unge gjerne får mer gåsunger enn de gamle.

Ellers har jeg ikke så mye å si om den, annet enn at den er fin. Fiiiiin!
– ikke sant?

gaasunger-2

Oppdatert: Teksten er skrevet om etter at jeg fikk en kommentar som gjorde meg oppmerksom på at jeg hadde tulla med fakta. Tusen takk for at du tok deg tid til å tipse meg Julie!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

7 KOMMENTARER

 1. Har inte tänkt så mycket på att sälgblommor kan vara olika. Men jag fick med mig en liten stickling av just den där svarta från en trädgård vi gjorde reportage i förra veckan. Har aldrig sett sådana innan, men de var ju bara hur läckra som helst! Hoppas verkligen jag kan få den att överleva!

 2. Bare ett viltvoksende piltre-selje? Men en selje er jo en selje, og ikke en pil? 😉 Salix-arter har vi mange av, men vi har i alle fall to viltvoksende, rødlistede arter av pil; mandelpil og doggpil. Spesielt doggpil har nydelige gåsunger 🙂 Den vokser vilt på Østlandet og forvillet på Vestlandet.

  • Hei Julie!
   Nå fikk du meg til å dobbeltsjekke, og du har faktisk rett, her var det jammen mye feil i teksten min!

   Pil er pil og selje er selje, begge er vierslekten/salix. Sitat Wikipedia: Trær og store busker med smale blad kalles pil, trær og store busker med brede blad kalles selje, og lave busker og dvergbusker kalles vier.

   Og ja, det finnes jo flere ulike ville vierarter.

   Dette var bra flaut! Takk for at du sa i fra

  • Hyggelig å kunne opplyse folkeopplyseren 😉
   For øvrig er jeg enig i at den omtalte Salixen er fiiin!

 3. Det er en meget hårdfør kinesisk han-klon, som er eftertragtet af de tidlige bier. Den kan kun stiklingeformeres, da der ikke er nogen hunplanter til at sætte frø.
  Grene er ret efterspurgte til påskebuketter sammen med de gule farver.
  Tåler ikke skygge og våd jord.
  I Danmark hedder alle Salix pil.
  Mange hilsner
  Anne Marie

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her