@#% liljebiller!

Liljebille spiser på lilje

Det er ikke mange insekt jeg har nulltolleranse på i hagen, de fleste gjør jo slettes ikke skade. Men noen små djevler utryddes med fynd og klem…

Liljebiller er særdeles enkle å kjenne igjen med sine knallrøde ryggskjold og sort underside. Du finner de på planter i liljefamilien, hvor de ganske raskt kan gnage en hel plante i fillebiter.

Liljebiller på rutelilje
Liljebiller elsker ruteliljer…

Ruteliljer er en av favorittmaten deres, og nå patruljerer jeg jevnlig plantene. Når jeg ser en rød djevel så tar jeg først en hånd under der den sitter, og så prøver jeg å knipe tak i billa. Liljebilla har en snedig forsvarsmekanisme hvor den når den føler seg truet slipper seg ned fra planten og havner på bakken liggende på rygg, og da blir den praktisk talt usynlig, så det gjelder å fange den før den detter.

Når den er fanget så slipper jeg den ned på hardt underlag og knuser med en sten.

Liljebiller som parrer seg. To røde biller
Liljebiller som parrer seg

Når de parrer seg er de litt mindre observante så det lønner seg å følge med på våren. Etterhvert legger de egg som utvikler seg til larver De ligger gjerne under blader, hvor de gumler i seg praktplanta di..

Liljebiller legger egg, slik ser liljebilleegg ut
Eggene til liljebille
Liljebiller legger egg, som utvikler seg til larver. Larvene er røde og "oppblåste"
Liljebillelarver på middagstokt…
Larven til liljebille
Liljebillelarve

Jo før du får drept en liljebille, jo færre liljebiller har du. En liljebilledame kan i løpet av livet legge 300 egg, så ut på jakt!

Lær mer om liljebiller hos Forskning.no

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

8 KOMMENTARER

  1. Mannen min sier jeg ser rødt på 100 meters avstånd, men det nytter å gå på jakt, de blir mindre og mindre av dem. Billene går vel an å plukke men larvene er skikkelig gris å plukke så det gjelder å være ute før den tid. Tør nesten ikke si fine bilder men du har virkelig tatt dem på kornet 🙂

  2. De rakker har allerede begynt å knaske på linjene som så vidt har stukket hodet over bakken. Jakten er i gang!

  3. Nei vi liker ikke disse- men jeg måtte le av dine kryptiske tegn foran..fikk en flashback til barndommens Donaldlesing når han ble irritert på noe 🙂 På halte kne er nå mine georginer i jorden, sikkert litt tidlig men tar sjansen i siste rest av finværet- ha en fin dag. OG de hyggelige frøposene dine har gledet stort!

  4. Ja, liljebillene vises ingen nåde her i gården heller! Forbaskede uttøy!!! Jeg minnes marerittåret, hvor jeg var borte fra hagen min i hele mai/juni. Det var nærmest kun små stumper igjen av alle liljene mine. På tide å sette på jaktblikket skjønner jeg. Æsj!

  5. Lar gjerne rådyrene forsyne seg av tulipanene, men disse billene har ikke helt samme sjarmen. Den årlige krigen er i gang i mine bed også 🙂 Hva heter den vakre lilla blomsten i det første bildet? Den fikk jeg lyst på!

    • rutelilje 🙂 De selges som løker/knoller på høsten, veldig vanlige i salg.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her