Kan du få en blåveis til å bli rosa?

I går viste jeg bilde av den vidunderlige rosa blåveisen min på Instagram, og fikk endel spørsmål om fargen, bla var det en par som lurte på om rosafargen kom av jordsmonnet. Jeg avviste det blankt, for jeg har blendahvit, dypblå og knallrosa blåveiser stående ved siden av hverandre. Mine er helt tydelig rosa pga arvemateriale, ikke ytre påvirkning, men så fant jeg ut at jeg jo fikk google det hele litt sånn i tillfelle, ettersom det var flere som lurte på det samme…

Og det viser seg at blåveis visst kan endre noe farge ut fra ph ettersom blåveis har antocyaniner i seg (som er det som gjør at noen av hortensiaene kan få ulike farger etter ph). Men for blåveisens del tror det er mest en teoretisk mulighet. Ja, den vil kunne endre litt farge om du setter en blomst i surt eller basisk vann, men i hagen er det genetikken som bestemmer fargen, og ikke i nevneverdig grad jordsmonn.

blaveis-farge-7

Så svaret på spørsmålet i tittelen er i teorien ja du kan endre på blåveisfargen, i praksis i hagen nei. En blåveis har den fargen den har, men det finnes masse spennende blåveisfarger! Ute i naturen kan du i en stor blåveiseng komme over mange nyanser av blått, av og til noen hvite, og riktig sjeldent rosa. Og når du først kryper rundt der og titter på blåveisen så kan du jo også legge merke til at det er stor variasjon i hvor mange kronblader (vel, strengt tatt er det høyblader) blomsten har, og hvilken fasong det er på de 🙂

blaveis-farge-6

Slik vil blåveisen ha det i hagen:
– Blåveis er en tøffing som kan vokse i praktisk talt alle hager, den er herdig til H7
– Trives best i kalkrik jord, men takler godt helt vanlig hagejord
– Trives både i sol og skygge, men liker ikke at det blir for tørt, derfor er det lettere å lykkes i litt skygge
– Kan formeres ved frø, og ved deling. Frøene må såås mens de er ferske, den kan selvså, så vær litt forsiktig med å luke under planten på våren, så du ikke luker vekk babyene.
– Planten er ikke, og har aldri vært, fredet. Men, det er ikke lov å grave opp noen planter uten grunneiers samtykke, og selv med samtykke kan du ikke grave i landskapsvernområder.
– Har du lyst på blåveis? Kjenner du noen med blåveis å hagen så kan du tigge en del av de, eller du kan spørre en skogeier om du kan få grave opp fra skogen hennes, eller kjøpe på et hagemarked eller butikk. De er å finne på velassorterte hagesentra, men det er litt tidlig i sesongen enda.

 

blaveis-farge

blaveis-farge-4

blaveis-farge-2

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

13 KOMMENTARER

  • de er jo primært blå ute i naturen, men jeg har sett ville hvite, og har sett bilder av ville rosa. Så ut på skattejakt med kamera 😀

 1. Flott liten historie om blåveisen her. Jeg kommer fra Ringerike, hjemmet til blåveisen iallefall i følge sangen Blåveispiken. 🙂

  Jeg er faktisk så begeistret at jeg denne uken arrangerer noe som heter #HepaticaWeek (Hepatica nobilis er det latinske navnet på blåveis). Hver dag snakker jeg om blåveis og har også mini-klasser som går mer i dybden både på blåveisen selv og på datainnsamling til forskning mm. Selv om det meste går på engelsk pga mitt globale publikum og det faktum at blåveis finnes i både Asia, Europa og Nord-Amerika, så har jeg også en kort direktesending på norsk på Periscope @PlanetBye (finnes via Twitter om du ikke kjenner til Periscope). Norsk botanisk forening snakket om blåveisens mange farger, og forøvrig avslørte flere av Hepatica’s hemmeligheter. Tar gjerne en snakk aller snarest da begivenhetene foregår denne uken.

  • Hei Bente! takk for interessant kommentar, nå følger jeg deg på Periscope, ser ut som en spennende konto 🙂

 2. Hei, jeg lurer på om du kan anbefale meg en bok som har litt om hvilke grønnsaker jeg ikke bør plante ved siden av hverandre og litt om såing generelt? En fin bok med litt tips til å lese i drivhuset, mens jeg venter på å få satt ting i pallekarmene hadde vært fint;-) Håper du har tid til å svare meg, ha en fin dag;-)

 3. Bestefar lurte på om vi fant noe hvitveis ( som var målet for turen) jo da, svarte vår datter: vi fant hvitveis, blåveis og grønne halvveis

 4. Hei,

  Jeg og min mor flyttet en blåveis fra en hage til vår egen, fra kalkholdig jord til leirejord. Den var stor og vakker blå, og er nå blitt hvit. Vi har tenkt å flytte den igjen til dit jeg bor hvor det er mer sandholdig (og jeg har tenkt å kalke). Blir spennende å se om den skifter farge igjen! 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her