Forglemmegeisøster ‘Mr Morse’

Forglemmegeisøster. Et langt men beskrivende navn på en yndig plante. Navnet kommer av likheten blomstene har med forglemmegei.

Forglemmegeisøsters vitenskaplige navn er Brunnera Macrophylla, I sin «naturlige» form har forglemmegeisøster blå blomster og grønne blader. Den er også fin, men ikke spennende. Men, som med så mange blomster så har gartnerne med stor tolmodigehet og iver kultivert frem en rekke interessante navnsorter.

forglemmegei-soster-2

Nå er det smak og behag hvilken av de ulike navnsortene man foretrekker, men for meg er det ingen tvil – favoritten heter ‘Mr Morse’. Den har et gørrlekkert bladverk som er dekorativt i bedet fra vår til høst, og nå på vår/forsommer har den i tillegg de nydelige små blomstene, som for ‘Mr Morse’ er hvite! (De fleste andre navnsorter har blå blomster)

mr-morse-2

Stell av forglemmegeisøster:
Jeg opplever forglemmegeisøster som en lettstelt plante. Her får den ikke noe spesialbehandling utover hårklipp ved behov.
– Herdighet: H8! Det vil si alle norske hager
Obs: jeg har selv erfart og hørt fra andre at de plutselig kan dø ut over vinteren, så selv om de er herdige til H8, så er dette ikke den trassigeste stauden i hagen.
– Trives både i sol og halvskygge
– Liker ikke å tørke ut
– Trolig ikke godt egnet der det blåser mye, det vil nok gjøre bladene stygge fort.
– Er enkel å dele!
– 30-50 cm høye
– Når bladverket blir stygt så klipper du ned hele planten, så kommer det raskt nye blader. Mine får to stussinger i løpet av sommeren, da står de fine forbi frost.

mr-morse-5

Bladverk!
Jeg må nesten få presisere dette med at mange av forglemmegeisøstestrene har flott bladverk. I tillegg er dette tett og lavt nok til at planten er en god bunndekker. Å bruke stauder med bladverk som ikke bare er grønt gjør mye for heltetsinntrykket av bed. Bladverket danner en kontrast mot alt det grønne, og det løfter hele bedet og er både fokus og bakgrunn på en gang, spesielt om man lar de danne tepper eller gå igjen flere steder i bedet.

Hvor kjøpe:
Forglemmegeisøster får du i praktisk talt alle hagesentra. Akkurat hvilken navnsorter du finner varierer mye, og akkurt denne ‘Mr Morse’ er nok ikke den enkleste å finne, men hagesentere som satser på bredt staudeutvalg har den, så oppsøk de og spør!

mr-morse-3

Pst: Er det interesse for det så kan jeg godt skrive om noen av de andre navnsortene også, pip ut i kommentarfeltet, og fortell gjerne om dine egne favoritter!

 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

15 KOMMENTARER

 1. Hei 🙂
  Jeg er helt forelsket i forglemmegei (i alle farge og fasong). Har en del i bedene både blå og hvit.
  Så vil gjerne lese flere innlegg av de andre sorte, veldig gjerne.
  Setter stor pris på alle innlegg som handler om staude som er vanlig å finne norske hager, duppesoleie, hosta osv (de har du skrevet litt om allerede ) veldig kjekt å lære om de plantene.

  Hilsen av en stor fans fra Sandnes 🙂

  • Hei Vicky, så hyggelig å høre at du liker det jeg deler, takk for gode ord 😀
   Og fint med oppmuntring om å skrive mer om forglemmegeisøstrene!

  • Da skal jeg få med den i en bloggpost snart. Jeg liker forøvrig godt Looking Glass, den har et facinerende bladverk!

 2. Nydelig! Hadde ikke hørt om denne:) jeg lurer på om du kan si litt om den standen som er til høyre for den forglemmegei-søster. Den med de klokkelignende blomstene. Min svigermor har slike, men hun visste ikke hva den het.

 3. Jeg har en blå en, vet ikke hva den heter. Den kommer trofast år etter år, i kanten av spireahekken, nordvendt. min far plantet den og jeg har arvet hagen. Sneglene tar den ikke.

 4. Husker ikke hvilken sort jeg har, men har blå blomster fra relativt tidlig vår til langt utpå sommeren. Grevlingen pleier å grave opp dette bedet hvert år, men søstrene klarer seg. Sneglene, som jeg har mange av, lar dem være i fred. Når det gjelder lysforhold, så klarer de seg fint i helskygge, i mitt tilfelle på nordsiden av huset dekket av en buskfuru og Thuja-hekk.

 5. Trodde det var denne jeg hadde i hagen. Men min har blå blomster Bladene er veldig like , tror min heter Jack Frost. Takk for hyggelig lesning.

  • Hei. ‘Jack Frost’ er en annen navnsort, den er ganske riktig lik ‘Mr Morse’, men har som du sier blå blomster i stedet for hvite.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her